Starity

Törökországig duzzadt a magyar Szulejmán-botrány

2014. október 07. 20:08   |   Szerző: Sally Sparrow

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többek között már a török Gecce magazin is foglalkozik azzal, hogy a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) magyar nézőközönsége tüntetéssel fenyegetőzik az RTL klub székháza előtt.

hirdetés
Törökországig duzzadt a magyar Szulejmán-botrány

A sorozatot akarjuk szlogennel találkozhatnak azok, akik felmennek a török történelmi ihletésű széria legnagyobb magyar rajongói oldalaira. A Gecce értesülései szerint több tízezer rajongó gyűjt aláírást, hogy kedvenc műsorukat ne küldjék kényszerpihenőre.

315 évvel azután, hogy az Oszmán Birodalom és Magyarország tényleg búcsút intett egymásnak, a magyar tévénézők egy része harciasan küzd kedvenc sorozatáért, melyben I. Szulejmán szultán és felesége, Hürrem életét kísérhetik figyelemmel a törökök által egyébként Csodálatos Századként emlegetett szériában.

A felháborodás akkora volt a sorozat ideiglenes felfüggesztése miatt, hogy az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter egyfajta kényszert érzett nyilatkozni a kényes témáról, ezzel is megpróbálva csillapítani a jócskán felborzolt kedélyeket.

Elmondta, hogy aggodalomra semmi ok, a sorozatot nem végleg veszik le a műsorról, csupán hat hetes pihenőre küldik, mely amúgy is bevált szokás a televíziózásban. Helyette erre az időre a csatorna saját gyártású Celeb vagyok, ments ki innen! című, licencszerződésen alapuló valóságshow afrikai kiadását kínálják és ajánlják nagy szeretettel az egyelőre hoppon maradt magyar közönségnek. Ez azonban a Szulejmán törzsnézőit a legkevésbé sem vigasztalja, mivel a legtöbben – elmondásuk szerint – egyáltalán nem kíváncsiak a magyar hírességek kalandjaira a vadonban.

A másfél hónapos szünet alatt a rajongóknak lehetősége van azonban az interneten török nyelven folytatni a sorozatot – ugyanis a YouTube-on megtalálható a teljes, összesen 4 évadból – azon belül is 139 epizódból – álló széria a TIMS Productions jóvoltából.

Mint az ismeretes, Magyarországnak nagyon erős és sokszálú történelmi kötődése van a törökökkel, így az sem véletlen, hogy a Muhteşem Yüzyıl ilyen hatalmas népszerűségre tett szert hazánkban. Még annak ellenére is töretlennek tűnik a népszerűsége, hogy a török sajtóorgánum szerint a magyar közönség kifejezetten nagy figyelmet fordított a filmben előkerülő történelmileg sántító, ténybeli hibáknak.

A török sajtó azt azonban nem tudta, hogy a felháborodottak által beígért, október 4-i budapesti tüntetésre az RTL Klub székháza előtt mégsem került sor, valamint, hogy annyira nem is komoly ez az ügy, mint amennyire a média felfújta.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek