Starity

David Suchet: „Szent Péter meggyőző és ellentmondásos”

2015. március 23. 13:01   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A népszerű angol színész újabb dokumentumfilmet készített, méghozzá Szent Péter életéről. Az új projekt idén húsvétkor kerül először a képernyőre.

hirdetés
David Suchet: „Szent Péter meggyőző és ellentmondásos”

David Suchet mindig talál magának valami érdekes elfoglaltságot. Ha éppen nem filmet vagy sorozatot forgat, akkor például színházban játszik és dokumentumfilmekhez adja a nevét. Legújabb ismeretterjesztő munkája a Szent Péter nyomában címet viseli, mely produkció kedvéért a színész nyakába vette a világot.

Több helyszínre is elutazott annak érdekében, hogy személyesen is megtapasztalhassa és megismerhesse közelebbről Szent Péter életének főbb állomásait. A forgatás során eljutott Rómába, majd végighaladt a Galileai-tenger mentén, Bethsaidától egészen Kapernaumig. Ezt követte Jeruzsálem, aztán ismét Róma, ahol Péter volt az első püspök.

Bár a műsor alanya arról híres, hogy az egyik legnagyobb alakja a keresztény történelemnek, Suchet szerint egy eltévelyedett, ám csodálatos, egyszerű halász volt, aki megpróbált rálelni az igaz hitre, s arra a személyre, akit úgy hívtak, hogy Jézus. Megtaláltam a legcsodálatosabb, legérzékenyebb, legeltévelyedettebb emberi lényt, aki lehetővé teszi számunkra, hogy azt tegyük, ami a legjobb és azt is, hogy időnként elbukjunk.

Egy BBC-nek adott interjúban a színész – aki tavaly jelentette meg az egész Bibliát hangoskönyv formájában, ráadásul teljes egészében az ő előadásában – azt nyilatkozta, hogy lenyűgözte őt Szent Péter karaktere már akkor, amikor Szent Pál életéről készített filmet.

Szent Péter varázsa számomra abban rejlett, hogy annyira szöges ellentéte Pálnak. Izraelt körbeutaztam és voltam Galileában is. Valóban úgy éreztem, hogy közelebb kerültem ehhez az emberhez, különösen akkor, amikor kint voltam egy halászhajó fedélzetén, Galilea taván, ahol egykor ő halászott – magyarázta Suchet.

A művésznek ráadásul megmutattak egy olyan fennmaradt halászhajót is, amelyről úgy vélik, hogy kora nagyjából 2000 évre tehető, s ami valószínűleg nagyon hasonló ahhoz, mellyel egykor Péter is kijárt a vízre halat fogni. Ez rengeteg érzést adott nekem, közel éreztem magam hozzá és a világához – mondta.

A dokumentumfilm megszólaltat több bibliai tudóst, régészt és történészt is, akik valamennyien arra törekednek, hogy betekintést engedjenek a közönség számára Szent Péter életébe. David Suchet boldog, hogy része lehetett ennek a kalandnak is, mivel egyik vágya volt, hogy kibogozhassa ezeket a kusza szálakat Péter, az ember körül, aki maga a történelem, sőt, kétezer évnyi tradíció, mely róla szól.

Bár Péter közrefogja az Újszövetség történetét, hallgat a tartós kapcsolatáról Rómával és a katolikus hagyománnyal. Péter egy férfi változó identitással, és számomra ez az, ami őt az én szememben meggyőző és ellentmondásos karakterré teszi. Péter népszerűsége mögött egy gazdag és komplex karakter rejtőzik, aki törekszik arra, hogy értelmét lelje a Jézus Krisztussal való mély találkozásában. Ez pedig gyökeresen és örökre megváltoztatja az életét. Ő pedig mások életét változtatja meg akkor, amikor ő lesz Róma első püspöke és az első pápa.

Amikor a színész tavaly hazatért a forgatásról, elmondta a Christian Today kérdésére, hogy rendkívüli módon élvezte a dokumentumfilm készítését: Mi nem hallunk túl sokat Péterről a protestáns egyházból. Követett el ugyan hibákat, de dicsőséges személy volt és karizmatikus vezetője a tanítványoknak.

A Szent Péter nyomában első részét a BBC One műsorán tekinthetik meg az érdeklődők április 3-án, magyar idő szerint 10:00 órakor.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek