Starity

Angelina Jolie-nak nem lehet több gyereke

2015. március 24. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Angelina Jolie nemrégiben nyilvánosságra hozta, hogy a mellei után eltávolíttatta petefészkeit is a rák kialakulásának megelőzése végett.

hirdetés
Angelina Jolie-nak nem lehet több gyereke

A 39 éves színésznő családjában már korábban is előfordult daganatos betegség, így amikor Angie 2013-ban megtudta, hogy 87% esélye van arra, hogy a génjeiben hordozott hajlam miatt mellrák alakuljon ki nála, a dupla masztektómia, azaz a melleltávolítás mellett döntött.

Férje, Brad Pitt mindenben támogatta, így a színésznő hamarosan felépült és ismét dolgozni kezdett, ám elsősorban a családi élet mellett kötelezte el magát. A napokban pedig megosztotta a The New York Times olvasóival, miszerint a közelmúltban túlesett petefészkeinek és petevezetékeinek eltávolításán is, melynek következtében elkezdődött nála a menopauza.

A történtekről így fogalmazott a Golden Globe-díjas színésznő: Két évvel ezelőtt már írtam a választásomról, miszerint megelőzésképpen a dupla masztektómia mellett döntöttem. Egy egyszerű vérvizsgálat kimutatta, hogy a génjeimben található BRCA1-gén mutálódni kezdett, mely egyben azt is jelentette, hogy 87% esélyem lett arra, hogy kialakuljon nálam a mellrák, valamint 50%-os eséllyel a petefészek daganat. Emiatt a betegség miatt veszítettem el az édesanyámat, a nagymamámat és a nagynénémet is – írta a színésznő, majd néhány sorral később így folytatta: „Körülbelül két héttel ezelőtt a kezelőorvosom a vérvizsgálat eredményével hívott fel. Azt mondta, a leleteim rendben vannak. Megkönnyebbülten fellélegeztem. Ugyanakkor kiderült, hogy a vizsgálat a vérben található fehérvérsejteket is felügyeli annak érdekében, hogy megelőzhetővé váljon a petefészekrák. Minden évben megcsináltatom ezt a vizsgálatot a tragikus családi előzmények miatt.


Édesanyjánál ugyanaz a gén volt a felelős a daganat kialakulásáért

De ennek itt még nem volt vége. Az orvosom a tudomásomra hozta, miszerint gyulladások jelentkeztek a szervezetemben, ami annak is lehet a jele, hogy a rák korai stádiumában járok. A petefészekrák kialakulásának lehetősége ezzel együtt 50%-ról 75%-ra növekedett, így arra az elhatározásra jutott, hogy azonnal szeretne végrehajtani rajtam egy vizsgálatot, hogy kiderítsük, mi is történik.

Olyasvalamin mentem keresztül, amiken nők ezrei esnek át. Azt mondogattam magamnak, hogy nyugodt kell, hogy maradjak, erősnek kell lennem, és nem szabad arra gondolnom, hogy nem láthatom a gyerekeimet felnőni vagy épp találkozni a leendő unokáimmal.


Angie és férje, Brad Pitt hat gyermeket nevelnek, így a színésznő joggal aggódik a jövő miatt

Felhívtam az akkor épp Franciaországban lévő férjemet, aki rögtön repülőre ült és néhány órán belül meg is érkezett. A legszebb dolog az élet ilyen pillanataiban az, hogy az ember előtt minden világossá válik. Tudod, hogy miért élsz, és mi számít igazán. Ez sarkalatossá teszi a dolgokat, ugyanakkor békével tölt el. [...]

Az én esetemben az orvosok egyetértettek velem abban, hogy a legjobb megoldás az lenne számomra, ha eltávolíttatnám a petefészkeimet és a petevezetékeket, mivel a BRCA-gén daganatot idézett elő a családom három nő tagjánál is, akik végül életüket vesztették miatta. Az orvosaim arra is rámutattak, hogy már egy évtizeddel korábban túl kellett volna esnem a műtéten. Az édesanyám 49 éves volt, amikor petefészek daganatot diagnosztizáltak nála, én pedig 39 éves vagyok. 

A múlt héten túlestem a procedúrán: végrehajtották rajtam a laparoszkópiás kétoldali petefészek-eltávolítást. Volt egy kisebb, ám jóindulatú daganat a petefészkemen, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy bármely szövetre átterjedt volna. [...]

Együtt érzek mindazokkal a nőkkel, akiknél ez a pillanat életük korai szakaszában érkezik el, mielőtt még gyermeik lehetnének. [...] Nem könnyű meghozni egy ilyen döntést, de át lehet venni az irányítást, és emelt fővel szállni szembe az egészségügyi problémákkal. Kérj tanácsot, érdeklődj utána, milyen lehetőségeid vannak, és az alapján válaszd ki, mi a legjobb neked. A tudás hatalom” – olvashatóak a színésznő sorai, mellyel arra szeretett volna rávilágítani, hogy sosem késő intézkedni és megelőzni a bajt annak érdekében, hogy még sokáig élhessünk szeretteink körében.

Ugyan a beavatkozásnak köszönhetően Angie és Brad kénytelen lemondani arról, hogy saját gyermekük születhessen, ám a párt ismerve nem jelenthet számukra gondot egy újabb örökbefogadás, hiszen csemetéik közül hármat adoptáltak, és ahogyan korábban hangoztatták: szeretnék tovább bővíteni családjukat. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek