Starity

Placebo: „Az akusztikus koncertünk olyan volt, mint meztelenül állni a szupermarketben”

2015. november 21. 17:05   |   Szerző: itsjustme

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus hangszereket sem megvető Placebo megalakulásuk óta inkább zajos, torzított gitárszólóiról, valamint erőteljes dobritmusairól híres, így igazi kihívást jelentett számukra legutóbbi akusztikus koncertjük. A német Piranha magazin által készített interjúban a zenekar frontembere legutóbbi fellépésükről, valamint soron következő turnéjukról mesélt.

hirdetés
Placebo: „Az akusztikus koncertünk olyan volt, mint meztelenül állni a szupermarketben”

Az 1994-ben alakult, majd 1996-ban debütáló Placebo húszéves pályafutása során az alternatív rockzenei világ egyik legnagyobb nevévé nőtte ki magát, így az MTV jogosan tett visszautasíthatatlan ajánlatot a zenekar alapító tagjainak, Brian Molkónak és Stefan Olsdalnak, valamint újdonsült dobosuknak, Matt Lunnak, amikor felkérte őket, hogy adjanak az MTV Unplugged koncertet.

Az augusztus 19-én megtartott londoni fellépés során a zenekar számos új, eddig ismeretlen, komfortzónájukon kívül eső helyzettel nézett szembe, miközben az akusztikus koncert keretein belül újraértelmezhették legkedveltebb dalaikat. A zenekar frontembere a német Piranha magazin újságírójával osztotta meg tapasztalatait Londonban. 

– Brian, augusztusban vettétek fel az MTV Unpluggedot, milyen volt az az este?
– Az Unplugged show a saját elvárásainkat is felülmúlta. Eléggé feszélyezett minket az előttünk álló kihívás, hiszen ez nem egy egyszerű koncert, ahol „csak játszol”. Ezelőtt a fellépés előtt közel két és fél évig folyamatosan úton voltunk, alig tartottunk szüneteket. Tehát amikor elkezdtünk az Unpluggedra készülni, elég fáradtak voltunk, teljesen ki voltunk merülve.

– Milyen volt maga a koncert?
– Nagyon idegesek voltunk. Tudtuk, hogy teljesen más lesz, mint általában, sokkal lágyabb és finomabb. Nagyon érzékenynek kellett lennünk. Általában van egy hatalmas hangfalunk a háttérben, ami egyfajta védőhálóként van mögöttünk. Nem igazán készültünk fel arra, hogy milyen ijesztő lesz enélkül a védőháló nélkül.

– Milyen helyzethez tudnád hasonlítani az érzést?
– Olyan, mint meztelenül állni a szupermarketben. Ez kétségtelenül az egyik legidegölőbb koncertem volt a húsz év alatt. Nem akartuk, és nem is próbáltuk el sokszor, csak egyszer, a felvétel előtt játszottuk végig az egészet. A lehető legtöbb varázslatot és spontaneitást meg akartuk tartani ennek a páratlan fellépésnek.

– Szeretsz nyilvánosan meztelenkedni?
– Nem. Nem! Annyira megkönnyebbültem, mikor befejeztük a koncertet. A kiadónk borzalmas történeteket mesélt más bandák MTV Unplugged koncertjeiről, amiknek a felvételei kilenc óráig, vagy akár három napig is eltartottak. Örülök, hogy a miénk csak két és fél óra volt. És azt hiszem, ezért a közönségünk szintén hálás.

– Van ennek a fellépésnek motivációs hatása számodra?
– Valamiképpen, igen. Az ajánlat, hogy csináljunk egy ilyen show-t az MTV-nek, hatalmas megtiszteltetés, és őszinte meglepetés volt számunkra. Titokban már régóta álmodoztunk arról, hogy egy ehhez hasonló koncertet adjunk egy teljes nagyzenekarral. De ezt az MTV-vel csinálni egy teljesen más történet, mert nagyon szigorú szabályaik vannak a fellépést és a hangszereket illetően. A legfontosabb dolog: csak akusztikus hangszerek használata. Próbáltuk megmagyarázni, hogy az akkumlátorral működő hangszerek, mint a szintetizátor és a laptop, technikailag nem árammal működnek, de az MTV nem engedélyezte, hogy ezeket használjuk. Nagyon szigorúak a szabályaikat illetően.

– Az új dobosotok, Matt Lunn csak az év elején kezdett el veletek játszani, ahogy átvette Steve Forrest helyét, aki otthagyta a zenekart. Hogyan fedeztétek fel Mattet, nem volt túl nehéz veletek csinálnia az MTV Unplugged-ot?
– Matt nagyon állt ehhez a feladathoz, amiért nagyon hálásak vagyunk neki. Elég jól ismertük a két korábbi zenekara kapcsán, tehát, mivel időnk sem volt, és nem is nagyon akartunk igazi meghallgatásokat tartani, gyorsan megállapodtunk vele. Tudtuk, hogy egy nagyszerű srác, őt akartuk, és ő szerencsére nem félt elvállalni ezt a feladatot. A zenekarunk jelenleg három tagból áll, és nagyon közel vagyunk, bíznunk kell – valószínűleg még inkább, mint sok más zenekarnak – a dobosunkban. Egy nagyszerű dobos nélkül elég nagy pácban lennénk.

– Nem akartok a következő évben egy teljes akusztikus turnét?
– Nem, más terveink vannak. Először is, egy turné úgy, mint ahogy az MTV Unplugged-ot csináltuk, megfizethetetlen lenne, és mindemellett 2016-ban lesz a huszadik évfordulónk zenekarként. Egy Greatest Hits turnéra készülünk, ahol újra eljátszanánk párat a legsikeresebb dalainkból. Boldoggá akarjuk tenni a rajongóinkat jövőre. Néhányan folyton panaszkodnak, amiért nem játsszuk a kedvenc dalaikat. Szóval, Placebo rajongók, ha még egyszer hallani akartok olyan dalokat, mint a Pure Morning vagy a Nancy Boy, akkor el kell jönnötök. Ezután a turné után már majd csak 2036-ban játsszuk őket újra.

– Van közönség- vagy saját kedvenc dalotok?
– A legtöbbet játszott dalunk az Every You Every Me. Paradox módon ennek a dalnak elég sokszor felejtem el a szövegét, amitől némiképp őrültnek tűnhetek.

– A fél életed a Placebo énekeseként élted le, kételkedtél valaha abban, hogy ez az életed célja? 
– Nem tudtuk, hogy az a zenekar leszünk, ami ma vagyunk, amikor elkezdtük. A fő célunk az volt, hogy minden lehetséges dolgot megtegyünk, hogy ne legyen szükségünk arra, amit az emberek „igazi munkának” hívnak. Stefannal sosem akartunk irodában dolgozni. Már akkor is boldogak lettünk volna, ha csak ahhoz keresünk elég pénzt a Placebóval, hogy legyen tető a fejünk fölött, és legyen mit ennünk. Sosem számítottunk erre a hirtelen sikerre, de mikor megtörtént, elkezdtünk célokat kitűzni magunk elé, és még ma is itt vagyunk, teljesen motiváltan.

A zenekar harmadik, az MTV-s fellépést tartalmazó koncert DVD-je jövő hét pénteken, huszonhetedikén fog megjelenni, amelyik napon egy negyvenöt perces részletet is műsorára tűz a zenecsatorna világszerte – a Placebo akusztikus műsora várhatóan hazánkban is adásba kerül este tíz órai kezdéssel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek