Starity

80 éves lett Maggie Smith

2014. december 28. 17:05   |   Szerző: DreamGirl11

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, Maggie Smith mindenhol megállja a helyét, legyen szó akár dráma sorozatról, egy Shakespeare-darabról vagy egy hollywoodi kasszasikerről, és még 80 évesen sem lassít.

hirdetés
80 éves lett Maggie Smith

Maggie Smith 1934. december 28-án született Essexben Angliában, később családjával Oxfordba költöztek. Smith nem hallgatott nagymamájára, aki szerint unokája nem volt elég szép ahhoz, hogy színésznő lehessen, így 1952-ben kezdte meg színpadi karrierjét az Oxford Playhouse-ban, majd játszott a Broadwayen és a Londoni Nemzeti Színházban is. Kitűnő alakításait számos díjjal jutalmazták az évek során, Smith pedig Anglia egyik legkedveltebb színésznőjévé vált.

1958-ban tűnt fel először a filmvásznon, majd több nagyszerű alkotásban is szerepelt. A nagy áttörést a Miss Jean Brodie virágzása című film hozta meg neki, melyért 1969-ben el is nyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, majd ezt kevesebb, mint 10 éven belül követte a második a Kaliforniai lakosztályban megformált szerepéért. Smith ezután olyan kultuszfilmekben szerepelt, mint a Szoba kilátással, a Hook, több Poirot-film, az Apáca Show, A titkos kert vagy a Harry Potter-filmek.  

Magánéletét a nyilvánosságtól elzárva élte, ugyan első házassága a színész Robert Stephensszel zátonyra futott, 1975-től boldog kapcsolatban élt Beverley Cross drámaíróval, egészen a férfi 1999-ben bekövetezett haláláig. Első férjétől két fiúgyermeke született, és már öt unokája is van.

2007-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, de ő még betegen sem hagyta abba a Harry Potter forgatását. Ma már egészségesen játssza Violet Crawley szerepét a Downton Abbey című angol drámasorozatban, melyért Emmy- és Golden Globe-díjat is nyert. A következő év során jelenik meg új filmje The Lady in the Van címmel, melyben egy hajléktalan, idős nőt alakít.

Sosem kapott annyi rivaldafényt, mint amennyit talán megérdemelt volna, de állítása szerint, őt mindig is a szakma iránti szenvedély hajtotta.

Nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek