Starity

A szarvasmarhák intelligensebbek, mint azt gondolnád!

2015. július 30. 11:11   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Friss kutatások igazolják, hogy a szarvasmarhák és megannyi haszonállat jóval intelligensebb, mint azt a legtöbb ember gondolná.

hirdetés
A szarvasmarhák intelligensebbek, mint azt gondolnád!

A Huffington Post beszámolója szerint Alexandra Green, a Sydney-i Egyetem 21 éves hallgatója kidolgozott egy tesztet, mely bizonyítja a tehenek kifinomult kognitív képességeit. A kísérlet során azt tapasztalta, hogy a tehenek képesek egy labirintusban egy adott hangot követni azért, hogy ételhez jussnak, ami magasabb rendű döntéshozó képességre utal – valójában ezen a képességen meg sem kéne lepődnünk.

Daniel Wearly nyilatkozata szerint: Rendkívül fejlett emlősök, akik hosszú-hosszú ideje oldanak meg problémákat. Rossz fényt vet ránk, hogy meglepődünk azon, hogy ezen állatok okosak. Természetes, hogy okosak.

A kísérlet során Green hat tehenet (melyeket egyébként tejadás céljából tartanak) tanított be arra, hogy a nagy, T alakú labirintusban kövessenek egy hangot. E kísérletet egyébként korábban tesztelték egereken és patkányokon, ez csak a „felnagyított” változata volt. A hat alany közül négy hibátlanul teljesíttette a tesztet, míg a másik kettő 75%-os eredményt ért el. Az időben is jelentős különbségek mutatkoznak, mindez arra utal, hogy intelligenciaszintjük nem egyenlő – akárcsak az embereknél, köztük is akadnak zsenik és lassabb felfogású egyedek.

A hangforrás felé fordították a fejüket, valóban elgondolkodtak döntésükön – nyilatkozta Green a New Zealand Farmernek. Már korábban megfigyelték, hogy ezen állatoknak gyakran vannak legjobb barátaik, valamint kiváló memóriájuk és rendkívül fejlett szociális hierarchiájuk is van.

Korábbi kutatások más haszonállatok rendkívül fejlett intelligenciájára is rámutattak: a házityúkok többek közt puzzle- és egyéb játékokban, a birkák arcfelismerő képességükkel, míg a kecskék a problémamegoldó képességükkel remekelnek. Azonban mind közül a disznók a legokosabbak – messze meghaladják a kutyák intelligenciáját! Mindezek után felmerül a kérdés, hogy a húst fogyasztó emberek nem mit, hanem kit esznek meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek