Starity

Ötéves lett az Instagram – ezek a képmegosztó legnépszerűbb fotói!

2015. október 07. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogyan korábban a Facebook, a Twitter és a Tumblr sikerét, úgy az Instagramét sem lehetett megjósolni, ennek ellenére napjaink egyik legtöbbet használt közösségi oldalává vált a képmegosztó.

hirdetés
Ötéves lett az Instagram – ezek a képmegosztó legnépszerűbb fotói!

Öt évvel ezelőtt indította hódító útjára korszakalkotó ötletét  Kevin Systrom és Mike Krieger telefonos applikációként, és bár a siker volt a cél, azt még ők sem sejthették, hogy az egész világot megmozgató alkalmazás ennyire népszerű lesz. 2012-re elérték a 100 millió felhasználót, 2014-re pedig 300 millióan töltötték le és használták napi szinten a közösségi oldalként működő alkalmazást, mely 25 nyelven érhető el jelenleg.

Maga az ötlet nem tekinthető teljesen újszerűnek, hiszen funkcióit tekintve nem olyan sokrétű, mint például a Facebook, mivel kizárólag képek és videók közzétételére, véleményezésére és a felhasználók közötti csevegésre és fájlmegosztásra alkalmas a találmány, ennek ellenére népszerűsége mit sem lankadt az elmúlt években.

A fejlesztési jogokat egyébként tavaly vásárolta fel a Mark Zuckerberg vezette Facebook, azóta pedig jelentősen megnövekedett a felhasználók száma, bár korábban is ingyenesen letölthető volt az alkalmazás, ami nem csak a közemberek, hanem a sztárok körében is hatalmas népszerűségre tett szert. Lássuk hát, kik vezetik a legtöbb követővel rendelkezők listáját!

  1. Taylor Swift - 49.7 millió követő
  2. Kim Kardashian - 48.2 millió követő
  3. Beyoncé - 47.3 millió követő
  4. Selena Gomez - 46 millió követő
  5. Ariana Grande - 44.7 millió követő

Érdekesség, hogy napi szinten mintegy 80 millió új kép/videó kerül feltöltésre, ám azt kevesen tudják, kik számítanak úttörőnek az oldalon. Nyilvánvalóan az senki számára nem meglepő, hogy az első képet maga az egyik alapító, Kevin töltötte fel 272 héttel ezelőtt (!), méghozzá a kutyájáról, aki evés közben szuggerálja az 1.1 millió követővel rendelkező alapítót.

Ha pedig már a képeknél tartunk, vegyük sorra, kik és melyik képükkel bizonyultak az öt év alatt a legnépszerűbbnek a közösségi oldalon!

1. Kendall Jenner gyűjtötte be a legtöbb lájkot egyetlen képpel, szám szerint 3.1 milliót, méghozzá ezzel az érdekes szívecskés kompozícióval.

2. Második helyezettünk nem túl meglepő módon Taylor Swift lett: egyszerűen megőrültek a felhasználók attól a képtől, melyen a Kanye Westtől kapott impozáns virággyűjtemény előtt pózol.

3. A harmadik helyet is Tay uralja, ugyanis rajongói 2.5 millió kedveléssel jutalmazták azt a képet, melyen párja, Calvin Harris tartja őt a hátán.

4. Visszatérve Kanyére és a Kardashian-Jenner famíliára, a rajongók teljesen bezsongtak, amikor Kim Kardashian kimondta a boldogító igent a rappernek, így nem csoda, hogy a nagy napról készült képek egyike is felkerült a legkedveltebb instás fotók közzé.

5. Kylie Jenner zárja a listánkat, ugyanis amikor két hónappal ezelőtt megosztotta érettségijekor készült képét, követői 2.3 millió szívecskével gratuláltak neki.

Ha pedig szó esett a népszerűségről, meg kell említenünk az úgynevezett hashtageket is, melyek kettőskereszttel ellátott szavakat jelölnek. Érdekesség, hogy a hashtageket először az IRC chat-en használták a különböző témák megjelölésére és megkülönböztetésére, később ez a fajta címkézés elterjedt a Twitteren, a Facebookon és lassan, de biztosan meghódította magának a világhálót.

Természetesen utánajártunk annak is, melyek a valaha volt legtöbbet használt hashtagek, így erről is összeállítottunk egy listát a teljesség igénye nélkül. 

  1. #love 

  2. #instagood 

  3. #me 

  4. #tbt 

  5. #cute 

  6. #follow 

  7. #followme 

  8. #photooftheday 

  9. #happy 

  10. #tagforlikes 

Azt nem tudni, hová tart az Instagramot övező örület, és a jövőt tekintve milyen hatással van az árnyékában felnövekvő generációra, ám azt kijelenthetjük, hogy az általa nyújtott és kihasználható előnyök mellett a legtöbb közösségi oldalhoz hasonlóan hátránya is van.

Gondoljunk csak a tragikus körülmények között elhunyt Amada Toddra, aki a folyamatos internetes bántalmazásokból az öngyilkosságban látott kiutat – és ő is csak egy a számtalan áldozat közül, aki sajnos felelőtlenül használta a közösségi médiát, ezért könnyűszerrel bántalmazója áldozatává vált.

A fentiek értelmében azt javasoljuk mindenkinek, hogy gondolja át kétszer, hogy milyen képet tesz közzé a közösségi oldalakon, hiszen ami egyszer felkerült a világhálóra, az ott is marad, hiába próbáljuk eltüntetni a nyomait. Ha pedig azt tapasztaljátok, hogy valaki visszaélt a személyazonosságotokkal vagy képeitekkel, forduljatok az adott oldal üzemeltetőjéhez, szükség esetén pedig ne féljetek a rendőrség telefonszámát tárcsázni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek