Starity

Kifejlesztették a textilt, ami bacikat öl

2014. június 17. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy olyan hi-tech szövetet, ami felveszi a harcot a baktériumokkal.

hirdetés
Kifejlesztették a textilt, ami bacikat öl
Fotó: Supplied

Az antibakteriális szövet képes végezni a fertőző baktériumokkal, mint például a kólibaktérium, percek alatt! Az okostextil előreláthatólag segíthet csökkenteni a megbetegedések és a fertőzések számát.

Az RMIT Egyetem egyik professzora, Vipul Bansal a CSIRO munkatársaival az elmúlt egy év során dolgozott a projekten, mely előállítása során organikus anyagokat használtak fel félvezető tuladonságokkal, amik hatásosabban irtják a baktériumokat, mint az ezüst sója.

A tervek szerint az anyagból először műtős ruhákat fognak gyártani, hogy fertőzésmentes környezetet tudjanak biztosítani az egészségügyi intézményekben, és nem is szükséges teljesen új anyagú ruhát viselniük az orvosoknak, hiszen a legtöbb anyagba, mint például a pamut vagy a nejlon, beépíthető. A Nanotechnológiai Kutatólaboratóriumban máris különböző nanorészecskékkel dolgoznak, hogy teszteljék az egyelőre névtelen anyag kapacitását, mely az emberi sejteket nem támadja meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek