Starity

10 dolog, amin a 90-es kölykök felnőttek

2014. július 05. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emlékeztek még a tazókra? És a menő, sárga kazettás tévéjátékokra? Ha a 90-es években születtél, visszarepítünk a gyermekkorodba!

hirdetés
10 dolog, amin a 90-es kölykök felnőttek

1. Sárga kazettás tévéjátékok

A Nintendo konzolai a nyolcvanas években törtek maguknak utat a piacon, s a kilencvenes évek elejére már alig volt olyan átlagháztartás, ahol a gyerkőcök nem az XBox és Wii elődjével ütötték volna el az időt. A legismertebb és legközkedveltebb kazik közé tartozott a Super Mario, a Tini nindzsák, a Tetris, a Contra és a Bomberman.

2. Tazók

A poghoz hasonlóan a tazók is egyfajta pontrendszer tagjai, minden egyes darab különféle értékkel bír, a játékok során pedig újabb tazókra tehettünk szert. Legtöbbjük kör alakú, de a kilencvenes évek végére kialakult egyfajta bónuszkiadás, az összeilleszthető változat, a Star Wars-os tazószériába például olyanok tartoznak, amelyekből űrhajó is építhető.

3. Yu-Gi-Oh!-kártyák

Két vagy két-két játékos kezdhet játékot, mely során a stratégiát és logikát követve összemérhetik tudásukat a kártyabirtokosok – kezdetben mindenkinek 4000 vagy 8000 életpontja van. A játék véget ér, ha valaki életpontja lenullázódik.

4. Tetrisz

A tetrisz nevű ügyességi és logikai játék kifejlesztője Alekszej Pazsitnov volt – köszönet érte! –, 1984. június 6-án jelent meg meg először a Szovjetunióban, neve a görög tetra és a tenisz összevonásából ered. Miután az USA-ba exportálták (ez volt az első ilyen játék), kiadták Commodore 64-es gépekre is, nem sokkal később minden egyes szórakozóhely óriáskonzolain megtalálható volt, majd ezt követte a személyre szabott minikonzol:

5. Tamagotchi

Minden gyerek rémálma volt, hogy a tanár elveszi szeretett tamagotchiját, amellyel megadatott a lehetőség, hogy állatot tartsunk anélkül, hogy hetente-havonta pénzt áldozzunk az etetésére.

Az 1996-ban megjelent játéknak egy év sem kellett, hogy belopja magát minden gyerkőc szívébe – nem is csoda, hiszen pokemon, kihalt, kitalált állat egyaránt megtalálható benne.

6. Furby

1998 karácsonyán került a boltokba, és két év alatt világszerte elterjedt: több mint negyvenmillió interaktív állatka talált gazdára ez idő alatt, s a keresletre való tekintettel nem sokkal később már 24 nyelven voltak képesek megszólalni.

7. MSN

A Microsoft Network instant üzenetküldőjét 1999-ben fejlesztették ki, hogy felvegye a versenyt az AOL-lal – az MSN Messenger Service-ből később MSN Messenger lett, és egészen 2010-ig, a Facebook fellendüléséig közkedvelt volt. Végül, miután a Microsoft felvásárolta a Skype-ot, 2013-ban teljesen felszámolták.

8. Walkman

A Sony 35 évvel ezelőtt, 1979 júliusában dobta piacra a legsikeresebb termékét, a walkmant, amely még a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején is rettentő sikernek örvendett (míg fel nem váltotta a discman, és az mp3-lejátszó). Az eredeti walkmaneket a felújított változat követte '82-ben: hangrögzítésre is képes volt, és négy AA-elemmel működött kettő helyett.

9. Beyblade

A japán animesorozat hatására elterjedtek a Beyblade-játékok, melyek a sorozat kezdetét követően 2000-ben kerültek a boltokba a plasztikarénákkal együtt. A különböző stílusú darabok (élesebb felszín, vékonyabb henger) más-más módon mozognak, az utolsó állva maradó Beyblade tulajdonosa nyer.

10. Tetkónyaklánc

Elengedhetetlen kiegészítője minden 90-es tininek, de gondoltad volna, hogy már a 19. században népszerűek voltak? Persze akkor még nem gumiból készültek, de előkelő hölgyek gyakran hordtak efféle nyakláncokat kövekkel és gyöngyökkel díszítve.

Az 1990-es években ismét hihetetlen népszerűségre tettek szert, minden sarki boltban megtalálhatóak voltak, manapság többnyire csak internetes oldalakon (eBay) szerezhetőek be.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek