Starity

Így lesz egy dalból sláger

2014. november 18. 12:12   |   Szerző: idone

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cmt.com riportere pár country előadó-szövegírót arról faggatott, hogy meséljék el, honnan tudják, hogy a daluk sikeres lesz-e vagy sem. Dierks Bentley, Thomas Rhett és Kip Moore is válaszolt a kérdésre.

hirdetés
Így lesz egy dalból sláger

Ha lenne egy kézikönyv arról, hogy hogyan írjunk díjnyertes dalszöveget, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a bestseller lenne, de sajnos ilyen könyvet még nem dobtak piacra. Néha egy pillanat is elég ahhoz, hogy valami azt súgja neked belülről, azokat a szavakat, amiket egy szalvétára leírtál egyszer, a jövőben az év dalának járó díjat fogják jelenteni.

Nézzük, mit gondolnak a dalszövegírók a toplistás kislemezekről.

Dierks Bentley
„Néhány dalon már az írás kezdetekor meglátszik, hogy ennek biztos helye lesz a legjobbak között. De akadnak olyanok is, mint az I Hold On, ami nem is dalnak készült. Édesapámra gondoltam, aki mára már nem lehet itt velünk, és az útra, amit mi ketten megtettünk, majd azon kaptam magam, hogy egy slágerlistás dalt írok” – és a háromgyermekes előadónak igaza is lett. Dala, az I Hold On az első helyezést érte el a Country Airplayen, és heteket töltött ott.

Thomas Rhett
„Én úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy egy demót háromszor meghallgatok egymás után, és ha mindhárom alkalommal ugyanazt érzem, ugyanaz a gondolat fut át a fejemben, akkor biztos vagyok benne, hogy slágerlistás dallal állunk szemben” – a 24 éves énekes nem is tévedett állításával, hiszen az It Goes Like That című dala az első helyet foglalta el a Country Airplayen, és több mint egymillió példányt adtak el belőle.

Cole Swindell
„Felismerek egy jó dalt, amikor meghallom, de amikor egyet írok, akkor csakis egyvalamire számíthatok, hogy biztos legyek benne, hogy ez a dal a slágerlisták élén tündököl majd, és ez nem más mint azaz érzés, amit még soha életedben nem éreztél. A szövegírás közben rá kell hagyatkoznod az ösztöneidre és magabiztosnak kell lenned, mert hidd el, önbizalom nélkül, nem is érheted el, hogy sikerüljön” – ecsetelte a pozitív gondolkodás erejét Cole, akinek Chillin’ It címre elkeresztelt kislemeze volt az egyik legsikeresebb country dal a 2013-as évben.

Joe Don Rooney
„A legjobb daloknál elég ha csak zongorán kísérnek, hogy elvarázsolj valakit. Ha egy dalnak megvan a megfelelő ritmusa és a megfelelő refrénje, akkor nincs semmi másra szükséged. Ha el tudod érni, hogy az emberek egy akusztikus verziót hallva szeressenek beléd, akkor már megtetted a dolgod: valami különlegeset alkottál” - mesélte a Rascal Flatts énekese és gitáros. Az együttes 12 number one dallal büszkélkedhet eddig, és több millió eladott lemezzel váltak Amerika egyik kedvenc country együttesévé.

Brian Kelley
„Egyszer az egyik turnébuszunkon meghallgattunk egy demót, és természetesen feltekertük a lehető legmagasabb pontra a hangerőt, majd a berendezés egyszer csak megadta magát a dal közepén. Tudom ez egy kicsit örültnek hangzik, de a tesztünk beigazolódott, és egy első helyezést elérő dallal rukkoltunk elő. Szóval, ha a lejátszó megadja magát a dal közben, akkor biztosak vagyunk benne, hogy sláger lesz” – mondta a Florida Georgia Line énekese. A duó azóta több number one dalt produkált, és idén megjelent nagylemezük szintén első helyezést ért el, habár a kritikusok a sárga földig lehordták azt.

Justin Moore

„Néha abból lesz sláger amiből soha nem is gondolnád. Úgy értem, írsz egy dalt, de közben azon gondolkodsz, hogy minek is foglalkozol te ennyit vele, hiszen amúgy sem szereted, de később rájössz, hogy az egyik legjobb döntés volt befejezni, mert rajtad kívül mindenki más imádta. Én így jártam a Til My Last Day című szerzeménnyel, szerettem, de azért nem voltam szerelmes belé, de csak addig, amíg el nem kezdtem élőben előadni” – valójában nem csak Justin szeretett bele a dalban, hanem azok is akik a Country Airplayen halloták. A dal listavezető volt 2012-ben.

Dustin Lynch
„Nálam minden a dallamon múlik, hogy a kettő passzol-e egymáshoz. Azon gondolkodok, olyankor mikor minden tökéletes, hogy vajon ez most fertőző vagy csak én vagyok túl fáradt? Minden a dallammal kezdődik, majd csak úgy ömlenek a szavak” – és a 29 éves előadó nem is tévedett, hiszen idén márciusban megjelentett Where It's At (Yep, Yep) címre elkeresztelt kislemeze elérte az első helyet a Country Airplayen, és közel 600 ezer példány talált gazdára.

Kip Moore
„Én életemben csak egyszer éreztem egy leírhatatlan érzést, és egy csepp kétely nélkül tudtam, hogy a Hey Pretty Girl egy különleges kislemez lesz” – és így is lett. Az énekes 2012-ben adta ki debütáló kislemezét Up All Night címmel, és a róla származó Hey Pretty Girl című kislemez, nagy sikernek örvendett.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek