Starity

New Orleans-i legendák nyomában – a St. Louis temető

2015. június 06. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

New Orleans nevét hallva sokaknak a francia negyed, a sajátos kultúra, valamint a jazz-zene jut eszébe, ami nem véletlen, hiszen ezt a várost tartják e műfaj őshazájának. Azonban számtalan városi legendával is rendelkezik, melyek többsége elgondolkodtató, horrorisztikus és vérfagyasztó. Legújabb cikksorozatunk első részében a St. Louis temető történetével foglalkozunk.

hirdetés
New Orleans-i legendák nyomában – a St. Louis temető

A St. Louis temető három részből áll, és New Orleans egyik legnagyobb látványossága. Sajátos hangulata van, köszönhetően annak, hogy szinte csak kriptákból áll – mivel New Orleans tengerszint feletti magassága igen alacsony, nem volt megoldható, hogy az elhunytak a föld alatt nyugodjanak békében. A temető története egészen 1789-ig követhető vissza, így sok legenda köthető ehhez a helyhez.

A város első számú temetkezési központja lett az 1788-as tűzvész után. A három részből álló temető második egysége 1823-ban, a harmadik pedig 1854-ben nyitotta meg a kapuit. Mindhárom blokk szinte sérülés nélkül megúszta a Katrina hurrikán által végzett pusztításokat – mindez véletlen lenne?

Marie Laveau

A legrégebbi blokkhoz köthető a legtöbb paranormális jelenség is. A temető e területén nyugszik a vudupapnő, Marie Laveau is, akinek életéhez is köthetőek paranormális jelenségek. Egyesek úgy gondolták, hogy látta a jövőt.

Marie első férje a Haitiról érkezett Jacques Paris volt, aki egy évvel az esküvő után rejtélyes körülmények között elhunyt. Második házasságából több gyermeke is született, közülük csak a 98 évesen elhunyt ifjabbik Marie Laveu ismert.

Laveau sírját máig rengetegen keresik fel apróbb ajándékokat, vudubabákat és kellékeket hagyva a sírnál, valamint az „XXX” szimbólumot vésve a kőbe annak reményében, hogy a papnő teljesíti a kívánságukat – holott a valódi nyughelye máig tisztázatlan.

Ettől függetlenül úgy tűnik, a nyughatatlan lelkű Laveau meghallgatja az emberek imáit: máig rengeteg bejelentés érkezik a sír környékén látott piros-fehér turbános asszony szelleméről. Az asszony agresszív viselkedést mutatva közeledik az érdeklődők felé, miközben átkot szór az élőkre. Egyesek egy 10-12 méter hosszú kígyót is látni véltek a környéken, amely köztudottan Marie legkedvesebb házi kedvence volt.


Jelenet az American Horror Story egyik epizódjából, amit szintén ebben a temetőben forgattak

Henry Vignes

Marie-hoz hasonló népszerűségnek örvend egy fiatal tengerész, Henry Vignes szelleme is, aki azt szerette volna egy hosszú hajóút előtt, hogy holttestét mindenképpen a családja sírja mellett temessék el. A panzió – melyben Henry élt – tulajdonosa azonban eladta a sírhelyet, ahová Henryt temették volna.

Vignes holttestét végül egy másik temetőben helyezték örök nyugalomra, családjának kriptájától jó messze. Több bejelentés is érkezett, miszerint egy férfi érdeklődik az arra járóktól, hogy nem tudják-e esetleg, hol van a Vignes-kripta.

Alphonse

Alphonse legendája szintén közismert, ám nem áll rendelkezésünkre annyi információ, mint az előző két esetnél. A legenda szerint Alhponse magányos, idős úr, aki sokszor odamegy az emberekhez, miközben ők éjszakai sétát tesznek. Miután bemutatkozik, megkéri őket, hogy segítsenek neki hazajutni.

Egyes szemtanúk állítása szerint Alphonse sokszor elemeli a mások sírján található friss virágokat, amelyeket a sajátjára helyez. Néhány információ szerint fél egy bizonyos Pinead nevű díszes sírtól, és azt tanácsolja az arra járóknak, hogy kerüljék el.

A szellemkutya

Sokan láttak egy bizonyos kutyát az egyes számú temetőben. Egyes források szerint ez a bizonyos kutya az első terület egykori őrének kis kedvence volt, akit itt helyeztek örök nyugalomra. A gazdája viszont a kettes számú blokkban lett eltemetve, a kutya pedig azóta is kísérteties vonyításával hiányolja gazdáját.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek