Starity

Elhunyt Nola - már csak három északi szélesszájú orrszarvú él

2015. november 24. 16:04   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ember által kiírtott állatok jelképe, a dodó messze nem a legelső, és sajnos nem is a legutolsó élőlény, melyet mi, emberek pusztítunk ki véglegesen. Napjainkban is számtalan faj létszáma csökken rohamosan – míg az utolsó egyed is életét veszti.

hirdetés
Elhunyt Nola - már csak három északi szélesszájú orrszarvú él
Fotó: Lenny Ignelzi

Alig pár hónapja hunyt el Nabire, az egyik utolsó élő a fajtájából, elvesztésével már csak négy északi szélesszájú orrszarvú maradt, akik még ha nem is lennének túl korosak a szaporodáshoz, akkor is menthetetlen lenne a faj, hiszen annak fenntartásához ennél jóval több egyed szükségeltetik.

Nolát egy bakteriális fertőzés gyűrte le, nem sokkal azután, hogy november 13-án sikeresen megműtötték. Ennek ellenére az idős állat nem bírt el a betegséggel, a fertőzés következtében pedig az orvosok kínjai megszűntetése mellet döntöttek: elaltatták a 41 éves (ezen faj egyedei általánosan 35-40 évig élnek) nőstényt, aki egyébként korábban a cseh Dvůr Králové Zoo-ból, azaz Nabire otthonából érkezett San Diego állatkertjébe 1989-ben.

A három megmaradt Ceratotherium simum cottoni (két nőstény és egy hím) a kenyai Ol Pejeta Conservancy nemzeti parkban él, ahol 24 órás fegyveres őrizet védi őket a kihalásukért részben felelős orvvadászoktól, akik szaruból álló szarvukért írtják őket.

Sajnos ezen faj már menthetetlen, azonban manapság sok faj áll a kihalás szélén a mi hibánkból. Ugyan látszólag képtelenek vagyunk tanulni saját hibáinkból, életmódunk megváltoztatása mindenképp szükségeltetik, s nem csupán egyes fajok, hanem saját magunk érdekében is, hisz ha kivágunk minden fát, kiírtunk minden állatfajt, beszennyezzük az összes tengert és még több szemetet dobunk az óceánba, akkor nem csupán egy tönkretett, lakhatatlan bolygó marad számunkra.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek