Starity

Tények és érdekességek az ikertestvérekről

2016. január 13. 14:02   |   Szerző: Red Lemon Media

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A testvéri szeretetnél nincs erősebb kötődés a világon, talán csak akkor, ha ikerpárok kapcsolatáról van szó. Legyen szó egy- vagy többpetéjű ikrekről, a köztük lévő kötelék nem mindennapi helyzetekbe és akár rivalizálásba is sodorhatja őket, akárcsak a Nickelodeon élőszereplős sorozatának 10 éves négyes ikreit, Nicky-t, Ricky-t, Dicky-t és Dawn-t. Hogy miért olyan különlegesek az ikrek, kiderül az alábbi összeállításból.

hirdetés
Tények és érdekességek az ikertestvérekről
Fotó: Nickelodeon

A négyes ikrek kisebb csodának számítanak. Miközben az ikerszületések száma a gyermekvállalási kor kitolódásával és a sikeres lombikbébi programok gyakoriságának növekedésével évről évre magasabb, az máig ritka, hogy egy édesanya egyszerre négy gyermeknek adjon életet.

Az ilyen gyerekek általában többpetéjű ikrek, tehát a száz százalékig azonos biológiai tulajdonságokkal rendelkező egypetéjű társaikkal szemben gyakran külsőleg sem hasonlítanak egymásra. Az ikrek belső tulajdonságaikat tekintve is különbözhetnek, akárcsak a Nickelodeon népszerű sorozatának hősei, Nicky, Ricky, Dicky és Dawn, akikben mondhatni csak a születésnapjuk, és persze a szüleik közösek. 

Ahogy a képernyőn, úgy az életben is jellemző az ikrekre, hogy a szoros kötelék mellett megjelenik egyfajta rivalizálás is. Amennyiben többpetéjű ikrekről van szó, ez a versengés még inkább jellemző lehet nem csak a szülői szeretetért, de az iskolai és sporttevékenységek során is. Megy a harc a legjobb poén kitalálásáért, a legmenőbb ruha megszerzéséért, de - mint Nicky, Ricky, Dicky és Dawn - természetesen a csínyek kitalálásban mindig számíthatnak egymásra.

Az ikergyermekek rendkívül kreatívak, valamint nagy százalékban, körülbelül dupla annyian balkezesek, mint az átlagemberek, a tudósok azonban máig nem találtak bizonyítható összefüggést a balkezesség és ikerlét között. Az ikerszülés öröklődhet is: az ikerlányoknak kétszer nagyobb az esélyük arra, hogy ők maguk is ilyen babáknak adjanak életet.

Világszinten Nigériában a leggyakoribbak az ikerterhességek, azon belül is az egypetéjű ikrek születése a legvalószínűbb, Kínában pedig a legkisebb ez a ráta: ott háromszáz gyerek közül csupán egyre jut egy ikertestvér. Magyarországon a 2008-ban született sashalmi négyes ikrek szerepeltek többször a lapokban, akiknek szülei két fiúgyermek után egy lányra is vágytak. Kívánságuk teljesült, ám Detti mellé három öcs is érkezett, közülük ketten egypetéjű ikrekként. Nem úgy a zalakomári négyes ikreknél, akik között két fiú és két lány van, ők tavaly májusban ünnepelték 18. születésnapjukat. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek