Starity

21 érdekesség a Harry Potterről, melyet az írónő utólag árult el

2015. augusztus 08. 21:09   |   Szerző: Iavonn/LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harry Potter legendás világát az írónő olyan részletgazdagon álmodta meg, hogy a könyvekben el sem fért minden: számos érdekességről csak utólag, interjúk során mesélt. Lássunk 21 különös tényt a varázsvilágról és a szereplők hátteréről!

hirdetés
21 érdekesség a Harry Potterről, melyet az írónő utólag árult el

Talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne ismerné Harry Potter történetét. Ami a varázsvilágot illeti, J. K. Rowling írónő nem végzett félmunkát – a tengernyi részletet sokszor még a legnagyobb rajongók is nehezen tartják számon. Tavaly már összeszedtünk nektek 30 különleges tényt a könyvekről, most pedig olyan érdekességeket hoztunk el nektek, melyekről sokáig csak maga az írónő tudott. Elvégre ki ismerné nála jobban a varázsvilágot?

1. Dolores Umbridge szégyellte a családját. Rowling felfedte, hogy a boszorkány édesanyja mugliként született, és csupán tanulta a mágiát; testvére pedig kvibli volt. És mint az a történetből kiderült, Umbridge ellenszenvét bárki könnyen elnyerhette, akinek varázstalan rokonai (is) voltak...

2. Umbridge karakterét az írónő egykori tanára inspirálta. Mindenkinek akadt már olyan pedagógusa, akivel nehezen jött ki – Rowlingnak is, épp ebből az élményből táplálkozva alkotta meg Dolores figuráját. „Őszintén szólva, fogalmam sincs, miért utáltuk egymást annyira. Mindenesetre kölcsönöztem tőle néhány tulajdonságot, majd groteszk módon felnagyítottam őket” – mesélte Rowling, aki elismerte, hogy egykori tanára közel sem volt olyan intoleráns és basáskodó, mint könyvbeli megtestesülése.

3. Hermione és Ron nem is alkotnak olyan jó párost... Sőt, Rowling szerint egyáltalán nem is illenek össze! Végül azért találtak egymásra, mert ragaszkodtam az eredeti elképzeléseimhez a történettel kapcsolatban, és a döntésemnek nem sok köze volt az irodalomhoz. Sok szívet összetörtem ezzel? Remélem, nem... Tudjátok mit? Talán egy párterápia segítene rajtuk. Ugyanebben az interjúban egyébként Emma Watson is megjegyezte, hogy kétségei vannak a legendás Hermione-Ron párossal kapcsolatosan. Ő ugyanis úgy látta: a két szereplő személyisége egymásnak szöges ellentétei!

4. Dumbledore nagy szerelme Grindelwald, a sötét varázsló volt. Rowling nyolc évvel ezelőtti bejelentése, miszerint a Roxfort igazgatójára mindig is melegként gondolt, meglepte a rajongókat, ugyanakkor megmagyarázta a szereplő múltjának néhány fordulatát. Dumbledore beleszeretett Grindelwaldba, épp ezért volt olyan szörnyű, mikor a varázsló a sötét oldalra állt. A szerelem elvakította Dumbledore-t, mindannyiunkkal ezt teszi, nem igaz? Egyébként a hatodik film forgatókönyvét olvasva kiszúrtam egy mondatot, amelyben az igazgató egy fiatalkori női szerelméről mesél. A mondat mellé a rendezőnek címezve odaírtam: »De hát Dumbledore meleg volt!« Ha tudtam volna, hogy ez a bejelentés ilyen boldoggá tesz benneteket, már évekkel ezelőtt sort kerítettem volna rá!

5. Tonks és Lupin majdnem életben maradtak. A hetedik részben kitörő háború talán egyik legszívfájdítóbb eseménye, mikor a páros mindkét tagja életét veszti. Rowling elárulta, hogy szíve szerint életben hagyta volna őket, hiszen a háború idején már gyermeke is született a fiatal párnak. Hogy miért döntött másként? Elmondása szerint mindenképp azt szerette volna, hogy a történet végén felelevenedjen az a szörnyűség, ami annak idején Harryvel történt – a szülők tragikus halála és egy kisgyerek elárvulása.

6. A három barát közül egyedül Hermione ült vissza az iskolapadba. A történet befejezése után sokakat foglalkoztatott a kérdés, vajon hogyan zajlott a háborút követő tanév a Roxfortban. Ugyan erre nem kaptunk választ a három főhőst illetően, Rowling minden kételyt eloszlatott. Hermione szíves örömest visszatért a tanuláshoz. Ronnak már elege volt az iskolából, habár csábító lett volna visszamenni és elszórakozni a Roxfortban még egy év erejéig – mondta az írónő 2007-ben egy beszélgetés során.

7. Dumbledore elől még a láthatatlanná tévő köpeny sem rejthette el Harryt. Két kezünkön sem tudnánk megszámolni, hányszor vette hasznát főhősünk ennek a különleges tárgynak. Rowling azonban nem felejtette el, hogy a roxforti igazgató egyike a valaha élt legnagyobb mágusoknak: ő a homenium revelio varázslattal könnyen semissé tehette a köpeny erejét.

8. Harry több módon is megemlékezett Piton professzorról. Habár kettejük viszonya finoman szólva sem volt rózsás, a történet végén Harry megismerte a teljes igazságot a házsártos bájitaltan tanárról, és ezzel világos lett számára, hogy rosszul ítélte meg Pitont. A hetedik könyv utolsó fejezetéből kiderül, hogy a főhős a professzorról nevezte el fiát, Rowling pedig később a következőképpen nyilatkozott: „Szerintem Harry gondoskodott arról, hogy Piton portréja is időben helyet kapjon az igazgatói iroda falán, csakúgy, mint minden más igazgatóé.”

9. Neville Longbottom szülei egész életüket kórházban töltötték. Az ötödik könyvben fény derül arra, miért nagymamája neveli Neville-t: a fiú édesanyját és édesapját tragikus módon sötét varázslók kínozták meg, amiért azok Voldemort ellen harcoltak, és a szülők többé nem ismerték meg gyermeküket. Bár számos olvasó reménykedett abban, hogy a Sötét Nagyúr halála után esetleg megtörik ez a szörnyű átok, Rowling az ellenkezőjét erősítette meg 2007-ben. De ne szomorodjunk el végleg, hiszen Neville-re nagyon is sikeres élet várt: feleségül vette Hannah Abbottot, akivel a Foltozott Üst feletti lakásba költözött, és később a Roxfort gyógynövénytan-tanára lett.

10. Draco szülei ki nem állhatták a fiuk feleségét. Habár a könyvben történtek alapján sok olvasó arra következtethetett, hogy Draco végül Pansy Parkinson mellett állapodott meg, valójában Astoria Greengrass lett a felesége. A fiú szülei, Lucius és Narcissa Malfoy azonban a legkevésbé sem kedvelték a nőt, mert az nem volt aranyvérű. A családi összejövetelek így meglehetősen fagyos hangulatban teltek – árulta el Rowling.

11. Az írónő szerint felháborító, hogy mennyi lány bálványozza Draco Malfoy karakterét. Meg kell jegyeznem, nagyon zavar, hogy sok női olvasó odavan Malfoyért. A lányok hajlamosak túlromantizálni az antihős vonzerejét. Minden rajongónak feltétlenül tudnia kell, hogy nem, Malfoy kegyetlensége mögött nem lakozott semmiféle jószándék, és nem, végül nem lettek legjobb barátok Harryvel – mondta Rowling, majd hozzátette, az ellen semmi kifogása, ha a lányok a Dracót alakító Tom Feltonért vannak oda.

12. Harry és Voldemort rokonok voltak. Rowling elmondása szerint némi vérfertőzés elkerülhetetlen a varázslók világában, ezért is lehetséges az, hogy Harrynek és Voldemortnak közös felmenőik voltak. Mint tudjuk, Harry az apjától örökölte a láthatatlanná tévő köpenyt (mely egyébként eredetileg Ignotus Peverell tulajdona volt), Voldemort pedig Ignouts bátyja, Camdus Peverell leszármazottja, a feltámadás kövének eredeti tulajdonosa.

13. Ron és az apja, Arthur eredetileg meghaltak volna. Az írónő elmondása szerint a történet felénél megfordult a fejében, hogy Ront ki kellene írni a történetből, de végül ragaszkodott az eredeti elképzeléséhez, miszerint Harry, Ron és Herminone hármasa megmenekül és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ezzel szemben úgy tervezte, hogy Arthur Weasley-nek meg kellett volna halnia a minisztérium-beli kígyótámadás során, ám végül azért mentette őt meg, mert mindvégig jó apja volt mind a hét gyerekének, és olyan kevés jó szülővel találkozhattunk a történetben. Az írónő arról is szót ejtett, hogy meglátása szerint nem lett volna reális, ha a Weasley család mind a kilenc tagja túlélte a háborút, végül ezért kellett Frednek meghalnia.

14. Harry és Dudley felnőtt korukban tartották a kapcsolatot egymással. Rowling egy 2007-es író-olvasó találkozón árulta el, hogy Harry és Dudley végül félretették egymással szemben támasztott ellenérzéseiket, és felnőtt korukban visszataláltak egymáshoz. Harry és Dudley az évi egy karácsonyi üdvözlőlapon kívül néhány alkalommal összejöttek évente, hogy a gyerekeik találkozhassanak az unokatestvéreikkel, de ők maguk csendben ültek egymás társaságában, és kizárólag a gyerekeik miatt jártak össze.

15. Kingsley Shacklebolt maradt a Mágiaügyi Miniszter. Miután Pius Thicknesse az Imperius-átok hatása alá került, és lassan elülni látszott a por a háború után, Kingsley Shackleboltot nevezték ki a Mágiaügyi Minisztérium ideiglenes miniszterének. Hét év elteltével került sor a következő miniszterválasztásra, de úgy tűnik, a varázsvilág népe igencsak megszerette az igazságos és korrekt politikust, ugyanis több mint tizenhat évig ült a miniszteri székben.

16. Harry és Ron a Mágiaügyi Minisztériumban helyezkedtek el. Mint tudjuk, Kingsley Shacklebolt mágiaügyi miniszter a Főnix Rendjének tagjaként jó kapcsolatot ápolt Harryékkel, így nem meglepő, hogy felkérte a fiúkat, hogy vegyenek részt az aurori képzésben, és álljanak a Mágiaügyi Minisztérium szolgálatába a jók és az igazság védelmében. Kingsley-nek szüksége volt rájuk, szerette volna, ha neki dolgoznak, ők pedig vállalták a feladatot, és jó munkát végeztek. Úgy hiszem, mindannyiuk számára jó döntés volt.

17. Harry, Ron és Hermione képe bekerült a Csokibéka-kártyák közé. A sorozat első részében megtudhattuk, hogy a varázslók és boszorkányok egyik kedvelt csemegéje a Csokibéka, mely amellett, hogy egy ugrani is képes elvarázsolt béka alakú csokoládét tartalmaz, a csomagolásában egy híres boszorkány vagy varázsló képe is megtalálható. A háború során véghezvitt hőstettüknek köszönhetően, Harry, Ron és Hermione képe is bekerült a kártyák közé. Harry jellemzésében az áll, miszerint ő az egyetlen, aki túlélte az Avada Kedavra-átkot, valamint vereséget mért minden idők leghatalmasabb feketemágusára, Voldemort nagyúrra. Ron kártyáján az áll, hogy részt vett a horcruxok megsemmisítésében, és a nagyúr legyőzősében, később pedig a Mágiügyi Minisztérium dolgozója lett. Hermione pedig korának leghatalmasabb boszorkányaként van számon tartva, aki eltöröltette a mágusok vér szerint való megítéléssel kapcsolatos törvényeit, valamint támogatja a nem emberi lények jogait (például a házimanókét).

18. Sybill Trelawney alkoholproblémákkal küzdött. A könyv- és filmsorozat ötödik részében tudomást szerezhetünk arról, hogy a jóslástant oktató Trelawney idegileg igencsak instabil, problémái megoldását pedig növekvő alkoholfogyasztásában keresi. Rowling azt is elárulta, hogy a tanárnő Umbridge inzultálásának hatására kezdett inni, és legszívesebben a sherrysüveg aljára szeret nézni.

19. Umbridge vénlány maradt, Trelawney azonban férjhez ment. Ahogy arról már szó esett, nem volt nehéz elnyerni Umbridge utálatát, ugyanis az egykori főinspektor irtózott mindenféle érzelmi elgyengüléstől, és soha nem akart egy férfi alávetettje lenni. Ezzel szemben Trelawney egyszer férjhez ment, de a házasság zátonyra futott, mivel a jósnő megtagadta, hogy felvegye férje vezetéknevét (Higglebottom). E tettére azért került sor, mert szerette volna továbbvinni és fenntartani családja hírnevét. (Aki esetleg nem emlékezne: Sybill a híres és elismert látó, Cassandra Trelawney ük-ük-ükunokája volt.)

20. Luna Lovegood már édesanyja halála előtt is látta a thesztrálokat. Mint tudjuk, a thesztrálokat kizárólag azon boszorkányok és varázslók láthatják, akik már láttak valakit meghalni életük során. A könyvek szerint Luna édesanyja halálakor volt jelen, ám az írónő egy interjú során elárulta, hogy a hollóhátas lány intuitív és spirituális személyiségjegyei, valamint a halál utáni életben való megrendíthetetlen hite miatt már édesanyja halála előtt is láthatta e különös élőlényeket. Rowling bevallotta azt is, hogy a thesztrálok egy másik dimenzióba való emblematikus utazás megtestesítői, melyek elképzelése szerint az Egyesült Királyságban őshonosak.

21. Az Azkabant egy fekete mágiát gyakorló varázsló alapította, aki brutálisan megkínozta és megölte a szigetre tévedő hajósokat. Miután a Mágiaügyi Minisztérium tudomást szerzett a helyről – melyet dementorok népesítettek be –, a hatalma alá vonta. Mivel a dementorok Voldemort mellé álltak a háborúban, a Mágiaügyi Minisztérium elbocsájtotta őket az Azkabanból, és a későbbiekben az aurorok vették át a munkájukat.

via The Telegraph & CinemaBlend

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek