Starity

Felejtsd el a diétát, az evolúció karcsúsít!

2014. június 14. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újdonságra jöttek rá a kutatók, miután több ezer éves fosszíliákat vetettek össze mai csontozatokkal.

hirdetés
Felejtsd el a diétát, az evolúció karcsúsít!

A modern kori nőknek vékonyabb csípője és dereka van, köszönhetően az evolúciónak – nem pedig a kalóriaszámolásnak. Kutatók több száz és ezer éves fosszíliákat, csontok maradványait vetették össze a mai nők testfelépítésével, és arra jöttek rá, hogy a 200.000 évvel ezelőtt élt nők csípője akár 5-6 centivel is vastagabb lehetett, mint manapság.

Az evolúció előtt élők sokkal vaskosabb, férfiasabb testtel rendelkeztek, ezáltal – feltételezések szerint – nagyobb babáknak adtak életet. Nagy-Britannia vezető tudományos szervezete, a Royal Society kiemelte ugyanakkor, hogy az evolúció során a medencecsont jókorát változott annak érdekében, hogy az embrió gondtalanul mozoghasson a méhben.

Dr Laura Gruss, a virginiai Radford Egyetem vezetője szerint ez a medencebeli elváltozás az egyik oka annak, hogy a modern kori nők sokkal vékonyabbak, mint százezer évvel ezelőtt, és feltehetőleg az őskorban élt nők sokkal nagyobbak voltak, mint a férfiak manapság.

Gruss szerint ebből kifolyólag alakult ki a nők alacsonyabb kalóriaszükséglete is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek