Starity

Valóság vagy fikció? Lerántjuk a leplet az Amerikai Horror Story karaktereinek valódi kilétéről

2015. szeptember 26. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még a legerősebb gyomorral rendelkező Amerikai Horror Story-rajongó is eltűnődött már egyes jelenetek nézése közben azon, hogy a készítőknek hogy juthat eszükbe ilyesmi. Ugyan a sorozat önmagában fikció, rengeteg esemény valóban megtörtént dolgokon alapul. Cikkünkben lerántjuk a leplet néhány sorozatbeli karakter valódi kilétéről. Vigyázat, spoiler-veszély!

hirdetés

Mary Eunice McKee nővér

Megszemélyesítő: Lily Rabe

Ihletője: Anneliese Michel

Ami a sorozatban történt: Mary Eunice McKee egy fiatal apáca az egyház által vezetett Briarcliff elmegyógyintézetben. Jude nővér a szárnyai alá vette a nőt, és azt gondolja, hogy a lány naivitása egyet jelent annak tisztaságával. Mary arra törekszik, hogy mindenki kedvében járjon. A Tricks and Treats című epizódban (2. évad 2. rész) Jed Pottert, egy fiatal tinédzsert szállítanak a Briarciffbe azzal az indokkal, hogy a fiút megszállta az ördög. Jedből kiűzik az ördögöt, ám a fiú belehal az ördögűzésbe, és az ördög megszállja Maryt. A lány ezek után már csak árnyéka korábbi önmagának; önbizalma megnő, és átveszi Jude nővér felett a hatalmat. Timothy Howard monszinyor próbálja kiűzni belőle az ördögöt, de hiába. Timothy az intézet harmadik emeletén található erkélyről lelöki Maryt, aki belehal a sérüléseibe, ezáltal pedig az ördögöt is elűzi. Holttestét Dr. Arthur Arden égeti el az intézetben található krematóriumban.

Ami a valóságban történt: Anneliese Michel egy fiatal, katolikus német nő volt. A családja vallási fanatikusokból állt. Az orvosok epilepsziát, skizofréniát és depressziót állapítottak meg nála, a család azonban elutasította az orvosi kezeléseket, ugyanis meg voltak győződve arról, hogy Anneliese-t megszállta az ördög. Ezek után végrehajtottak rajta egy vallási rítust, ami után a lány szörnyen egészségtelenül táplálkozott, és kevés folyadékot vitt a szervezetébe. Anneliese 1976. július elsején hunyt el 23 éves korában az alultápláltsága és a kiszáradása végett. Egy apácának az volt a víziója, hogy a lány teste még mindig sértetlen, ezért két évvel a halála után a családja engedélyt kapott, hogy exhumálják a holttestét, Anneliese teste pedig természetesen már régen bomlásnak indult.

Tate Langdon

Megszemélyesítő: Evan Peters

Ihletői: Eric Harris és Dylan Klebold

Ami a sorozatban történt: 1994-et írunk, amikor a Westfield középiskolában az egyik diák, Tate Langdon őrült mészárlásba kezd. A fiú a puskájával a könyvtár felé vette az irányt, ahol lövöldözni kezdett az emberekre. Összesen 15 diákot ölt meg, illetve az egyik tanárt is lelőtte, aki lebénult. Tate az egyik áldozatától, Stephanie Boggstól megérdezte, hogy hisz-e Istenben, majd amikor a lány megerősítette a „hitét'' (a lány valójában ateista volt), a fiú lelőtte őt is. Ezek után egy kommandós csapat Tate-et az otthonában találja meg, ahol lelövik, majd meghal. A 15-ből öt diák szelleme, akiket Tate utoljára ölt meg, Halloween éjszakáján meglátogatják őt, hogy megtudják, miért tette azt, amit.

Ami a valóságban történt: 1999. április 20-át írtunk, amikor a Columbine középiskolában két diák, a 18 éves Eric Harrison és a 17 éves Dylan Klebold őrült mészárlásba kezdtek. Az eredeti tervük a srácoknak az volt, hogy bombák segítségével megölnek mindenkit az iskolában, ám amikor azok nem robbantak fel akkor, amikor kellett volna, mániákus módjára mindenkit lelőttek, aki az útjukba került. Összesen 12 diákot öltek meg, 21-et súlyosan megsebesítettek, illetve egy tanárt is eltaláltak, aki szintúgy belehalt a sérüléseibe. Egyikük Cassie Bernalltól megérdezte, hogy hisz-e Istenben, majd amikor a lány megerősítette  a hitét, lelőtte. A fiúk végül öngyilkosságot követtek el.

Dot és Bette Tattler

Megszemélyesítő: Sarah Paulson

Ihletőik: Violet és Daisy Hilton

Ami a sorozatban történt: 1952-ben egy helyi lakost, Eurora Tattlert brutálisan meggyilkolnak a lakásában. Miközben a sheriff átkutatja a házat, sokkoló felfedezést tesz: egy kétfejű nőt talál az egyik szekrényben elbújva. Azonnal a helyi kórházba szállítattja őket, ahonnan egy cirkuszi tulajdonos, Elsa Mars megmenti őket, így a társulat tagjaivá válnak. Míg Bette örül annak, hogy végre reflektorfénybe kerülhet, addig Dot vissza akarja kapni a régi életét. Amikor reflektorfénybe kerülnek, Bette, a baloldali iker szőkére festi a haját, hogy az emberek meg tudják őket különböztetni. Dotnak minden álma az, hogy egy napon találjanak egy sebészt, aki ketté választhatja őket, még akkor is, ha az az egyikőjük életébe kerül. Amikor sor kerülne a műtétre, rájönnek, hogy túlságosan is szeretik egymást ahhoz, hogy külön életet éljenek.

Ami a valóságban történt: Daisy és Violet Hilton egy angliai sziámi ikerpár voltak. A derekuknál voltak összenőve. A lányok 1908-ban születtek, akkoriban pedig egyáltalán nem volt megszokott a sziámi ikrek látványa, így már hároméves korukra ismertté váltak. A Hilton ikrek úgy voltak ismertek, mint „Az egyesült ikrek", és az emberek pénzt is adtak azért, hogy láthassák őket. Anyjuk halála után a lányok nevelőszülőkhöz kerültek, ahol többször is verték őket. Mindketten jártasak voltak bizonyos hangszereken. 1932-ben a mára már legendássá vált Szörnyszülöttek című horrorban tűntek fel, ezek után szélesebb körben is ismertebbé váltak. Daisy, a baloldali iker szőkére festette a haját, hogy az emberek meg tudják őket különböztetni. Holttestükre 1969. január 4-én találtak rá.

Elizabeth Short

Megszemélyesítő: Mena Suvari

Ihletője: Elizabeth Short

Ami a sorozatban történt: 1947. januárjában egy helyi feltörekvő színésznő, Elizabeth Short, Dr. Charles Montgomeryhez megy, hogy segítséget kérjen, mivel pénzhiányban szenved. Dr. Montgomery elaltatja a nőt, majd megerőszakolja, ám véletlenül annyi altatót ad neki, hogy a nő meghal. Holttestén bizarr kísérleteket végez, majd a testét kettévágja, és egy Los Angeles-i elhagyatott utca szélén kidobja. A brutális állapotban lévő holttestre egy hároméves kislány bukkan rá, miközben az édesanyjával sétál. A gyilkost nem találják meg.

Ami a valóságban történt: 1947. januárjában egy kislány az édesanyjával sétálva felfedezett egy brutálisan megcsonkított, kettévágott holttestet. Kiderült, hogy a test Elizabeth Shorté, aki egy helyi lakos. A nő meggyilkolását többen is bevallották, ám a valódi gyilkosa valószínűleg örök rejtély marad. A nő Fekete Dália néven híresült el, ezt a becenevet még életében kapta a barátaitól A kék dália című film után. Érdekesség, hogy Elizabethet megemlítik a Home Invasion (1. évad 2. rész) című epizódban. Elizabeth tragikus történetéről korábban részletesebben is beszámoltunk.

Dr. Arthur Arden

Mgszemélyesítő: James Cromwell

Ihletője: Dr. Josef Mengele

Ami a sorozatban történt: Dr. Arthur Arden, eredeti nevén Hans Grüper a Briarcliff elmegyógyintézet orvosa. Senki sem tudja, hogy a betegeken szadista kísérleteket hajt végre, ezekből a páciensekből pedig mutáns szörnyek lesznek, akik a közeli erdőben élnek, és emberi hússal táplálkoznak. Az I Am Anne Frank: Part 2 (2. évad 5. rész) című epizódban kiderül, hogy Arthur a II. világháború idején SS-tiszt volt Auschwitzban. Egy magát Anne Franknak valló nő számolt be Jude nővérnek arról, hogy a koncentrációs táborban Hans kedves volt mindenkivel, és úgy tűnt, hogy segíteni akar nekik. Néha kiszöktette az elhurcoltakat, akik azt hitték, hogy szabadok lesznek, ám amikor visszajöttek – már ha visszajöttek – , borzalmas állapotban voltak, és beszélni sem tudtak arról, hogy Grüper mit művelt velük. A háború után az USA-ba emigrált, ekkor kapta az Arthur Arden nevet, ám a szadista kísérleteket nem hagyta abba. Amikor Mary Eunice meghalt, holttestét az intézet krematóriumában elhamvasztotta, ám előtte ráfeküdt a nő holttestére, így ő élve elégett.

Ami a valóságban történt: Dr. Josef Mengele egy német származású SS-tiszt volt Auschwitzban. Ő volt a tábor orvosa, 1943-ban helyezék a cigánytáborba, majd egy évvel később a női táborban látta el a betegeket. Az egészségügy megszervezése és felügyelete volt a feladata, valamint felváltva más orvosokkal a gyermekek, idősek, illetve a betegek kiválogatása. A munkaképteleneket a gázkamrába küldték. Ettől függetlenül az elhurcoltak számára úgy tűnt, hogy Josef próbál segíteni rajtuk, az igazság azonban az, hogy Dr. Mengele csak fogolyként tekintett rájuk. Josef közel 3000 embert küldött a gázkamrába. Hírhedté vált azzal, hogy kísérleteket végzett ikreken és genetikai betegeken, melyek sokszor végzetesnek bizonyultak. Amikor egy ikerpár egyik tagja belehalt a kísérletekbe, a másikat maga Josef ölte meg. A háború után Amerikába költözött, megfordult Genovában és Sao Paulóban is. 1979 februárjában hunyt el.

Twisty, a bohóc

Megszemélyesítője: John Carroll Lynch

Ihletője: John Wayne Gacy (álnevén: Pogo, a bohóc)

Ami a sorozatban történt: Egy ismeretlen személy embereket rabolt el, sokan sorozatgyilkosságra gyanakszanak. Az illető nem más, mint Twisty, a bohóc. A férfi korábban több cirkuszi társulat tagja volt, a gyerekeket pedig egyenesen imádta, emiatt sokan pedofilnak hitték. A rosszindulatú pletykák miatt hazatért a floridai Jupiterbe, ahol megtalálta édesanyja holttestét. Próbált elhelyezkedni a cirkuszok világában, ám nem tudott. Végső elkeseredettségében megpróbálta főbe lőni magát, ám nem halt meg, csak az állkapcsát vitte le a pisztollyal. Ezek után ijesztő maszk mögé rejtőzött, embereket rabolt el, akiket az erdő közepén rejtett el. Célja egy saját közönség kialakítása, akik élvezik a műsorát. Halloweenkor Edward Mordrake szelleme meglátogatja, majd a túlvilágra segíti, miután Twistyre rátaláltak.

Ami a valóságban történt: John Wayne Gacy az Amerikai Egyesült Államok legismertebb sorozatgyilkosainak egyike, aki több, mint tíz fiatal férfit ölt meg, és további 20-at erőszakolt meg. Gacy jó családból származott, nem érte különösebb kiskori trauma, kivéve az alkoholista apját, aki Johnt sokszor húginak (Sissy) szólította. Művelt és intelligens társasági ember volt, egyetemet is végzett, ám elhelyezkedni nem igazán tudott. A 70-es évek végén vált el második feleségétől, miután bevallotta neki, hogy a fiatal férfiak érdeklik. Gacy többször is ült börtönben, többek között nemi erőszak elkövetéséért. Johnnak volt egy alteregója, mégpedig Pogo, a bohóc, ezzel a „karakterrel" pedig helyi körökben nagy sikert ért el többek között zsúrokon és plázákban. 1992-ben kivégezték.

Dr. Oliver Thredson 

Megszemélyesítő: Zachary Quinto

Ihletője: Ed Gein

Ami a sorozatban történt: Dr. Oliver Thredson a Briarcliff elmegyógyintézet pszichiátere, akit azért küldtek az intézetbe, hogy megmondja; Kit Walker mentálisan egészséges-e ahhoz, hogy bíróság elé álljon. Kitről úgy hiszik, hogy ő az a hírhedt sorozaztgyilkos, Vérpofa, ám valójában Oliver az. A The Origins of Monstrosity című epizódban (2. évad 6. rész) elmondja az általa megszöktetett Lana Wintersnek, hogy gyermekkorát árvaként élte le, majd az egyetemi évei alatt nyúzta meg első áldozatát, aki ekkor már halott volt. Oliver úgy gondolta, hogy a nő hasonlított az anyjára. Ezek után pedig friss húsra vágyott, így kezdett bele a sorozatgyilkos „pályafutásába". Áldozatait a lábuktól kezdve nyúzta meg, azokból pedig háztartási cikkeket készített, többek között egy lámpaernyőt emberi bőrből, egy mélytányért koponyából, illetve az arcbőrből egy maszkot. A foglyaként tartott Lanát megerőszakolja, aki teherbe esik. A nőnek sikerül megmenekülnie Dr. Thredson tébolytól nem mentes házából, ám ismét az elmegyógyintézetben találja magát. A nő még a szülése előtt főbe lövi Olivert, aki egyből meghal.

Ami a valóságban történt: Ed Gein egy wisconsini farmer volt, a helyiek jó embernek tartották őt és bátyját, Henryt. Édesapja alkoholista volt, emiatt a vallási fanatikus anyja nem engedte a közelébe fiait, és megpróbálta elfojtani a bennük fejlődő szexualitást. Ed szociálisan és érzelmileg visszamaradott volt, emiatt a kisgyermekekkel jobban kijött, mint kortársaival. Amikor édesanyja a 40-es években meghalt, Ed teljesen egyedül maradt. Anatómiai témájú könyveket olvasott, ezek után pedig belekezdett bizarr hobbijába: éjszaka a temetőből ásott ki sírokat, a holttestek maradványait pedig dísznek használta. Megölt legalább 5 nőt, akiket megnyúzott, majd ruhákat és maszkokat csinált a bőrből, általában ezeket hordta otthon, emiatt sokan egy őrült transzvesztitának tartották, valamint kannibalizmusa is nyílt titok volt. Házában találtak többek között emberbőrből készült lámpaernyőt és kesztyűt, egy mélytányért koponyából, egy övet mellbimbókból és megnyúzott női torzókat. Edet elmegyógyintézetbe zárták, és haláláig ott élt.

Johnny Morgan

 Megszemélyesítő: Dylan McDermott

Ihletői: Ed Gein és Richard Chase

Ami a sorozatban történt: Johnny Morgan (születési nevén Johnny Thredson) Lana Winters és Oliver Thredson biológiai fia, aki akkor fogant, amikor Oliver megerőszakolta Lanát. Édesapját sosem ismerte, ugyanis a nő agyonlőtte őt. Eredetileg Lana el akarta vetetni Johnnyt, de inkább úgy döntött, hogy megszüli a babát, mondván: túl sok halál történt az utóbbi időben, nincs szükség még egyre. Miután megszüli, egyből egy árvaházba viszi. Johnny emiatt enyhén visszamaradott szociálisan, sosem érzett igazi szeretetet. Amikor először fogadták örökbe, nevelőszülei kidobták őt, miután megnyúzott egy halott macskát, eme bizarr szokás pedig hamarosan hobbivá nőtte ki magát, egy idő után pedig valódi állatokat ölt. Amikor Johnny rájött arra, hogy kik is az igazi szülei, rátalál egy hanganyagra, amin Lana elmondja Olivernek, hogy sosem akarta Johnnyt. A férfi ismeretlenül is meggyűlöli édesanyját, és halott apja tiszteletéért nőket öl és nyúz meg – olykor élve. Amikor találkozik Lanával, a nő elhiteti vele, hogy szereti és már biztonságban van, ám rögtön végez vele pontosan ugyan úgy, ahogy Oliverrel is.

Ami a valóságban történt: Ed Gein életét fentebb már ismertettük, Richard Chase pedig az USA egyik legbizarrabb gyilkosai közé tartozik. Richard 10 éves korában már macskákat ölt, és ahogy idősödött, egyre több állatott küldött brutális módszerrel az örök vadászmezőkre, többek között kutyákat és nyulakat is. Egy alkalommal egy injekciós tű segítségével egy nyúl vérét fecskendezte magába, amitől nagyon beteg lett. Az általa megölt állatok egy részét el is fogyasztotta. Felnőtt korára eme bizarr szokása lassan felülkerekedett rajta; 1975-ben megölt egy terhes nőt. A holttestre brutálisan megcsonkítva találtak rá. Ezek után még 5 embert gyilkolt meg. Ismert volt alkohol- és kábítószer-problémáiról. A sacramentói vámpír néven is elhíresült Richard 1980-ban túladagolta magát és meghalt.

Marie Laveau

Megszemélyesítő: Angela Bassett

Ihletője: Marie Laveau

Ami a sorozatban történt: Marie Laveau a legnagyobb vudu királynő New Orleansban, és egyben a Salemből érkező boszorkányok ellensége. Marie évszázadok óta életben van anélkül, hogy öregedne. Az 1700-as évek végén fegyverszünetet köt Anna-Lee Leightonnal, az akkori Legfőbbel, ám maga Marie megtöri ezt a békét, amikor felbérel egy boszorkányvadászt, Hanket, és Marie úgy gondolja, hogy Fiona Goode az ő esküdt ellensége. A jelenben Marie egy hajszalont vezet, illetve számos erő birtokában áll. Kiderül, hogy a nő eladta a lelkét Papa Legbának sok-sok évvel ezelőtt, cserében viszont évente egy ártatlan ember lelkét fell kell ajánlania neki. Delphine LaLaurie azonban feldarabolja őt, mielőtt teljesítené a legutóbbi kérést, így meghal.

Ami a valóságban történt: Marie Laveau New Orleans legnagyobb vudu királynője volt 1820 és 1860 között. Ismert volt arról, hogy egy párizsi férfi özvegye volt. Amellett, hogy kereskedőként is dolgozott, volt egy fodrász szalonja. Több gyereket is szült, ám csak az ifjabbik Marie Laveau élte meg a felnőttkort. Ismertséget leginkább azzal szerzett, hogy az embereknek jó tanácsot adott, illetve gyógynövényeket árult. 1881-ben hunyt el, a St. Louis temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírját máig rengetegen felkeresik évente, holott a valódi nyughelye máig tisztázatlan.

Grace Bertrand

Megszemélyesítő: Lizzie Brocheré

Ihletője: Lizzie Borden

Ami a sorozatban történt: Grace Bertrand egy fiatal lány, aki Franciaországban élt a családjával. Édesapja szexuálisan zaklatta őt, mostohaanyja pedig pontosan tudta, hogy mit művel a férje a lányával, ennek ellenére nem tett ez ellen semmit. A lánynak elege lett az elnyomásból, így baltát ragadott, és többször is fejbe vágta vele az apját, illetve a mostohaanyját sem kímélte, így ő is meghalt. Grace-t a Briarcliff elmegyógyintézetbe zárták, ahol megismerkedett Kittel, akinek először úgy mesélte el a történetét, hogy a nővérének a barátja gyilkolta le a családját. A férfi segített Grace-nek kijutni az intézetből, akinek a felesége, Alma megölte Grace-t – pontosan ugyan úgy, ahogyan a lány a családjával végzett.

Ami a valóságban történt: Lizzie Borden egy fiatal lány volt, aki az 1800-as évek végén élt. Édesanyja 2 évvel a születése után meghalt, apja pedig újraházasodott. Lizzie állandó elnyomás alatt állt a nővéréhez hasonlóan, aki emiatt elköltözött, így ő egyedül maradt. 1892. augusztus 4-én apja elment dolgozni, Lizzie pedig rátámadt a mostohaanyjára egy baltával, akinek a fejét több, mint 20 ütés érte. Mikor édesapja hazatért, őt is hasonló módszerrel tette el láb alól. Miután mindenkihez eljutott a hír, a nép Lizzie oldalára állt, mondván: okkal ölt. Emiatt sosem ült börtönben. 1927-ben elhunyt.

Dr. Charles Montgomery

Mgszemélyesítő: Matt Ross

Ihletője: Dr. Walter Bayley

Ami a sorozatban történt: Dr. Charles Montgomery látszólag teljesen ártalmatlan, aki a feleségével és a gyermekével él, titokban azonban elmebeteg és szadista. Sikeres orvos volt egészen addig, míg nem vált kábítószerfüggővé, ezek után állati tetemeken kezdett el kísérletezni. Bizarr hobbija miatt elhidegült a családjától, különösen a feleségétől. Pénzügyi válság miatt illegális abortuszokat hajt végre, a magzatokon pedig ugyanúgy kísérletezik. Az egyik ügyfelének a barátja rájön Charles „mellékállására", bosszúból pedig megöli a gyermeküket, Thaddeust. Fiát szörnyként ugyan, de sikerült visszahoznia az életbe, majd felesége, Nora lelövi férjét, és magával is végez. Később szellemként megöli Elizabeth Shortot a házban.

Ami a valóságban történt: Dr. Walter Bayley egy Los Angeles-i lakos volt, akit a helyiek elmebetegnek tartottak, és úgy gondolták, hogy illegális abortuszokat hajt végre. Walter közel lakott ahhoz a helyhez, ahol rátaláltak Elizabeth Short holttestére. Kiindulva abból, hogy Dr. Bayley elmebeteg volt, ráadásul a lánya jóban volt Elizabeth Short nővérével, az egyik gyanúsított volt a nő meggyilkolását illetően. Amikor 1948-ban Dr. Bayley meghalt, kutatásokat hajtottak végre a férfi agyán, melyek kimutatták, hogy egy degeneratív idegrendszeri betegségben szenvedett.

Kit és Alma Walker

Megszemélyesítőik: Evan Peters és Britne Oldford

Ihletőik: Barney és Betty Hill

Ami a sorozatban történt: Kit és Alma Walker friss házasok és egymás hű szeretői, kapcsolatukat azonban beárnyékolja a tény, hogy a nő afroamerikai származású, így titokban kell tartaniuk a kapcsolatokat az 1960-as évek társadalmi elvárásai miatt, ugyanis akkoriban nem nézték jó szemmel azt, hogy egy fehér ember egy feketébe szeret bele. Egy éjjel Almát elrabolják a földönkívüliek, ahol bizarr kísérleteket végeznek rajta, Kitet pedig a Briarciffbe zárják sorozatgyilkosság vádjával, és azt hiszik, hogy megölte a feleségét, mert fekete bőrű volt. Az intézetben Kit megismerkedik Grace-szel, akit teherbe ejt. Mikor megérkeznek a fiú egykori lakásába, ott találják Almát a Kittel közös gyermekével. Ezek után öten együtt élnek, ami csak rövid ideig bizonyul hatásosnak; Grace mindenképpen találkozni akar ismét az idegenekkel, Almának viszont olyannyira elege van a lány megszállottságával, hogy baltával legyilkolja, majd a Briarcliffben végzi, ahol meghal.

Ami a valóságban történt: Barney és Betty Hill kapcsolata korántsem hétköznapi abból adódóan, hogy a férfi afroamerikai, az akkori társadalmi elvárásoknak pedig nem felelt meg az, hogy egy fehér nő egy feketébe szeressen bele – ez természetesen nem volt akadály a szerelmüknek. 1961 szeptemberében egy kocsikázás során egy ufónak tűnő tárgyat találtak – hogy ezek után mi történt velük, azt ő maguk sem tudják. Az eset után mindkettejüknek visszatérő álmuk lett az, hogy elrabolják őket a földönkívüliek, miközben bizarr kísérleteket végeznek rajtuk. Egy idő után pszichiáter segítségét kérték, aki hipnotizálta őket, és azzal magyarázta a helyzet kialakulását, hogy a tévében néztek egy földönkívüliekkel foglalkozó műsort az eset előtt néhány héttel, ám nem sokat segített. Barney-nak a trauma miatt, amit az eset okozott neki, kiújult a gyomorfekélye, ami miatt el is hunyt. A páros története máig sok vitát eredményez.

Madame Delphine LaLaurie

Megszemélyesítő: Kathy Bates

Ihletője: Madame Delphine LaLaurie

Ami a sorozatban történt: Madame Delphine LaLaurie egy társaságkedvelő asszony, aki látszólag kedves és ártatlan, valójában viszont egy elmebeteg, rasszista sorozatgyilkos, aki fittyet hányva az alapvető emberi jogokra, kénye-kedve szerint kínozza az afroamerikai származású rabszolgáit. Ugyan a férje és a lányai is tudnak arról, hogy Madame LaLaurie mit művel a rabszolgákkal, bármennyire is szeretnének, nem tudnak segíteni nekik. Sőt, az asszony olykor a gyermekeit is kínozza. Az egyik áldozata azonban Marie Laveau férje, a vudu papnő pedig bosszút áll rajta azáltal, hogy a lányait felakasztja, Delphine-nel pedig egy bájitalt itat meg, ami által örök életű lesz. A halhatatlan LaLaurie-t pedig egy koporsóba zárja, így az örökké valóságig ott szenved.

Ami a valóságban történt: A New Orleans-i születésű Madame Marie Delphine Macarty-LaLaurie látszólag egy társaságkedvelő nő volt, aki a nyilvánosság előtt igen rendesen viselkedett az afroamerikaiakkal annak ellenére, hogy akkoriban – és még évtizedekkel később is  – a társadalom korcsként tekintett rájuk. A valóság azonban az volt, hogy a szintén fekete bőrű rabszolgákat kíméletet nem ismerő módon kínozta, megfosztva az alapvető emberi jogaiktól. Egy alkalommal az egyik rabszolgája önygilkossági kísérlet végett felgyújtotta a konyhát, ezáltal Madame LaLaurie lebukott, és Párizsba menekült, ahol a hátrelevő életét élte. Delphine életét korábban részletesebben megírtuk.

R. Franklin

Megszemélyesítője: Jamie Harris

Ihletője: Richard Speck

Ami a sorozatban történt: 1968-at írunk, amikor is R. Franklin véres fejjel elmegy a Gyilkos házba segítséget kérni. Két lány, Gladys és Maria egyből segítenek neki. Egyikük nővérként dolgozik, így könnyű dolga lenne, azonban nem találja a sebet, ahonnan a vér származik, így rájön, hogy a fejsérülés csupán egy ürügy volt a férfi számára, hogy bejusson a házba. Később a férfi leüti mindkettejüket, lekötözi őket, majd többször is hátba szúrja őket.

Ami a valóságban történt: 1966-ban Richard Speck betört egy lánykollégiumba, mely fiatal ápolók számára volt. A legtöbb fiatal nőt megölte, akiket pedig nem, azokat később pedig afféle rabszolgaként tartott néhány órán át, akiket többször is lekötözött, majd megerőszakolt. Az egyik lány, Cora Amuaro sikeresen megszökött, így lebuktatta Richardot.

A Hóhér

Megszemélyesítő: Danny Huston

Ihletője: A Hóhér

Ami a sorozatban történt: A Hóhér egy baltával ölő sorozatgyilkos, aki 1919 környékén tartotta rettegésben a város lakóit. Rajong a jazz zenéért, egy, a rendőrségnek által írt levélben mindenkit figyelmeztett, hogy hallgassák e műfajt, különben megöli azt, aki nem teszi. Az Akadémián az akkori boszorkányklán tagjai nem tesznek eleget a kérésének, így betör hozzájuk. Mielőtt elkezdene gyilkolni, a boszorkányok megölik őt, így a lelke a két világ között ragad.

Ami a valóságban történt: A Hóhér New Orleans egyik legismertebb sorozatgyilkosa, aki 1918 és 1919 között legalább tizenkét embert ölt meg. Mint a neve is mutatja, fegyvere a balta volt. Köztudottan jazz-zene rajongó volt, a rendőrségnek is írt egy levelet, amiben mindenkit figyelmeztetett, hogy hallgassanak jazzt. Valódi kiléte sosem derült ki. Az ő történetét is ismertettük részletesebben.

Lana Winters

Megszemélyesítője: Sarah Paulson

Ihletője: Nellie Bly

Ami a sorozatban történt: Lana Winters egy fiatal, ambciózus nő, akinek minden álma, hogy ismert újságíró lehessen. Amikor a hírhedt sorozatgyilkost, Vérpofát elkapják, Lana mindenképpen szeretne vele interjút készíteni, később be is szökik a Briarcliff elmegyógyintézetbe emiatt. Azonban Jude nővér a nő homoszexualitására hivatkozván bezárattja, később pedig Dr. Oliver Thredson megszökteti, majd az otthonában kínozza a nőt. Később sikeresen leleplezi az intézetben történő szadista gyógyítási módszereket és több könyvet is ír az esetről – ezáltal válik ismertté.

Ami a valóságban történt: Elizabeth 'Nellie' Bly egy fiatal, ambíciózus nő volt, aki az 1800-as évek végén élt. Újságírói karrierje 16 éves korában kezdődött, amikor is egy korabeli cikket bírált, amely a nők kedvezőtlen társadalmi helyzetéről szólt. 21 éves korában Mexikóba küldték fél évig, hogy cikket írjon az ottaniak életéről. Később önként bevonult egy kizárólag nők számára működtetett elmegyógyintézetbe. Nellie mindössze tíz napot töltött ott, de keményen bírálta az ott történő „ápolást'', amiről könyvet is írt – ezáltal vált ismertté. 1922-ben hunyt el.

Egyéb utalások valóban megtörtént eseményekre

1. A sorozatban több utalás is van a Charles Manson-gyilkosságokra. Például Tate Langdon karakterét az egyik legismertebb áldozatról, Sharon Tate-ről nevezték el. Ryan Murphy úgy jellemezte Tate karakterét, hogy „Charles Manson veszélyes".

2. Charles Montgomery volt az egyik álneve Charles 'Tex' Watsonnak, aki a Manson-család egyik tagja volt, és Susan Atkins, Linda Kasabian, valamint Patricia Krenwinkel társaságában ölte meg Sharon Tate-et 1969 augusztusában.

3. Larry Harvey a Burning Man nevezetű fesztivál alapítójáról kapta a nevét, akit szintén így hívnak.

4. Tate a látomásában egy kaszás sminket visel, amit Zombie Boy ihletett.

5. Ugyan nincsen kézzel fogható bizonyíték arra, hogy Edward Mordrake valóban létezett-e, mindenesetre egy eléggé elterjedt legenda a története.

6. A Briarcliff elmegyógyintézet borzalmait a Willowbrook bentlakásos iskola ihlette, ahol a(z egyébként fizikai/szellemi fogyatékos) gyerekekkel elképesztően embertelenül bántak – akárcsak a sorozatban látható intézet lakóival.

7. Ugyan az ötödik szezon még nem került adásba, már most köztudott, hogy az ott látható szállodát a Cecil Hotelben történt események ihlették, amely többek között Elizabeth Shortnak is szállást nyújtott, akárcsak az USA egyik legismertebb sorozatgyilkosának, a sátánista Richard Ramireznek, valamint a tragikus sorsú Elisa Lamnek is.

8. Az is biztos, hogy Lily Rabe az egyik legismertebb női sorozatgyilkost, Aileen Wuornost fogja életre kelteni.

9. Az első szezonban Tate megemlítette, hogy rajong Kurt Cobainért, a Covenben pedig Misty Stevie Nicksért rajongott. Mindkettejük stílusát a kedveneik ihlették.

10. A Freak Show-ban a legtöbb szereplőt valódi mutatványosok ihlették, akik többek között a már említett Szörnyszülöttek című filmben is szerepeltek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek