Starity

Óriási magyar siker: Oscar-díjat nyert a Saul fia!

2016. február 29. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harmincöt év után Magyarország ismét kitermelt egy Oscar-díjra érdemes alkotást a Nemes Jeles László rendezte Saul fia képében.

hirdetés

Magyar idő szerint február 28-áról 29-ére virradóra kerültek kiosztásra a filmszakma legrangosabb díjai, melyeket a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ad át 1929 óta minden évben. Idén is szoros volt a verseny, hiszen a szakma legjobbjait jelölték 27 kategóriában, és több mint harminc év után először, egy magyar alkotásért is szurkolhattunk, ugyanis négy másik mű mellett Nemes Jeles László a holokauszt borzalmairól szóló drámafilmjét is jelölték a Legjobb külföldi film kategóriában.

A Saul fia olyan alkotásokkal szállt ringbe az Oscar-díjért, mint az Egy háború, A kígyó ölelése, a Mustang vagy A sivatagon át. Miután bezsebelte a legjobb külföldi filmért járó elismerést a Golden Globe-on és a független Oscar-díjnak tartott Independent Spirit Awards-on, aligha volt kétséges, hogy a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben megrendezésre került 88. Oscar-díjátadón is győzedelmeskedni fog.

A közel kétórás drámafilmet máris ötven moziban vetítik az Egyesült Államokban, és nemcsak a szakma nyilatkozott elismerően róla, hanem a nézők szívét is egytől egyig megnyerte. A film rendezője a díj átvételekor köszönetet mondott többek között Magyarországnak, a filmakadémiának, a Sony Pictures Classicsnek és a munkáját nagyszerűen végző stábnak, akiknek közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg nagysikerű műve.

Az idei Oscar egyébként más szempontból is fontos volt, ugyanis hosszú évek kitartó várakozása után végre Leonardo DiCaprio is megkapta az őt megillető szobrocskát a Legjobb színész kategóriában A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznőnek A szobában bizonyított Brie Larson bizonyult, az év filmje pedig a Spotlight lett.

 
Oscar-díjas a Saul fia

Így vette át Nemes Jeles László az Oscar-díjat.

Közzétette: Index.hu – 2016. február 28.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek