Starity

Újabb áldozatot követelt a hajfestés

2015. február 20. 13:01   |   Szerző: AvrilSmile

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb nő vesztét okozta egy szépészeti „beavatkozás”: Julie McCabe belehalt a hajfestés okozta bőrirritációba.

hirdetés
Újabb áldozatot követelt a hajfestés

Pár hónapja már beszámoltunk egy halálos esetről, ahol egy fiatal lány olyan szintű allergiás sokkot kapott a hajfestéktől, amibe bele is halt. Julie McCabe története sem sokban különbözik ettől. A 39 éves nő már évek óta festette a haját, az orvosát pedig 2005 és 2011 között több, mint húszszor látogatta meg, mikor fájdalmas fejbőrirritációra, duzzanatokra és viszkető szemére panaszkodott.

Bár orvosa felírt ilyen-olyan kenőcsöket a bőrirritációra, senki nem gondolta volna, hogy ezek a tünetek óriási veszélyt jelenthetnek, valamint azt sem, hogy a hajfestéknek bármi köze lehet ehhez. Így persze nem is hagyott fel a szokásával, és legutóbb, amikor épp kiöblítették hajából a L'Oreal hajfestékét, hangosan felsikoltott: Nem kapok levegőt... Azt hiszem meg fogok halni  – idézte később a férje, Russel, Mrs McCabe szavait.

Próbáltam telefonálni a 999-es segélyhívószámnak, de olyan lassúak voltak, hogy úgy döntöttem, magam viszem be Julie-t a három mérföldre fekvő Airdale kórházba – mesélte Mr McCabe. Mikor beértek a kórházba az orvosok azonnal nekiláttak a kezelésének, és próbálták megmenteni, ám ekkor már fokozottan fenyegetett a szívmegállás lehetősége. A nő durva sokk következtében kómába esett, majd 12 kórházban és önkívületben töltött hónap után elhunyt a hajfestés okozta agykárosodás miatt.

A hajfesték volt az oka a történteknek. A további rendszeres használata valószínűleg hozzájárult az allergiás reakció súlyosbodásához – nyilatkozta az esetről Dr. Shuaib, allergia-szakértő. Más orvosok hozzátették: az egyetlen módszer a bőrirritáció és egyéb kellemetlen, fájdalmas tünetek megszüntetésére az lett volna, ha végleg felhagy a hajszínezők használatával.

Kockázatos vegyi anyagok

Már az őskorban ismertek olyan állati, illetve növényi eredetű anyagokat – például bogyókat, indigót, dióhéjat, hennát – melyek alkalmasak a haj természetes színezésére. Ezek a módszerek semmilyen  kockázatot nem hordoztak egészen az 1900-as évek végéig, amikor a ma is használatos, vegyi anyagokból készült hajfestékeket el nem kezdték kikísérletezni.

Manapság már rengetegen hódolnak a hajfestési szokásoknak, azzal azonban kevesen számolnak, hogy mennyi kockázatot rejt ez a szépészeti eljárás. Bármely hajszínező vagy hajfesték okozhat bőrirritációt, allergiás reakciót, és bár az 1970-es években betiltották azt a terméket, amely bizonyítottan rákkeltő volt, a több ezer kémiai anyagból készített hajfestékek máig kockázatot jelentenek, hiszen nem tudhatjuk, melyik összetevő mit válthat ki szervezetünkből. 

(via DailyMail)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek