Starity

Hosszabb élet vár rád, ha kisállatot tartasz

2014. október 07. 21:09   |   Szerző: allatwebshop.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A háziállatok az évszázadok során olyannyira természetessé váltak az emberek számára, hogy sokan már nem is tudnának létezni egy kutya vagy egy macska nélkül. Mindez nem véletlen, a múltban ugyanis több kutatás – így az APPA tudományos kísérletei is – bebizonyították, hogy kis kedvenceink olyan jó hatással vannak mentális- és fizikai egészségünkre, hogy segítenek a szívbetegségek elkerülésében, a stresszhez kapcsolódó problémák leküzdésében, de akár még a depresszió mértékét is csökkenthetik bizonyos élethelyzetekben.

hirdetés
Hosszabb élet vár rád, ha kisállatot tartasz

A kutatások határozottan kiemelték, hogy amennyiben tehát kisállatot tartunk otthon, sokkal nagyobb valószínűséggel élünk meg hosszabb és boldogabb kort, mintha magányosan, vagy csak családtagok társaságában töltenénk mindennapjainkat. Kiderült, hogy a kisállattartás a jógához és a meditációs gyakorlatokhoz hasonló hatást vált ki az emberi szervezetből, amelyek egészségügyi befolyását szintén többször is bizonyították már korábban. Noha számtalan háziállatunk lehet, a tanulmányok többsége a kutyákra és a macskákra koncentrált a fentiek megállapítása során, így bizonyosságot nyert, hogy a kutyatartók – vélhetően a rendszeres sétáltatás, mozgás, illetve a kis kedvenc folyamatos jelenléte miatt – sokkal egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élnek, mint azok, akik egyáltalán nem tartanak semmilyen állatot.

Mindez természetesen nem véletlen, hiszen tudományos kísérletekkel bebizonyították, hogy a házi kedvenceknek már a puszta jelenlétük is képes arra, hogy az emberekben csökkentsék a stressz-hormonok szintjét, miközben támogatják az immunrendszer erősítését, csökkentik a fájdalomérzetet, az agressziót, segítenek a tanulásban, és megnövelik empatikus képességeinket is. Mivel a kutyás gazdik rendszerint többet mozognak, ezért több kutatás is bizonyítékot talált arra, hogy a kis kedvencek sokkal hatékonyabban tudják csökkenteni a magas vérnyomást, ebből kifolyólag a szívinfarktus kockázatát, a koleszterin- és a trigliceridek szintjét, sőt mi több, képesek helyreállítani a szívritmuszavart is, tehát sokkal egészségesebb és hosszabb életet képesek biztosítani számunkra.

Természetesen a fenti eredmények korántsem meglepőek azok után, hogy ma már gyakran kórházakban is alkalmaznak kutyákat és egyéb kisállatokat azért, hogy m ielőbb meggyógyulhassanak a betegek. A terápiás kutyákat főként gyermekek és idősek fizikai-, valamint mentális állapotának javulása érdekében alkalmaznak nagy sikerrel, mert azt már az orvostudomány is évtizedekkel ezelőtt felfedezte, hogy az ebek képesek olyan érzelmek felszabadítására, ami egy pszichológus vagy egy pszichiáter számára is lehetetlennek tűnik. Amerikában legutóbb már nem csak kórházakban, hanem börtönökben is elkezdték alkalmazni a kutyaterápiát, és az első eredmények alapján igencsak sikeres programról van szó. Noha a kutyák elsődlegesen azért kerülnek a lakókhoz, hogy ők is a társadalom hasznos tagjai lehessenek, ezáltal betaníthassák őket vakvezetésre vagy gyógyító célokra, miközben rájuk is rendkívül jó hatást gyakorolnak. Azok az elítéltek ugyanis, akik kutyákkal foglalkoznak, sokkal jobban bírják a bezártságot, lényegesen nyugodtabbak, ezáltal kevésbé agresszívebbek, és a depress zióra való hajlamuk is lecsökken, hiszen folyamatosan van mellettük egy társ.

Szerencsére ma már a magyar lakosságban is egyre inkább elterjedt, hogy a családok háziállatokat tartanak, így a Generali 2013-as felmérése szerint a lakosság több mint fele gondoskodik egy kis kedvencről, aki az esetek többségében kutya. A kutatás szerint jelenleg minden második magyar felnőttre jut egy eb, de a macskák is nagyon népszerűek, így a lakosság 29 százaléka döntött mellettük. Hogy mennyire szoros kötelék tud kialakulni egy kisállat és egy ember között, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a válaszok alapján a magyar állattartók több mint háromnegyede családtagként tekint háziállataira, és közel ugyanennyien igyekeznek naponta legalább 1 órát foglalkozni velük.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek