Starity

20+1 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a Star Warsról

2015. december 25. 15:03   |   Szerző: kuci100

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többszázmillió dollárnyi bevétel, minden idők legsikeresebb filmje, könyvek, ruhadarabok, játékok, rajzfilmek, ikonikus szereplők, megunhatatlan trilógia. Bizony, a Csillagok háborújáról, azaz a Star Warsról van szó, amelynek nemrégiben jelent meg a 7. része, ezért elhoztunk nektek pár érdekességet a trilógiáról, amit valószínű nem tudtatok.

hirdetés
20+1 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a Star Warsról
Fotó: filmtekercs.hu

1. A Star Wars a valaha volt legsikeresebb film a játékiparban: csak 1978 és 86 között 250 millió játékfigurát adtak el – és ebben nincsenek benne az újabb három rész nyomán eladott figurák és a Star Wars Lego-sorozat eladási adati.

2. Chewbaccát George Lucas saját kutyájáról, Indiana-ról mintázta. (Indiana Jones is innen kapta nevét.)

3.  Darth Vader jellegzetes szuszogását a búvárok által használt légzőkészülékkel (regulátorral) érték el.

4.  R2-D2 neve egy filmes rövidítésből származik: „Reel 2 - Dialog 2” azaz „kettes tekercs, második párbeszéd”.

5. Három színész játszotta Darth Vadert egyszerre: James Earl Jones volt Vader hangja, Sebastian Shaw adta arcát, míg David Prowse a testét.

6. Darth Vader eredetileg nem lett volna Luke apja Leigh Brackett első forgatókönyvében, Luke találkozik az igazi apjával, aki azt mondja, hogy ő küldte el Luke-ot és a titkos nővérét, a biztonságuk érdekében. (Luke testvére Jedi Lovagként edzett titokban, csakúgy mint ő.)

7. Han Solo szerepére esélyes volt Jack Nicholson, Al Pacino, Burt Reynolds és Christopher Walken is.

8. Yodát majdnem egy majom játszotta.

9. Az ewoko nyelve a tibeti és a japáni nyelv keveréke.

10. A Luke-Leia-Han szerelmi háromszög sokkal nagyobb szerepet kapott a sztoriban a korábbi tervek szerint. Luke önbecsüléséért és megaláztatások ellen folytatott örökös küzdelmeinél gyökeredzik az egész dolog. Mikor Darth Vader megpróbálja átcsábítani Luke-ot a másik, tehát a sötétebbik oldalra, Vader a következőket mondja: Szerelmes vagy Leia-ba. Nem akarod, hogy Han Solo elvegye tőled… De elfogod, ha nem használod az erőt, ami benned van. És ez az erő pont olyan hatalmas, mint az enyém, Luke. 

És ezt követően, Leia kifakad, hogy ő bizony Han Solot szereti, és sajnos nem tudja viszonozni Luke szerelmét. Szintén ebben a verzióban, Han Solo nem lesz mirelit – ehelyett szimplán elrepül, hogy a saját dolgaival foglalkozzon. Szerencsére a filmben Han ott marad Leiával, és kétség kívül a filmtörténet egyik legszerethetőbb szerelmi párosát alkották.

11. Yoda a híres bábmester Frank Oz hangján szólalt meg, csakúgy, mint a Muppet Show-ból ismert Miss Röfi. Mikor Mark Hamill legelőször találkozik Frank Ozzal, megkérdezi, hogy nem lehetne-e egy gyors vendégszereplésre invitálni Miss Piggyt, mintegy vicc gyanánt. A jelenetben Yoda azt mondja Luke-nak, hogy kövesse az érzéseit. Erre Luke tiltakozik, hogy ő igenis követi őket – mikor hirtelen, Frank Oz előhúzza Miss Piggy-t és a következőt mondja: Érzések? Azokat akarnál, mi? Lépj a kanapé mögé és mutatok én neked érzéseket. Mi ez a lyuk? Valaki hívja fel az ügynököm!

12. Carrie Fisher, aki Leia hercegnőt alakította, remekül tud írni, 8 életrajzi könyve jelent meg, többek között a Képeslapok a szakadék széléről, az Édes gyermekem, valamint a Wishful Drinking. A Coelhót is felülmúló idézetek és életbölcsességet humoros köntösbe öltözteti Carrie Fisher, akivel éppen ezért élmény beszélgetni mind a valóságban, vagy a könyvein keresztül.

13. Minden egyes Star Wars-film májusban jelent meg pontosan egy héttel Lucas május 14-i születésnapja előtt. Ez alól kivétel a nemrégiben megjelent 7. rész december 18-án debütált a mozikban.

14. Az új Star Wars filmmel Harrison Ford kaszálta a legtöbbet. 10-20 millió dollárra becsülik a fizetését, Mark Hamill és Carrie Fisher 3 millió dollár körüli összeget, míg a két új főszereplő (Daisy Ridley és John Boyega) a legkevesebbet 100-300 ezer dollár körüli összeget. Aki látta Az ébredő Erőt, az pontosan tudja, hogy a fizetések nem a szerepek nagyságát tükrözik, hanem a színészek ismertségét. Hiába Daisy Ridley és John Boyega szerepel a legtöbb ideig a filmben, ismeretlenségük miatt az ő gázsijuk a legkevesebb.

15.  A Jedi visszatér befejezése kapcsán George Lucas eljátszott a gondolattal, hogy Luke levehetné Darth Vader sisakját, felvehetné, és azt mondaná: Most már én vagyok Vader és átállhatna a sötét oldalra.

16. Az eredeti trilógiát háromszor szinkronizálták magyarra, a második szinkron lett a legelterjettebb.

17. Carie Fisher szülei híresek voltak Hollywoodban. Anyja a színésznő Debbie Reynolds, aki olyan filmekben szerepelt, mint az Ének az esőben, a Több mint testőr és Az elsüllyeszthetetlen Molly Brown. Fantasztikus tánctudása melllé bársonyos, tiszta hang is társult. Apja Eddie Fisher zenész, aki Debby gyerekkori legjobb barátnőjével (aki nem volt kisebb személy, mint Elizabeth Taylor) megcsalta feleségét és elhagyta családját.

18. Mark Hamill nem tudott kitörni Luke Skywalker szerepéből, ezért a Star Wars után nem vitte valami sokra.

19. Luke Skywalker neve eredetileg Luke  Starkiller lett volna, de George Lucas rájött, hogy ez marhaság. A Skywalker név "űrsétálót" jelent. 

20. Chewbacca hangját több állatnyelvből mixelték össze.

+1. A három főszereplő közül Harrison Ford lett a legsikeresebb, aki olyan filmekben játszott, mint az Indiana Jones, a A szabadság határai, Adeline varázslatos élete, stb.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek