Starity

Demi Lovatóék tovább harcolnak a mentális betegekért

2014. november 14. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Demi Lovato és a Jed Foundation szakemberei a mentális betegségben szenvedőkért harcolnak nap mint nap.

hirdetés
Demi Lovatóék tovább harcolnak a mentális betegekért

Demi Lovato az évek során példaképpé nőtte ki magát számtalan fiatal és idősebb ember szemében is, mert ő volt az első olyan fiatal híresség, aki nyíltan mert beszélni az emberek körében tabutémának számító mentális betegségekről, ezzel rengeteg hasonló cipőben járó személyt arra ösztönözve, hogy ne féljenek segítséget kérni. Az elmúlt egy évben viszont Lovato úgy határozott, itt az ideje elválasztani a zenei karrierjét azoktól a dolgoktól, amiket magánemberként folytat, mert nem szeretné, ha ezek befolyásolnák őt előadóként.

Így csatlakozva a Jed Foundation szervezetéhez, szabadidejében a Mental Health Listening & Engagement Tour elnevezésű körút keretein belül egészségügyi miniszterek, pszichológusok, pszichiáterek, és további szakemberek társaságában járják a különböző városokat, ahol sajtókonferenciákat, gyűléseket tartanak annak érdekében, hogy változást érjenek el abban, hogy bármilyen mentális problémával (evészavar, depresszió, alkohol és drogfüggőség, pánikbetegség, paranoia, öngyilkosság stb.) küzdő ember megkaphassa a megfelelő kezelést, és megpróbálják kiküszöbölni azt az óriási társadalmi problémát, ami a pszichés betegséggel élő emberekkel kapcsolatban továbbra is él: a tudatlanságból fakadó bántó általánosítások, a tőlük való félelem, a megvetés, vagy a kigúnyolás.

Ennek kapcsán a 22 éves énekesnő tegnap este megosztotta a második ezen körúton készült videót, ami arra világít rá, hogy mennyire fontos is az, hogy utána járjunk ezeknek a betegségeknek, és kiterjedt figyelemmel kezeljük őket.

„Vannak időszakok, amikor szenvedsz, vannak időszakok, amikor hullámvölgybe kerülsz, de ez az utazás az élet része, így van rendjén, és az, hogy segítséget kérsz, valójában bátorságra utal” – üzente a Depression and Bipolar Support Alliance elnöke, Allen Doederlein azok számára, akik félnek segítségért fordulni.

A videó közzététele után az egykori X Faktor-mentor nem tudott szó nélkül elmenni néhány téves Twitter-üzenet mellett, így ott sem volt rest kifejeteni véleményét, és nézeteit a dologgal kapcsolatban.

„Az evészavar nem erősséget jelképez. Az erő az, amikor valaki képes legyőzni a démonait, miután annyi ideig volt beteg és fáradt. Van egy óriási tévhit az anorexia/bulémia kapcsán, egyik sem választás kérdése. Gyakran hallani emberektől, hogy azzal dobálóznak, 'Mért nem kezdett el enni?' vagy 'Hagyja abba a hánytatást.' Ez a tudatlanság és a mentális betegségek hiánya az oktatásban tovább folytatódik, még annak ellenére is, hogy járványszerűen söpör végig a nemzetünkön, és okoz napról napra egyre több tragédiát. Az éheztetés nem diéta, és a hánytatás nem olyasvalami, amit csak rendkívül vékony férfiak vagy nők csinálhatnak. Az evészavar nem különböztet meg hátrányosan, mint ahogy bármely más mentális betegség sem. Ezek mind halálos betegségek, amik naponta vesznek el életeket. Szóval, kérlek, figyeljünk oda, hogy milyen szavakat használunk, ha ezekről a problémákról beszélünk. Egyébként, nem fellengzős szónoklatnak szántam, csak egy kis emlékeztető mindazok számára, akik talán nincsenek tisztában ezekkel a szörnyű betegségekkel. Semmi rosszindulat.”

Ne feledd, ha ismersz bárkit, aki valamilyen mentális problémával küzd, vagy te magad vagy az elszenvedője, nagyon fontos, hogy mihamarabb beszélj erről a szeretteidnek és szakemberhez fordulj. A magyar LESZ ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámán keresztül bármikor segítséget kérhetsz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek