Starity

15 érdekesség, amit nem tudtál a sminkelésről

2015. augusztus 07. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan naponta használják, mások igyekeznek nélküle élni – milyen érdekességeket rejt a smink és milyen múlttal rendelkeznek kedvenc kozmetikai szereink?

hirdetés
15 érdekesség, amit nem tudtál a sminkelésről

1. A 17. századi nők bármire képesek voltak a nagy szemekért. Elvégre ki ne figyelne fel egy hatalmas, igéző szempárra? Ma már számos sminkpraktikával elérhetjük ezt a hatást, a múltban azonban ez nem ment ilyen könnyedén: az olasz nők a nadragulya levének cseppjeivel tágították ki pupilláikat. Még az sem állíthatta meg őket, hogy hosszútávon a módszer vakságot okozott!

2. Válóok a smink Angliában? Nos, a 18. században kis híja volt, hogy így legyen! Akkoriban ugyanis majdnem bevezettek egy olyan törvényt, amely szerint a férj azonnal elválhat feleségétől, ha kiderül, hogy a nő festi magát.

3. Bezzeg az ókori Egyiptomban! Ott és akkor az alaphigiénia szerves részét képezte a smink. Nem jelölt nemek közti különbséget, így nők és férfiak egyránt viselték.

4. Szerinted mennyire népszerű kozmetikum a rúzs? Nem, még annál is népszerűbb! Igazság szerint évente közel egymilliárd darabot adnak el belőle világszerte.

5. Tényleg, mennyit is költünk az ajkainkra? Felmérések szerint egy átlagos, sminket naponta használó nő élete során közel 1700 dollárt, vagyis 500 000 forint körüli összeget fizet rúzsokért! 

6. Van, aki még ennél is többet ad értük. A világ egyik legdrágább rúzsa a Guerlain luxusmárka KissKiss Goldja, amelynek ára megközelítőleg 17 millió forint. Habár a csomagolása valóban gyémántokkal megspékelt 18 karátos aranyból van, ijesztő belegondolni, az árából egy évig tanulhatnál egy átlagos amerikai egyetemen!

7. Vajon mi mindenből készülnek az arckrémek? Csiganyálka, kaviár, csoki, esetleg a páciens saját vére – a lista rendkívül hosszú, és furcsábbnál furcsább összetevők is helyet kapnak rajta.

8. De minek az arckrém, ha egy pofon is elég? Thaiföldről származik az a különös módszer, amely a ráncok kialakulását az arc ütögetésével próbálja megakadályozni. 

9. Mielőtt megveszel valamit, a kezeden próbálod ki? Van egy rossz hírünk: ez nem a legjobb ötlet! A kezek nap mint nap annyiféle külső hatásnak – UV-sugárzás, gyakori kézmosás stb. – vannak kitéve, hogy a bőr ott egészen más színű lehet, mint az arcodon.

10. Mi az ámbra, és miért ilyen drága? Tulajdonképpen az ámbráscet hányadékáról beszélünk, amelyet gyakran használnak parfümkészítéshez. Az ipar többnyire mesterségesen állítja elő ezt az anyagot, mert valódira igen ritkán bukkannak. 2006-ban óriási szerencse ért egy ausztrál családot, a parton sétálva ugyanis 60 millió forintnyi ámbrába botlottak.

11. Ha már parfüm: úgy érzed, túl sokat fújsz magadra? Ne légy olyan biztos benne! Egy szóbeszéd szerint Kleopátra a minden hajóját illatszerbe áztatta, hogy az érkezése sehol se kerülhesse el az emberek figyelmét.

12. A körömlakk megjelenése nem is volt olyan rég, mint gondolnád! 1919-ben szabadalmaztatták a rózsaszínben pompázó típust. Ezután egy ideig társadalmilag nem volt elfogadott, ha egy nő ennél sötétebb színeket használt!

13. A szeplők igazán bájosak, nem igaz? A letűnt korok asszonyai igen nagy tévedésben lehettek, ugyanis a pöttyök eltűntetése megért nekik annyit, hogy krokodilzsírral és vizelettel „kezeljék” arcbőrüket.

14. A világhírű MAC Cosmetics 31 éve van jelen a szépségiparban. És mindkét alapítóját Franknek hívják!

15. És tényleg ennyire fontos a smink? Könnyen lehet, ugyanis egy 1991-es tanulmány szerint az olyan női politikusok, akik profi sminkmestereket alkalmaznak, 30 százalékkal sikeresebbek a választásokon!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek