Starity

Régi-új dallal és albummal jelentkezett Ewa Farna

2014. november 19. 09:09   |   Szerző: Atina21

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A napokban jelent meg a (W)INNA című lemez cseh változata, mely az első kislemezről, a Leporeloról kapta a nevét. Valamint itt az új szerzemény, is, mely az Ulubiona Rzecz cseh változata. Minderről az énekesnő egy interjúban beszélt.

hirdetés
Régi-új dallal és albummal jelentkezett Ewa Farna

Az album pontosan november 14-én látott napvilágot, és 12 dalt tartalmaz. A zenéket és a szövegeket Marcus Tran szerezte, társzerzőként részt vett benne Martin Chobot és Filip Sázavský, szövegíróként pedig Ondřej Ládek valamint Robin Král – ennek kapcsán kérdezte az énekesnőt a novinky.cz.

Elméletileg csak a lengyel dalokat kellett cseh nyelven megírnod. Mégis egy évbe telt, miért?

Ez így van. Bár átrendeződött néhány dal, de a legtöbb eredeti cseh változat. Kerestünk pár olyan embert, akik jó szövegeket írnak. Ez már a második fázis volt. Az első az volt, amikor rájöttem, hogy nem tudok jó dalszöveget írni.

Azzal, hogy turnéztunk, dolgoztunk a stúdióban, és nyáron játszottunk egy fesztiválon, a munka teljesen leállt. De az az igazság, túl sokáig tartott.

Mi volt a terv?

Mindkét lemezt egyszerre akartuk megjelentetni. Bár mindkét nyelv szláv eredetű, a köztük lévő különbség hatalmas. Mindezt akkor láttam, amikor a lengyel szövegeket át kellett írni cseh nyelvűre. Minden korábbi albumom elsőként cseh nyelven jelent meg, majd ez mostanra fordult.

Megőrzöd a cseh dalszövegekben a lengyel gondolatokat?

Eltekintve, hogy a Leporelo lengyel, nem a szerelemről és a kapcsolatokról szól, ugyanaz maradt a tartalom. Még az anyámnak és a nővéremnek is írtam dalokat.

Ez volt a szándékod?

Úgy volt. Úgy döntöttünk, hogy a bandám is vegyen részt a felvételkor. Azt akartuk, hogy az album rólunk és a zenei elképzeléseinkről szóljon. Rá kellett jönnöm, hogy egyedül nem megy, meg kellett tanulnom, hogy a bandámmal hogyan működjünk együtt.

Nem számoltunk azzal, hogy az album a szívügyünk lesz. Az első kislemez a Cseh Rádióban a Leporelo volt, melyet mi választottunk közösen. Balladák és rockosabb dalok is megtalálhatóak.

Úgy gondolom, hogy mivel ebbe a lemezbe beletettem a szívemet, ezért teljesen más lesz, mint az eddigiek. De ezt már az elejétől tudtam.

Megváltoztatott téged mint énekest az elmúlt öt év, amikor megjelent az első albumod?

Minden bizonnyal sokat változtam, mint minden ember. Énekesként azonban nem, még akkor sem, ha már több albumom is van. Úgy érzem van lehetőségem a további fejlődésre. Azt is gondolom, hogy az ének nem fejlődik olyan gyorsan, mint szeretném.

Hogy érted ezt?

Nem járok túl gyakran énekórákra, otthon hallgatok zenét vagy az autóban, esetleg takarítás közben. Régebben elfoglalt a jog, de mióta több időm van a zenére, azóta még többen akarok dolgozni.

Finom és érzékeny embernek tűnsz. Ezek azt mutatják, hogy bízol a jövőben, amely így megfel neked?

Van egy menedzsmentem, aki intézi a kellemetlen dolgokat. Élvezem a zenét, nem bánom, hogy a show businessben vagyok. Van egy jó családi hátterem, nem bánt meg, ha csúnya dolgokat írnak rólam.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek