Starity

Benedict Cumberbatch filmjéé a Torontói Filmfesztivál fődíja

2014. szeptember 16. 15:03   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A norvég rendező, Morten Tyldum második világháborús drámája, a The Imitation Game vitte el a neves fesztivál közönségdíját.

hirdetés
Benedict Cumberbatch filmjéé a Torontói Filmfesztivál fődíja

Szeptember 4-e és 14-e között zajlott le a harminckilencedik alkalommal a Torontói Filmfesztivál. Összesen 393 film került bemutatásra az esemény során, melyek közül 143 a világpremierjét tartotta itt. A fesztivál nyitófilmje a többségében negatív kritikákkal kezdő The Judge volt, Robert Downey Jr. és Robert Duvall főszereplésével, utolsóként pedig az Alan Rickman-rendezte A Little Chaost láthatta a közönség, mely szintén hasonló fogadtatásban részesült.

A legnagyobb figyelmet két brit géniusz (Stephen Hawking és Alan Turning) története vívta ki magának a fesztivál során: az Eddie Redmayne-nel készült The Theory of Everything és a Benedict Cumberbatch főszereplésével bemutatott The Imitation Game is óriási sikert aratott a közönségnél. A nézők által megszavazott fődíj végül az utóbbinál kötött ki, melynek ősbemutatója egyébként nem itt, hanem még az augusztus végén induló Telluride Filmfesztiválon volt.

A The Imitation Game a brit matematikus, Alan Turning életét eleveníti fel, aki kódfejtőként nagyban hozzájárult a második világháborúban a németek leveréséhez, ám az akkoriban tiltottnak számított homoszexualitása miatt végül tragikus sorsra jutott. A Turninget játszó – és alakításáért az egekig magasztalt – Cumberbatch mellett a filmben fontos szerephez jut még Keira Knightley és Matthew Goode is.

A közönség által megszavazott fődíj nagyon jó előjel a The Imitation Game díjszezonban való szerepléséhez: 2008 óta három legjobb film Oscar-nyertes (12 év rabszolgaság, A király beszéde, Gettómilliomos) és kettő jelölésekkel igencsak megszórt film (Napos oldal, A boldogság ára) vihette el ezt az elismerést. A legjobb filmes, a legjobb férfi főszereplői (Cumberbatch) és legjobb női mellékszereplői (Knightley) Oscar-jelöléseket már most biztosra veszi a Torontóban lévő tudósítók nagy része.

A fesztivál nyerteseinek teljes listája:

  • Közönségdíj: The Imitation Game (rendezte: Morten Tyldum)
  • Második helyezett: Learning to Drive (rendezte: Isable Coixet)
  • Harmadik helyezett: St. Vincent (rendezte: Theodore Melfi)
  • Közönségdíj a legjobb dokumentumfilmnek: Beats of the Antonov (rendezte: Hajooj Kuka)
  • Második helyezett: Do I Sound Gay? (rendezte: David Thorpe)
  • Harmadik helyezett: Seymour: An Introduction (rendezte: Ethan Hawke)
  • Közönségdíj a „Midnight Madness” szekcióban: What We Do in the Shadows (rendezte: Taika Waititi és Jemaine Clement)
  • Második helyezett: Tusk (rendezte: Kevin Smith)
  • Harmadik helyezett: Big Game (rendezte: Jalmari Helander)
  • Legjobb kanadai film: Felix and Meira (rendezte: Maxime Giroux)
  • Legjobb kanadai első film: Bang Bang Baby (rendezte: Jeffrey St. Jules)
  • FIPRESCI-díj (Special Presentations Section):Time Out of Mind (rendezte: Oren Moverman)
  • FIPRESCI-díj (Discovery Section): May Allah Bless France (rendezte: Abd Al Malik)
  • NETPAC- díj a legjobb ázsiai filmnek: Margarita, With a Straw (rendezte: Shonali Bose)
  • Legjobb nemzetközi rövidfilm: A Single Body (rendezte: Sotiris Dounoukos)
  • Legjobb kanadai rövidfilm: The Weatherman and the Shadowboxer (rendezte: Randall Okita)

A program folyamán szintén bemutatásra került és kimagasló kritikai fogadtatásban részesült a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült média-szatíra, a Nightcrawler, Reese Witherspoon nagy visszatérése, a Wild és a Julianne Moore-ral készült apró független dráma, a Still Alice is, melynek premierje után máris kikiáltották a még mindig Oscar-nélküli 53 éves színésznőt a 2015-ös női főszereplői mezőny éllovasává.

Julianne Moore a Still Alice c. filmben

Az őszi fesztiválszezon következő állomása a New York-i Filmfesztivál lesz szeptember végén, melyen Paul Thomas Anderson Beépített hibája és David Fincher Holtogidlanja tartja világpremierjét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek