Starity

13 érdekesség, amit nem tudtál Finnországról

2016. január 15. 15:03   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Finnországról az emberek többségének a lappföldi Mikulás jut eszébe, ám számtalan érdekes látnivaló várja még az ezer tó országába tévedő látogatókat. Lássuk, milyen érdekességek várnak ránk náluk!

hirdetés
13 érdekesség, amit nem tudtál Finnországról

1. Finnországban van a világ legnagyobb fatemploma, amely akár 3 000 fő befogadására is alkalmas.

2. Itt található a világ egyetlen, édesvízi életmódhoz alkalmazkodott fókája, az úgynevezett gyűrűsfóka, ami a kihalás szélén áll, így erősen védett.

3. A finn szaunát szinte a világon mindehol ismerik, ám azt csak kevesen tudják róla, hogy évszázadokkal ezelőtt ez volt a legfontosabb hely a finn családok számára: az újszülöttek ebben a helyiségben jöttek a világra; a halottaikat pedig itt mosták tisztára a temetés előkészítése előtt.

4. A finnek szenvedélyes kocogók és  sífutók – e szenvedélyüknek pedig nemcsak versenyszerűen hódolnak, hanem szabadidejükben is szívesen nekivágnak a havas tájnak.

5. Köztudodtan hagyományőrzők, így kiemelkedő fontossággal bírnak számukra az ünnepek és tradíciók. Példának okáért őseink barátsága miatt a mai napig rokonokként tekintenek ránk, magyarokra, és rég nem látott barátokként üdvözölnek minket.

6. Finnország legkülönösebb eseménye az úgynevezett feleségcipelő bajnokság. 1992-óta hagyomány, amelyet az októberben tartott Kolombusz-nap hétvégéjén rendeznek meg Sonkajárviban.

7. Ételeik fogyasztása során a svéd és az orosz konyha ízvilága érhető nyomon. A finnek változatosan, ám közel sem olyan fűszeresen főznek, mint mi. Érdekesség, hogy tányérjukon szinte minden nap, minden formájában megtalálható a burgonya és a hal.

8. Az élni és élni hagyni elv hívei, ennek nyomán pedig Finnországban mindenki szabadon bóklászhat a természetben, függetlenül attól, hogy az adott terület kinek a tulajdona. 

9. Rovaniemiben járván találkozhatunk a Télapóval, akit a finnek Joulupukkinak hívnak. 

10. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete a mai napig. Jelenleg múzeumként üzemel, melyben minden szoba más-más kort idéz a kíváncsi szemek elé.

11. Finnország azon részeiben, amelyek az északi sarkkör fölé esnek, nyáron hetvenhárom napig nem megy le a Nap (fejér éjszaka), télen viszont ugyanezen a részeken ötvenegy napig nem jön fel.

12. További látványosság a finnek hazájában, hogy gyönyörű jégből készült szobroknak lehet szemtanúja a szerencsés látogató, ezeknek pedig egy barlangszerű helyiség ad otthont – további különlegessége, hogy ezen a térségen tökéletes kilátás nyílik a sarki fényekre.

13. A finnek egyik legszívmelengetőbb hagyománya az 1930-as évekre vezethető vissza, melynek értelmében a leendő kismamákat egy kartondobozzal ajándékozza meg az állam, amely nem csak, hogy a szükséges alapfelszerelést tartalmazza a baba számára, hanem egyenesen a csöppség bölcsőjéül is szolgál.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek