Starity

26 dolog, amit nem tudtál a pizzáról

2016. február 09. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetközi pizzanap alkalmából elhoztunk nektek 26 érdekességet az egyik legnépszerűbb házhoz rendelhető finomságról.

hirdetés
26 dolog, amit nem tudtál a pizzáról

1. Ugyan ma, február 9-én van a nemzetközi pizzanap, ennek ellenére az Egyesült Államokban külön hónapot szenteltek e minden jóval megrakott finomságnak: 1987-ben hivatalosan is pizzahónapnak nyilvánították októbert.

2. Évente megközelítően ötmilliárd pizzát adnak el világszerte – ebben nincsenek benne a félkész, gyorsfagyasztott pizzák.

3. Az amerikaiak 93%-a havonta legalább egyszer pizzával tömi meg a hasát.

4. Az első pizzéria 1738-ban, Nápolyban nyílt meg, és az Antica Pizzeria nevet viselte.

5. Ami az Egyesült Államokat illeti, az ottani első pizzéria Gennaro Lombardi nevéhez fűződik, és 1895-ben nyílt meg New Yorkban – ez a mai napig a Spring Street 32. szám alatt található.

6. A Guiness Világrekordok Könyve szerint a valaha sütött legnagyobb pizza 172 cm átmérőjű volt, és több mint 12 kilót nyomott – 1990-ben, Dél-Afrikában sütötték. Ezt a rekordot 2005-ben, az Iowa-állambeli fallsi pizzériatulajdonos, Bill Bahr szárnyalta túl: közel négyméteres pizzát sütött kétszáz fős csapatának segítségével, mellyel az egész várost jóllakatta.

7. A világ legdrágább pizzája 12 000 dollárba (több mint hárommillió forint) került, és Renato Viola séf készítette el. Ami a feltétet illeti: három különböző féle kaviár, vörös garnélarák, mediterrán homár és tengeri tücsök került rá.

8. 2014-ben egy pizzafutár 340 000 forintnak megfelelő borravalót kapott az Egyesült Államokban. A James Gilpin névre keresztelt férfi a Domino pizzéria futára volt, és mindössze két, összesen 3 400 forint értékű pizzát kellett kiszállítania a busás jutalomért.

9. Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos pizzázás során körülbelül 744 kalóriát falunk fel.

10. Az UGNazi névre keresztelt hackercsoport 2012-ben bosszúból meghackelte a Papa John pizzéria weboldalát, mert több mint két órát késtek a kiszállítással.

11. Az Egyesült Államokban másodpercenként 350 szelet pizzát adnak el.

12. Lady Gaga egy alkalommal 270 000 forintnak megfelelő értékben rendelt pizzát a rá már órák óta várakozó rajongóinak.

13. 2004-ben a Pizza Hut elbocsátotta egy futárját, amiért az kiszállítás közben lelőtt egy, a kiszállítási címre betört betörőt.

14. Az FBI munkatársai egyszer egy elmegyógyintézetben folytatott nyomozás során pizzát szerettek volna rendelni, de a pizzéria diszpécsere egyszerűen rájuk tette a telefont.

15. Alaszkában van egy pizzázó, ahol a futárok repülőgéppel szállítják ki a megrendelőknek a finomságokat.

16. Egy kaliforniai férfit 25 évre bebörtönöztek, amiért elcsent egy sztrájkoló gyerekekből álló csoporttól egy szelet pizzát.

17. A hawaii pizzát Kanadában találták fel.

18. A kambodzsai pizzériák többségében kapható egy úgynevezett boldog pizza, amit magas minőségű marihuánával dobnak fel.

19. Időszámításunk szerint 997-ben használták először a pizza szót, méghozzá Olaszországban.

20. A legnépszerűbb pizzafeltét a pepperóni.

21. A legtöbb pizzát szombat esténként rendelik.

22. Míg Európában a pizza ketchuppal való ízesítése a jellemzőbb, addig Japánban majonézzel dobják fel e paradicsomalapú finomságot.

23. Egy átlagos ember évente 46 szelet pizzát fogyaszt el.

24. Egy román férfi, Cristian Dumitru hetente megközelítően 90 kilogrammnyi pizzát eszik.

25. Az amerikaiak 36%-a legszívesebben reggeliként fogyasztja a pizzát.

26. A nők több borravalót hagynak a pizzafutárnak, mint a férfiak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek