Starity

Agatha Christie 120 éves lenne

2010. szeptember 15. 12:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miss Marple és Hercule Poirot szülőanyja ma lenne 120 esztendős. Agatha Christie ugyanis pontosan 1890. szeptember 15-én született.

hirdetés
Agatha Christie 120 éves lenne

1890. szeptember 15. – Ezen a napon látta meg a napvilágot 120 évvel ezelőtt a híres krimiszerző, Agatha Mary Clarissa Miller, az angliai Torquayban. Angol–amerikai családból származott, fiatal kora egy jelentősebb részét pedig Franciaországban élve töltötte.

Amikor kitört az első világháború, Agatha Christie ápolónőnek állt. Később megismerkedett jövendőbeli férjével, Archibald Christie-vel, akihez 1914 Karácsonyán feleségül is ment. Hadikórházi szolgálata alatt rengeteg ismeretet szerezett a különféle mérgeket illetően, mely tudás hatására írásba fogott, és elkészült első regénye,  amit először meglepő módon minden megkeresett kiadó elutasított.

A titokzatos stylesi eset című műve végül aztán 1920-ban jelent meg,  bár a tárgyalótermi nagyjelenetet az állítólagos következetlenségek végett módosíttatták vele. A regény megjelenését követően már mindig igénybe vett külön szakértői segítséget, azonban ha mérgekről volt szó, nem engedett igazából.

6 évvel később édesanyja elhunyt, de szinte rögtön egy újabb csapás is érte: férje arra kérte, váljanak el. Valószínűleg e lelki törések együttes hatására érzett késztetést arra, hogy kicsit eltűnjön a kíváncsi szemek elől. 11 napig ugyanis hiába kereste az egész ország, senki nem találta.

Újabb négy évvel később egy ásatáson vett részt, ahol megismerkedett második férjével, Max Mallowannel, aki több mint 10 évvel volt fiatalabb nála, és régészként működött közre az ásatáson. 46 évig éltek együtt boldogságban, szeretetben, egyetértésben.

1971-ben nőktől kicsit szokatlan módon lovagi rangot adományoztak neki. Sajnos ebben az időszakban már sok betegség sújtotta, míg végül 1976. január 12-én elhunyt.

Élete során több mint 66 könyvet írt, melyek mind ott vannak ma is a világ legsikeresebb regényei között. A legnépszerűbb általa teremtett karakter pedig töretlenül a kis kackiás bajszú, éles eszű belga nyomozó, Hercule Poirot.

Hogy miért lettek ilyen sikeresek munkái, tulajdonképpen a mai napig „rejtély”. Szereplői gyakorta „két lábon járó sztereotípiák”, stílusa gyakran előítéletes és kifejezetten sznob. Egy könyvében sem találhatunk sem erőszakot, sem igazi szenvedélyt. A szexualitást is tabuként kezelte. A megoldás azonban vitathatatlanul mindig tökéletesen korrekt és logikailag is megfelelő.

A rejtély megfejtéséhez mindig minden adott, szinte aranytálcán van felkínálva a megoldás, az olvasó viszont pont emiatt szinte mindig téved, és elveszik a felületes információkban.

Az írónő saját bevallása szerint mindig mosogatás közben ötlötte ki a legkörmönfontabb gyilkosságait, mivel annyira utálta koszos edényeinek tisztára sikálását.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek