Starity

A depresszió fő halálokozó lesz a jövőben

2014. augusztus 19. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az AIDS-et követően a depresszió követeli a legtöbb emberéletet 15 éven belül.

hirdetés
A depresszió fő halálokozó lesz a jövőben

Szeretett színészünk, Robin Williams halála sokként hatott mindannyiunkra, sokan nem is gondoltuk volna, hogy súlyos depresszióban szenvedett- Szóvivője szerint a 63 évesen elhunyt színész egy tizenkét lépéses programban vett részt, nem sokkal halála előtt pedig mindenek felett eluralkodó félelmeiről mesélt, amelyek utat adtak az alkohol iránti szenvedélyének.

„A depresszió és az öngyilkosságra való hajlam kicsavarja a realitást. Nem számít, hogy valakinek van-e felesége, vagy szeretik-e” – vallja Julie Cerel pszichológus és az Amerikai Szuicidológiai Egyesület vezetője. „Annyira felemészti őket a depresszió és az érzelmek, melyek azt hitetik el velük, hogy nem elegek, hogy megfeledkeznek az őket körülvevő csodálatos dolgokról.”

A Nemzeti Egészségügyi Intézmény szerint sokan azért nem kérnek segítséget senkitől, mert úgy érzik, semmi sem lehet jobb, nem létezik a világon olyan dolog vagy olyan személy, aki vagy ami segíthetne.

Noha soha nem nyerhetünk betekintést abba, mi játszódott le Williams fejében, mielőtt véget vetett volna az életének, az immár nyilvánosságra hozott tények másokat is aggodalomra bírhatnak – gyakori ugyanis, hogy egy szeretett színész halálát (különösen az önkezűséget tekintve) követően rajongók százai dobják el maguktól az életüket.

Évente 34.000 ember követ el öngyilkosságot, duplaannyian, ahány embert meggyilkolnak – ez körülbelül negyedóránként egy személyt jelent. 2030-ra a klinikai depresszió kiüti a „nyeregből” a rákot, a sztrókot, a közúti baleseteket és a háborúkat is – cirka 15 éven belül ugyanis, ha a Világegészségügyi Szervezet statisztikákon alapuló előrejelzései helyesek, a súlyos depresszióban szenvedők száma meghaladja majd az AIDS-en kívüli halálos betegséggel kezelteket és a háborúban elesetteket is.

Általánosságban véve az idősebb emberek hajlamosak jobban az öngyilkosságra, nők kísérlik meg legtöbbször, bár a férfiaknak sikerül a leggyakrabban. A szuicidumok fele a 25-65 év közötti férfiak közt fordul elő, rizikófaktor lehet az öregedés, a nincstelenség, az érzelmi trauma és a munkanélküliség (a NIH kutatásai alapján).

Az öngyilkosságot elkövetők 90 százaléka szenved valamiféle mentális betegségben, legtöbbjük kezeletlen. A legutóbbi becslések alapján az emberek 13 százaléka jut el legalább egyszer valós mélypontra, és a klinikai depresszióval diagnosztizáltak 15 százaléka vet véget saját kezűleg az életének. A mentális betegségekben szenvedők segítségkérés helyett inkább a cigarettához, alkoholhoz, drogokhoz folyamodnak, ezek pedig csökkent ítélőképességhez és lobbanékony viselkedéshez vezetnek.

A szuiciditás reményvesztettséget, csalódottságot, bűntudatot idézhet elő, az egyének elhúzódnak szeretteiktől, elmarják barátaikat tudatosan vagy tudat alatt, a mindennapos negatív gondolatok pedig ellehetetlenítik őket abban, hogy néhány mosolynál többet facsarjanak ki magukból.

Ha ismersz bárkit, aki erre hajlamos, esetleg te is depresszióban szenvedsz, fontos, hogy mihamarabb szakemberhez fordulj. A magyar LESZ ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámán keresztül bármikor segítséget kérhetsz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek