Starity

Pizzarendelésnek álcázta a segélyhívását az amerikai nő

2014. október 30. 12:12   |   Szerző: sorcery

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy nő úgy jelentette a családon belüli erőszakot, hogy azt tettette, éppen pizzát rendel.

hirdetés
Pizzarendelésnek álcázta a segélyhívását az amerikai nő

A múlt héten terjedt el a világhálón, hogy vajon mi lehet a 911-es segélyhívó operátorok számára az az egy hívás, mely örökké emlékezetes maradt. Egy férfi a következő beszélgetést tette közzé:

Volt egy hívásom, ami elég hülyén indult, de hamar komolyra fordult:
- 911, mi a vészhelyzet?
- Fő utca 123.
- Oké, mi folyik ott?
- Szeretnék pizzát rendelni. (Remek, még egy telefonbetyár.)
- Hölgyem, a 911-et hívta.
- Igen, tudom. Egy nagy pepperónisat kérnék kevés gombával és paprikával.
- Elnézést, de tudja, hogy a 911-et hívta, ugye?
- Igen, mennyi idő mire kiszállítják?
- Oké. Hölgyem, minden rendben van ott? Valamilyen vészhelyzet van?
- Igen.
- És nem tud beszélni, mert valakivel egy szobában van?
- Igen, pontosan. Tudja mennyi idő, mire ideér?
- Van egy járőr arrafelé, egy mérföldre a házától. Van valamilyen fegyver a házukban?
- Nincs.
- Vonalban tud maradni, hogy beszéljen velem?
- Nem. Köszönöm szépen, viszont hallásra.
Amíg jelentettem a hívást leellenőriztem a címet, és tucatnyi hívást kaptunk már onnan családon belüli erőszakkal kapcsolatban. A járőr arra ment ki, hogy a nőt eléggé összeverték, a férfi előtte ivott. A férfit letartóztatták, a nő elmagyarázta, hogy egy ideje már ez megy náluk. Szerintem nagyon okos volt, hogy ezt a trükköt használta. Határozottan ez az egyik legemlékezetesebb hívásom.

A BuzzFeed internetes portál felkereste a volt diszpécsert, aki a pizzás hívást fogadta. Az estet Keith Weisinger jegyezte le, aki rendőrségi diszpécserként dolgozott három éven át, 2004-től 2006-ig, amíg egyetemi tanulmányait folytatta. Weisinger manapság környezetvédelmi ügyvédként tevékenykedik.

„Ez a hívás már majd tíz éve történt” – kommentálta. „Éjjeli műszakban dolgoztam 6-tól 6-ig, és emlékszem, hogy elég későn érkezett be a hívás, olyan éjfél körül.”

Weisinger emlékei szerint, a nő a harmincas éveiben járhatott és nyugodtnak tűnt eleinte, de rövid és sietős válaszokat adott neki. A férfi továbbá megosztotta, hogy sosem tudta meg, hogy mi történt ezután a nővel.

„Ez is része a diszpécseri munkának, amit elég frusztrálónak találok. A közvetlen beavatkozáson túl – letartóztatás, kórházba szállítás, stb. – ritkán kapunk híreket, hogy mi is történt az emberekkel.„

Esetenként a hívók szeretnének kapcsolatba lépni a diszpécserekkel, akik átsegítették őket egy traumatikus eseményen, de Weisinger szerint leggyakrabban csak úgy kapnak információt a hívókról, ha a rendőrség vagy az orvosi személyzet egy tagja továbbra is tartja a kapcsolatot velük. Weisinger továbbá azt is elmondta, hogy a családon belüli erőszak mindkét nem részéről előfordulhat, de gyakrabban fordul elő ilyen eseteknél, hogy a férfi követi el a nő ellen a bűncselekményt.

„Az esetek 90%-ában férjek és barátok követnek el bűncselekményt az élettársuk ellen. Csak azért hozom ezt fel, mert ha egy zaklatott nő hív fel, akkor gyakran azt sejtettem, hogy hasonló eset állhat a háttérben, míg ha egy zaklatott férfi hív fel bennünket nem ez lesz az első sejtésem. Szóval mikor ennél az esetnél először sejteni kezdtem, hogy valami baj lehet, egyből erre a lehetőségre gondoltam.”


A 911 segélyhívó vonal operátorai éjt nappallá téve dolgoznak

Weisinger továbbá hangsúlyozta, hogy ugyan ő is közreműködött ennél az esetnél, a hölgyé az elismerés. ”Nem tudom, hogy épp csak akkor rukkolt-e elő ezzel az ötlettel, vagy már korábban kitervelte, de nagyon okosan oldotta meg a helyzetet, anélkül, hogy felfedné a hívása igazi kilétét.”

A kérdésre, miszerint élvezte-e munkáját, így felelt: „Imádtam azt csinálni. Nagyon élveztem a közös munkát a többi operátorral, a rendőrökkel, illetve, hogy segíthettem a közösségnek, és azt hiszem, a legtöbb szakmabeli is így érez. Minden karácsonykor felhívom a helyi rendőrőrsöt vagy a tűzoltóságot a nem vészhelyzetre szánt telefonjukon, és megköszönöm a diszpécserek munkáját, akik valószínűleg szívesebben töltenék az ünnepet a családjukkal, de éppen dolgoznak.”

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy amennyiben hasonló vészhelyzetbe kerülnek, mint a cikkünkben említett hölgy, úgy ne habozzanak segítséget kérni a 112-es segélyhívó telefonszámon, mely az ország egész területén elérhető és ingyenesen hívható!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek