Starity

25 meglepő tény A szürke ötven árnyalatáról

2015. február 21. 20:08   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világ az Christian Grey-lázban ég, így hát nem is csoda, hogy rekordbevétellel nyitott az első héten. Hogy jobban megismerhesd a különös románcot, íme, 25 tény, amiről nem biztos hogy hallottál, ha szóba jön E. L. James regénye.

hirdetés
25 meglepő tény A szürke ötven árnyalatáról

1. Alkonyat fanfictionként indult, amit a Blogspoton publikált az írónő, Master of the Universe címmel. A történet azonban hamarosan saját életre kelt, a több száz hozzászólás mellé szerződést is kapott, így megjelenhetett önálló műként, a már jól ismert A szürke ötven árnyalata elnevezéssel.

2. A történetet Adam Lambert For Your Entertainment dala ihlette, az Alkonyat mellett (a dalszövegét elnézve, nem is csodáljuk!). Ezt maga az írónő vallotta be, a Twitter-oldalán. A hír Adamhez is eljutott, aki bár nem olvasta a regényt, megjegyezte, hogy a Chokehold felvétele is illik Ana és Christian különös románcához. Emellett, egy rádió kérésére felolvasott néhány oldalt a könyvből, melynek végére teljesen kivörösödve tette le az asztalra.

3. A történet egyik legnagyobb rajongója Oprah Winfrey, aki televíziós műsorában áradozott arról, mennyi bűnös örömöt okozott számára a könyv.

4. A Christian Grey-féle felfedezés még nem ért véget, E. L. James elismerte, hogy dolgozik a sztori folytatásán. Valószínűleg a rajongók a multimilliomos vezető szemszögéből ismerhetik meg a teljes történetet. (Erre utalást kapunk A szabadság ötven árnyalata végén.)

5. Természetesen, nem mindenki tetszését nyerte el az sz&m elemekkel dúsított női pornó. Amerikában több, a női jogokért küzdő szervezet tiltakozik ellene, sőt, olyanok is akadnak, akik WC-papírként használják a könyveket.

6. A szervezetek mellett a Harry Potter szerzője, JK Rowling is tagadta, hogy kezébe vette volna valaha a sztorit. A kérdésre, hogy milyen érzései vannak a történettel kapcsolatban, annyit mondott, nem rajong érte.

7. Olly Murs szerint nem az Alkonyat, hanem az ő élete ihlette A szürke ötven árnyalatát. Olvastam néhány fejezetet belőle, és úgy éreztem, hogy sok mindenhez inspirációt adtam – vallotta.

8. Kim Kardashian, Bar Refaeli, Hilary Duff, Ryan Seacrest, Lucy Hale és Kendra Wilkinson csak pár név a sokból, akik rajonganak Christian és Ana szerelmi történetéért.

9. Ian Somerhalder szívesen vállalta volna Mr. Grey szerepét: Abszolút imádnám, ha felkérnének. Megvan a könyv, most kezdtem el olvasni. Fantasztikus lenne, ha szerepelhetnék benne, reméljük, összejön. Remek lehetőség lenne, ha hozhatnám Christian karakterét a vásznakon! – nyilatkozta Ryan Seacrestnek.

10. Ian nem volt egyedül, aki ajánlkozott a szerepre. Chris Pine is remek lehetőségnek tartotta volna, ha felkérik arra, hogy játssza el Christian szerepét. Mellette, Alexander Skarsgard is úgy érezte, hogy erre a szerepre született.

11. Ashley Benson, a Pretty Little Liars sztárja szívesen lett volna Anastacia. Most fejeztem be a könyvet. Én akarom játszani Ana-t – árulta el egy riporternek.

12. A könyv babaruhákat is inspirált. Nem, nincsenek bilincsek és csipkék, de olyan feliratok akadnak, hogy 9 hónapja anyukám olvasta A szürke ötven árnyalatát, én lettem az eredménye A szürke ötven árnyalatának. Bizarr!

13. A Family Guyt is elérte a láz, így kiadták a Peter ötven árnyalata című előzetest. Az egyik legviccesebb feldolgozás, kétségeket kizáróan.

14. Bár még mindig a Biblia a legtöbbet vásárolt könyv a világon, a Damson Dene hotelben a Bibliákat kicseréltek A szürke ötven árnyalatára, mert úgy gondolták, népszerűbb lesz a vendégek körében.

15. Az Alkonyat írója, a vallásos Stephanie Mayer úgy gondolja, nem az ő világa, de ennek ellenére nagyszerűnek találja, ha valaki kreatív.

16. A felmérések szerint, a legnagyobb százalékban, középkorú nők vásárolták meg a könyvet.

17. Az eladások már elérték az 50 millió példányt, így lenyomta a Harry Potter és a Halál ereklyéjét és a Da Vinci-kódot.

18. Az írónő honlapján megtalálható egy playlist a szexjelenekhez. Ez tartalmazza Britney Spears – Toxic,  Frank Sinatra – Witchcraft és a Kings of Leon – Sex on Fire felvételét.

19. E. L. James soha nem járt Portlandben vagy éppen Seattleben. A Google térkép funkcióját használta ahhoz, hogy felfedezze a helyeket, amikről írt.

20. A három regénnyel összesen naponta körülbelül 119 ezer font üti a markát, azaz csaknem 48 millió forint.

21. Harry Styles, mint Mr. Grey? Nem éppen, de a fiatal sztár érdekes és tanulságos írásnak gondolta a könyvet, különösen a hálószobai jeleneteket.

22. Megnőtt a kábelek, kötelek és madzagok eladása Pennsylvaniában a láz után. (Egészen biztosan csak többen kívántak felújítani.)

23. Vannak hivatalos hálószobai kiegészítői A szürke ötven árnyalatának. Maszkok, bilincsek és golyók, sziasztok!

24. A Universal Pictures 5 millió dollárt költött a film elkészítésére, avagy 180 millió forintot.

25. Az írónő elismerte, hogy a könyv a változó kora kapujában született meg, hogy átvészelje a klimaxot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek