Starity

20 éve mutatták be hazánkban Az oroszlánkirályt

2014. december 02. 00:12   |   Szerző: LoveNessa

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1994. december elsején zajlott le Magyarországon Az oroszlánkirály premierje, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk nektek néhány érdekességet.

hirdetés
20 éve mutatták be hazánkban Az oroszlánkirályt

1. Az eredeti nyitójelenetben szerepelt egy monológ, melyben bemutatták a főbb karaktereket, de a rendezők, Roger Allers és Rob Minkoff kivágták, amikor meghallgatták Az élet az úr című dal végső verzióját.

2. A nyitójelenetet végül előzetesként hasznosították, ezzel újat alkotva, hiszen a Disney azelőtt sosem használt egy egész jelenetet trailerként.

3. A legelső forgatókönyv címe King of Beasts, azaz A szörnyetegek királya volt, később pedig átkeresztelték King of the Jungle-re, vagyis A dzsungel királyára. Eszerint Zordon egy magányos oroszlán volt, akit semmilyen rokoni szál nem fűzött Szimbához, aki egy csapat gonosz páviánért volt felelős.

4. Ebben a szkriptben Rafiki még egy gepárd volt, Timon és Pumba pedig a kezdetektől fogva Szimba barátai voltak.

5. Az oroszlánkirály volt az első önálló Disney-rajzfilm, ugyanis teljesen független volt a története bármilyen korábban megjelent sztoritól és nem is egy adaptáció volt.

6. Szimba a hiénákkal való első találkozása alatt eredetileg egy altatódal szólt volna, ami a The Lion in the Moon címet viselte és Sarabi adta volna elő.

7. A rajzfilm egyik legnépszerűbb betétdala, a Hakuna Matata a tervek szerint nem is kapott volna helyet a forgatókönyvben, helyette egy, a bogárevésről szóló szerzemény, a He's Got it All Worked Out csendült volna fel.

8. A Hakuna Matatában volt egy plusz versszak is, amelyben Timon azt ecseteli, milyen nehéz számára más szurikátákkal kijönnie és beilleszkednie hozzájuk.

9. Az oroszlánkirály mindenidők legnagyobb bevételt hozó kézzel rajzolt animációs filmje, a maga 987 millió dollárjával, valamint általánosságban a harmadik legtöbb jövedelmet hozó alkotás ezen műfajban. Továbbá a 19. leghozamosabb film a világon és a legtöbb eladást produkáló videokazettája is.

10. A hivatalos sajtónyilatkozat alapján az eszeveszett gnús jelenet CGI-os megalkotása több, mint két évébe telt az animátoroknak és még egy külön, erre a feladatra megírt programot is igényelt a csorda mozgatásának irányítása.

11. Egy hiénakutató beperelte a Disney-t becsületsértés vádjával, mondván nem megfelelően ábrázolják a karaktereket.

12. Az első rendező, George Scribner rövidfilmként akarta megjelentetni, a National Geographic közreműködésével, majd kilépett, amikor megtudta, hogy musicalt készítenek belől.

13. Mivel az A csapat egy másik nagy dobáson, a Pocahontason dolgozott, ami sokkal nagyobb durranásnak ígérkezett, Az oroszlánkirályt végül a tartalék, B csapat alkotta meg.

14. Egy vadvilági szakértő, Jim Fowler valódi, különböző fajtájú és életkorú afrikai állatokat vitt a Disney stúdiójába, hogy az animátoroknak legyenek élő modelljei a karakterek megalkotásához.

15. Rafiki valójában nem egy igazi mandrill, ugyanis nekik nincs farkuk, így tulajdonképpen a mandrill és a pávián kereszteződéséből született meg.

16. Egy 1994-es földrengés miatt ideiglenesen be kellett zárni a Disney Stúdiókat, így a film jelentős részét odahaza fejezték be a kreátorok.

17. Számos karakter ki lett írva a történetből. Nalának eredetileg volt egy öccse, Mheetu és egy róka barátja is, Bhati. Továbbá volt egy Iggy nevezetű gyík is, egy Tesma névre hallgató szurikáta, a hiénák pedig vadászkutyáknak indultak.

18. Egy apró sárga bogár, amit Timon egy farönk alatt talál, Mickey egér-füleket visel a hátán.

19. A forgatókönyvíró, Irene Mecchi elmondása szerint a film ötlete a következőképpen lett felvázolva előtte: Hamlet Afrikában Bambival megfűszerezve, így hát Bamblet.

20. Eredetileg a Szimba és Zordon között zajlott végső harcjelenet során Szimba veszít és Zordon végül egy tűz miatt veszti életét.

21. Az Amerikai Filmintézet mindenidők negyedik legjobb animációs filmjeként könyvelte el Az oroszlánkirályt.

22. Egy 1995-ös Entertainment Weekly-cikk szerint a Disney több mint 1 milliárd dollár értékű oroszlánkirályos árut adott el 1994-ben.

23. Négy Oscar- és négy Golden Globe-jelölésből összesen két Oscart, valamint három Golden Globe-ot sikerült díjra váltania 1995-ben.

24. A felnőtt Szimba magyar hangja Stohl András volt, míg a fiatalé Simonyi Balázs.

25. Zordon Kristóf Tibor hangján szólalt meg a magyar közönség előtt.

26. Mufaszának Sinkovits Imre kölcsönözte hangját.

27. A felnőtt Nala beszédhangját Bertalan Ágnesnek köszönheti, énekelni viszont Udvarias Anna hangján hallhattuk. Fiatalkorában viszont Szentesi Dóra adta hangját neki.

28. Pumba Melis Gábor hangján szólalt meg, énekhangja viszont Bálint István volt.

29. Timonnak Vincze Gábor Péter kölcsönözte a hangját.

30. Zazu Verebély Iván, Rafiki Barbinek Péter, Shenzi Martin Márta, Banzai Borbély László, Sarabi Menszátor Magdolna, Sarafina pedig Koffler Gizzi hangján szólal meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek