Starity

Ők a világ első android műsorvezetői — videó

2014. június 26. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két új szuperrobotot fejlesztettek ki, amik hamarosan lecserélhetik a riportereket is.

hirdetés
Ők a világ első android műsorvezetői — videó

Robot társaink hamarabb beépülnek a mindennapi életbe, mint hinnénk. Ugyan messze vagyunk még a terminátorszerű gépektől, de az alábbi androidok annyira hasonlítanak az emberekre, hogy egy kis további fejlesztéssel meg sem tudjuk majd mondani a különbséget ember és gép között.

Ugyan ez a nap még a távoli jövőben van, egy hihetetlenül reális robotcsoportot lepleztek le egy tokiói múzeumban: Kodomoroidot és Otonaroidot, akik gyengéden, szinte életszerűen beszélnek.

A japán robotszakértő, Hiroshi Ishiguro elmondása szerint létrehozásuk remek lehetőség arra, hogy meglássuk, az emberek hogyan fogadják a gépeket életükben. „Az androidok gyártása arról szól, hogy felfedezzük, mit jelent embernek lenni, hogy megtudjuk, mi az érzés, az érzékelés és a gondolkodás.”

A távvezérelt robotok ajkaik, szemöldökük és karjaik mozgatására, pislogásra, fejük elfordítására is képesek, Kodomoroid egyetlen baki nélkül olvasta fel a napi híreket, és az előre összeállított nyelvtörő feladatok sem okoztak számára problémát.

Persze vannak még apróbb csiszolni valók – az ajkak nem mindig mozognak, ha a hangot kibocsátja, de ez azért van, mert érzékenyek a környezetükre – ha valaki beszélni kezd a közelükben, ők abbahagyják, amit épp csinálnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek