Starity

Oscar 2016: ki milyen eséllyel pályázhat idén a díjra?

2015. november 21. 18:06   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon Leonardo DiCaprio végre megkapja első Oscarját? Lesz-e magyar film a jelöltek között? Mely még bemutatásra váró filmek indulnak a legtöbb eséllyel? Többek közt ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

hirdetés
Oscar 2016: ki milyen eséllyel pályázhat idén a díjra?

Hamarosan indul a filmes díjszezon, ami során az év legjobbjait keresik és díjazzák. A kritikusi szervezetek lassan beízzitják a listáikat, még év vége előtt fény derül a Golden Globe-díj jelöltjeire, hogy aztán végül február 28-án az Oscar-gálával záródjon az az éves szezon. A találgatások arról, hogy ki viszi majd haza az arany szobrocskát, jobbára egész évben folynak, de ilyenkor talán a legérdemesebb megfigyelni a találgatásokat, amikor már a legtöbb film ilyen-olyan formában bemutatásra került.

Persze ez nem minden filmre igaz, idén például három főbb esélyes premiere is karácsony tájára esik, név szerint a Joy, az A visszatérő és a The Hateful Eight. Ezek közül bármelyik meglephet, vagy akár csalódást okozhat, ahogy azt tette tavaly Angelina Jolie A rendíthetetlen című filmje, ami az előző évben ugyanekkor a legnagyobb esélyesek közt volt még számon tartva.

A listákat ezúttal is a GoldDerby honlapjáról kölcsönöztük, ahol mintegy két tucatnyi újságíró és az Oscar-versenyt követő szakértő összesített véleménye található.

A legjobb film

  1. Spotlight
  2. Joy
  3. Mentőexpedíció
  4. A visszatérő
  5. Steve Jobs
  6. Carol
  7. Bridge of Spies
  8. Room
  9. Brooklyn
  10. The Hateful Eight

Mint ahogy azt korábban írtuk, jelenleg még három nagyágyúként kezelt alkotás látatlanul hever a vágóasztalon, ezek közül jelenleg David O. Russell filmje, a Joy van a legelőkelőbb pozícióban, őt követi a tavaly győztes Alejandro González Iñárritu legújabb rendezése, A visszatérő, valamint Quentin Tarantino várva-várt The Hateful Eight-je. Mindhárom film presztizs rendezővel és stábbal készült, akiket az Akadémia korábban is elismert, így érthetőek az elvárások, azonban ez nyilván nem garancia még a sikerre.

Összesítve jelen pillanatban Tom McCarthy újságírókról szóló alkotása, a Spotlight tűnik ki jelen pillanatban az eddig látottak között, bár legtöbben még nem mernek túl sokat fogadni a győzelmére. Az viszont már valószínű, hogy nem a Steve Jobs fogja megszorongatni februárban, ami bár jó kritikai visszajelzést kapott, hatalmasat bukott az amerikai pénztáraknál, és emiatt sokat veszített a lendületéből. Nincs problémája azonban a bevételekkel a Mentőexpedíciónak, amely jól egyensúlyozik a népszerű és elismert skálán, és nagy valószínűséggel belefér a keretbe Steve Spielperg legújabb, hidegháborús filmje, a Bridge of Spies is. A többi jelölt várhatóan olyan fesztiválkedvencek közül kerül majd ki, mint a Carol, a Room és a Brooklyn.

Nem kizárt az sem, hogy először az Oscar történelmében magyar film is legyen a kategóriában. Nemes László alkotása, a Saul fia már elvitte a Cannes-i fődíjat májusban, és jelenleg toronymagasan a nem angol nyelvű kategória legesélyesebbjeként tartják számon. Az sem tűnik kizártnak azonban, hogy a film be tud törni a legjobb filmek amúgy jobbára brit és amerikai alkotások által uralt társaságába, bár erre nem sokan számítanak; a Saul fiát jelenleg 16.-ként számozzák. Legutóbb 2012-ben jelöltek idegen nyelvű filmet a legjobb filmek között, akkor Michael Haneke Szerelmének sikerült ez.

A legjobb rendező

  1. Tom McCarthy (Spotlight)
  2. David O. Russell (Joy)
  3. Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)
  4. Ridley Scott (Mentőexpedíció)
  5. Todd Haynes (Carol)
  6. Danny Boyle (Steve Jobs)
  7. Steven Spielberg (Bridge of Spies)
  8. George Miller (Mad Max: A harag útja)
  9. Lenny Abrahamson (Room)
  10. Quentin Tarantino (The Hateful Eight)

Nem túl meglepő módon, a legjobb rendező esélyesei nagyban átfednek a legjobb film kategóriával, így például ha a Spotlight valóban elviszi az Oscart, ez nagy valószínűség szerint magával hordozza McCarthy győzelmét. Ettől függetlenül sokan számítanak Russellre is, aki az utóbbi három filmjével mind népszerűnek bizonyult az Akadémiánál, míg Iñárritu számára pont a tavalyi győzelme jelentheti a legfőbb akadályt.

George Miller előkelő pozíciója sem véletlen, hisz bár a Mad Max többnyire nem illik az Akadémia megszokott palettájába, a nyári kasszasiker mégis a kritikusok egyik kedvence lett, és ehhez nagyban hozzájárul a rendezői munka.

A legjobb színész

  1. Michael Fassbender (Steve Jobs)
  2. Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
  3. Eddie Redmayne (A dán lány)
  4. Johnny Depp (Fekete mise)
  5. Matt Damon (Mentőexpedíció)
  6. Michael Caine (Ifjúság)
  7. Bryan Cranston (Trumbo)
  8. Tom Hanks (Bridge of Spies)
  9. Will Smith (Concussion)
  10. Ian McKellen (Mr. Holmes)

Ritkán övezi ennyi tanácstalanság a legjobb színész kategóriát, mint idén.  Az Oscar előszeretettel díjazza a létező személyeken alapuló alakításokat, és Fassbender ennek tökéletesen megfelel. Mindazonáltal a pozícióját leginkább az biztosítja, hogy egyszerűen nincs versenytársa, így ha A visszatérő beváltja a hozzá fűzött reményeket, DiCaprio könnyűszerrel kiütheti a nyeregből, hatodszori próbálkozásra elvívén az áhított szobrocskát.

A többiek jóformán hozzá sem szólhatnak a mezőnyhöz. Redmayne tavalyi győzelmét nehezen ismételheti, főképp mivel filmje is vegyes fogadtatást kapott, Depp jelölésében egyre kevesebben bíznak, Damon pedig jobbára csak a jelölésig viheti. Az egyetlen meglepetésfaktor talán Will Smith lehet, akinek a filmjét, a Concussiont még csak decemberben mutatják be, így nem kizárt, hogy jelenleg alulértékelik.

A legjobb színésznő

  1. Brie Larson (Room)
  2. Cate Blanchett (Carol)
  3. Jennifer Lawrence (Joy)
  4. Saoirse Ronan (Brooklyn)
  5. Charlotte Rampling (45 év)
  6. Carey Mulligan (A szüfrazsett)
  7. Maggie Smith (The Lady in the Van)
  8. Lily Tomlin (Grandma)
  9. Charlize Theron (Mad Max: A harag útja)
  10. Emily Blunt (Sicario – A bérgyilkos)

Amennyire bizonytalan a legjobb színész kategória, annyira tisztának tűnik a legjobb színésznők helyzete. Brie Larson pozíciója tűnik eddig összességében a legbiztosabbnak, nem csak azért, mert az alakításának és filmjének egyre több lelkes támogatója akad, hanem mert két legfőbb kihívója nemrég vitte el a kategória díját. Pedig Blanchett idén két filmmel is versenybe szállhatna, hisz a Truth-beli alakítása is remek visszajelzést kapott, Lawrence-nek pedig várhatóan rengeteg lehetőséget biztosított a rendező David O. Russell a kibontakozásra; előbbi azonban nemrég vitte el második szobrát, utóbbi pedig fiatal kora miatt ütközik majd várhatóan akadályba a második Oscar felé.

A névsor további része három kategóriába osztható: a kosztümös drámában játszó fiatal színésznők (Ronan, Mulligan), a veteránok (Rampling, Smith, Tomlin) és a kiemelt akciófilmbeli alakítások (Theron, Blunt). Közülök Ronan a legvalószínűbb, az akciófilmeseknek van a legkevesebb esélye, a többiek viszont többnyire szabadon pályázhatnak a megmaradt helyre.

A legjobb férfi mellékszereplő

  1. Michael Keaton (Spotlight)
  2. Idris Elba (Beasts of No Nation)
  3. Mark Rylance (Bridge of Spies)
  4. Mark Ruffalo (Spotlight)
  5. Tom Hardy (A visszatérő)
  6. Paul Dano (Love & Mercy)
  7. Benicio del Toro (Sicario – A bérgyilkos)
  8. Samuel L. Jackson (The Hateful Eight)
  9. Joel Edgerton (Fekete mise)
  10. Jacob Tremblay (Room)

Idén úgy tűnik, a férfi mellékszereplői kategória hozza az erősebb felhozatalt. Rögtön két Spotlight-os színész, Michael Keaton és Mark Ruffalo foglal le kettő helyet, de nehéz figyelmen kívül hagyni Idris Elbát is a brutális, gyerekkatonákról szóló Beasts of No Nation-ben, Mark Rylance pedig a legjobb szerepet játszhatja a Bridge of Spies-ban.

Akkor is lesz bőven választék, ha Tom Hardy nem tud érvényesülni A visszatérőben, hisz Paul Dano, Benicio del Toro, Samuel L. Jackson és Joel Edgerton is mind örömmel pályáznak arra a jelölésre. Nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni Jacob Tremblay-t sem, hiszen hiába kategóriacsalás áldozata az amúgy főszerepet játszó gyerekszínész, a film sikere könnyen átlendítheti őt is a többi esélyes felett, és a tizes listáról éppen lemaradó Robert de Niro is meglephet a Joy-jal.

A legjobb női mellékszereplő

  1. Rooney Mara (Carol)
  2. Alicia Vikander (A dán lány)
  3. Kate Winslet (Steve Jobs)
  4. Jane Fonda (Ifjúság)
  5. Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)
  6. Joan Allen (Room)
  7. Ellen Page (Freeheld)
  8. Elizabeth Banks (Love & Mercy)
  9. Kristen Stewart (Sils Maria felhői)
  10. Rachel McAdams (Spotlight)

Nem kerülheti el a kategóriacsalás a legjobb női mellékszereplő kategóriát is, hisz az amúgy főbb szerepekben játszó, amúgy ezzel a szereppel Cannes-i legjobb színésznő-díjas Rooney Mara és A dán lányban szereplő Alicia Vikander is mellékszereplőként tűnnek fel a filmek Oscar-kampányaiban. Ezzel pedig rögtön előnyre tehetnek szert a többi esélyessel szemben, akik közül Kate Winslet a legbiztosabb pont a Steve Jobs-beli alakításának hála.

Innentől kezdve viszont szabad a pálya. Jane Fonda szerepe igen csak apró az Ifjúságban, bár nagy valószínűség szerint elég emlékezetes ahhoz, hogy sok voksoló megemlékezzen róla. Az előzetes jelentések egyelőre arra mutatnak, hogy Jennifer Jason Leigh könnyedén bejuthat a The Hateful Eight-tel, de amíg a film nem kerül bemutatásra, semmi biztosat nem tudunk, főképp mivel Joan Allen is egyre nagyobb reményekkel indul.

Ellen Page esélyei nagyot zuhantak a Freeheld kritikáival, Stewart pedig hiába írt történelmet februárban, amikor ezzel a szereppel az első amerikai színészként megnyerte a franciák legfőbb elismerését, a César-díjat, a Sils Maria felhői régóta a feledés homályába merült a tavalyi Cannes-i premierje óta. Mindazonáltal sem őket, sem pedig Banks-et és McAdams-et szabad teljesen leírni, és az egyelőre kevés esélyekkel induló Joy-beli színésznők bármelyike is meglephet, legyen az Isabella Rosselini vagy éppen Diane Ladd.

Az Oscar jelöléseket január 14-én fogják bejelenteni, az átadó pedig a már említett időpontban, február 28-án lesz, amikor is nem kizárt, hogy már csak jókat fogunk mosolyogni ezeken a jóslatokon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek