Starity

25 éves lett a Tankcsapda!

2014. október 14. 21:09   |   Szerző: Rihanna200

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1989. október 14-én állt össze a Tankcsapda. Nézzük, mi minden történt azóta a debreceni srácokkal!

hirdetés
25 éves lett a Tankcsapda!
Fotó: Facebook/Tankcsapda

1989. október 14. – ez a dátum talán nem mond sokat elsőre a legtöbbeknek, azonban három debreceni rockernek igencsak meghatározó nap volt ez. Az alapítótagoknak, Lukács Lacinak, Buzsik Györgynek és Laboncz Attilának is volt anyazenekara, mégis úgy gondolták, hobbinak jó lesz a Tankcsapda, de egy kis idő után rájöttek, ezzel nem mennek semmire.

Az esti koncertet még lenyomtuk, csakhogy aznap este megismerkedtünk azzal a sráccal, aki a koncertet szervezte, és megkérdezte, mit szólnánk hozzá, ha összehozna még pár bulit... Szóval délután ötkor feloszlottunk, héttől az Auróra előtt felléptünk, aztán este kilenckor végérvényesen megalakultunkmesélte a frontember egy interjúban.

De hogyan lett a punk srácokból Magyarország legnagyobb rockzenekara? Első demójuk Baj van! címmel jelent meg még ebben az évben, majd az ezt követő első nagylemezükön, a Punk&Rollon meghallgathattuk a Legjobb méreg című szerzeményüket, innentől kezdve pedig nem volt megállás.

Bár '93 telén kilépett a basszusgitáros, helyére gyorsan találtak valakit Molnár Levente személyében. Nem ismerős a név? Nem véletlen, mivel az új tag nem vetette meg a cseresznyepálinkát, gyorsan talált magának művésznevet, ami a gyümölcs neve lett. A tagcsere után ő gitározott, szóval Lukácsnak át kellett térnie a basszusgitárra, amin a mai napig játszik.

Az eredeti felállás

Ezek után indult be igazán a gépezet. 1994-ben látott napvilágot a Jönnek a férgek, később pedig felléphettek a Motörhead előtt és a Sziget fesztiválon is. A koncerteket követően szeptemberben jelent meg Az ember tervez című albumuk, amin a címadó dalon kívül megtalálható a Kurt Cobain előtt tisztelgő Egyszerű dal (érdekesség, hogy a gitártéma ugyanarra épül, mint a Nirvana Polly című szerzeményében – nem véletlenül) és a Civiláció vége is.

1997 sem telhetett el nehézségek nélkül, hiszen a Connektor :567: megjelenése után Buzsik György kilépett a bandából, szerencsére azonban ismét akadt méltó utánpótlás Elek Ottó személyében. Az új évezredet ismét új dobossal indították, ekkor a mai napig aktív Fejes Tamással. A következő albumot Agyarországra keresztelték, amiért jópár politikai nézeteltérést kaptak, de az énekes nem foglalkoztak a negatív kritikákkal, így vélekedik róla: „Az Agyarországot bármely kormány alatt el tudom énekelni.

Az Élni vagy égni 2003-ban jelent meg és máig az együttes egyik legnépszerűbb lemeze, hiszen olyan slágerek találhatók meg rajta, mint az Adjon az ég, a Be vagyok rúgva, vagy az Örökké tart. Két év múlva mutatták be a legújabb korongot Mindenki vár valamit címmel, ami az együttes egyik legsötétebb mondanivalójú és legerősebb albuma lett.

2009. október 14-én, a huszadik születésnapon mutatták be a Minden jót című szerzeményüket, majd a Szigeten csaptak egy óriási jubileumi bulit, amiről duplalemezes DVD is készült.

Sokáig nyugalom volt a Tankcsapda háza táján, ám 2012-ben újabb fordulat következett: Cseresznye otthagyta a formációt. Utódjának végül a banda Sidlovics Gábort jelölte ki, aki azelőtt a Zanzibarban játszott.

A megkönnyebbülést követően a megújult Tankcsapda kiadta a Rockmafia Debrecent, amin érezhető a változás szele. Az igencsak politikai hangvételű Mi a f*sz van? és a Hatalom nélküli rend után véglegesen felnőttek az anno még punk srácok, a szövegek és a háttérzene is komolyodott.

A 2013-ban megjelent Igazi hiénák lemezen főleg régebbi munkák találhatók, de ez közel sem jelentette azt, hogy az együttes pihenőre ment, sőt! A címadó dal az Argo 2-ben fedezhető fel, majd az év végére kiadták az eddigi munkáikat is, hiszen ezen a bandán tényleg felnőtt már egy-két generáció, akik nem biztos, hogy hozzá tudtak férni ezekhez.

A 2014-es évet is igen szépen kezdték el: nyáron játszottak a legnagyobb fesztiválokon, és a mai napon megjelent az Urai vagyunk a helyzetnek is, ami a tagok elmondása szerint „Elég tankcsapdás lett, a Tank történetében az egyik legerősebb album!

Boldog születésnapot, Tankok!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek