Starity

Ezért vonzódnak a nők a nárcisztikus férfiakhoz

2015. április 12. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Régóta él a köztudatban az a szociális meggyőződés, miszerint a nők többsége a rossz fiúkhoz vonzódik. Egy nemrégiben végzett kutatás annak járt utána, hogy vajon mennyi valóságalapja van ennek, és miért rajonganak a nők azon nárcisztikus férfiak iránt, akik a legtöbbször csalódást okoznak nekik.

hirdetés
Ezért vonzódnak a nők a nárcisztikus férfiakhoz

A Hartbury Főiskola kutatói, Carrie Haslam és V. Tamara Montrose vizsgálta a jelenséget, hogy vajon miért vonzódnak a nők a Barney Stinson-féle önimádó hímekhez, akik kapcsolataikban bizonyítottan nem jó partnerek, ugyanis rendre csalódást okoznak párjuknak és képtelenek kompromisszumot kötni. 

A kutatásban 18 és 28 év közötti hölgyek vettek részt, akiket arról kérdeztek, milyen számukra az ideális partner, milyen személyiségjegyekkel és tulajdonságokkal kell bírnia, valamint milyen legyen a hozzáállása a házasságot és elköteleződést illetően.

A felmérés bizonyította, miszerint azon nők, akik több expartnerrel bírnak, jobban vonzódnak a nárcisztikus férfiakhoz, mint akik kevesebb volt szeretőt tudhatnak magukénak. Ez azért lehetséges, mivel ők nem úgy élik meg egy ilyen férfival való kalandjukat, mint az első szerelem csodáját, és nem is tekintik magukat egy strigulának az áhított férfi „listáján”.

Ezzel szemben a kutatás arra a tényre is rávilágított, hogy a nők a premenstruáció időszakában találják kívánatosabbnak a férfiakat, és még akkor is szeretnének közelebbi kapcsolatba kerülni velük, ha tudják: a kapcsolat eleve kudarcra van ítélve.

Az is kiderült, hogy a házasság intézményében hívő nők tartják kívánatosabbnak az önmagukat a világ középpontjába állító férfiakat, ami azért is lehet problémás, mivel ezek az urak csupán rövid távon kívánnak elköteleződni. Ez a férfitípus azért is lehet olyan csábító a hölgyek számára, mivel a tapasztalatok szerint a kapcsolatok kezdeti szakaszában igen meggyőzően udvarolnak, ezzel hatékonyan elrejtve, hogy korántsem jók a kapcsolataik fenntartásában.

A felmérést kiértékelő kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nők a peteéréskor – amikor több hormon szabadul fel a testben – olyan partnert választanak maguknak, akit leendő gyermekeik apjának is el tudnának képzelni. Választásuk azért esik ilyenkor a nárcisztikus férfiakra, mivel úgy hiszik, hogy az önhittség látszata alatt jó tulajdonságokkal bírnak, és csupán egy korábbi csalódás tette őket fásulttá. Ebből adódóan a hölgyek szeretnének a „páncéljuk” mögé látni, és megtörni a jeget, mert hisznek abban, hogy a túlzott önbizalom mögött sebzett lélek lakozik, aki szeretetre és gondoskodásra vágyik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek