Starity

Ezért ne hagyd ki soha a fogmosást!

2016. április 22. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is nagyon fontos fogaink tisztán tartása. Lássuk, miért!

hirdetés

Valószínűleg te is tudod, hogy az volna a legideálisabb, ha minden étkezés után alkamunk nyílna a fogmosásra, de a mai rohanó világban az iskolai és munkahelyi feladatok ellátása miatt igen keveseknek nyílik erre lehetősége és ideje. Ami azonban nagyon fontos, hogy naponta legalább egy, de inkább két alkalommal moss fogat, és évente minimum egyszer látogasd meg fororvosodat is! Azt kérdezed, milyen következményei lehetnek annak, ha nem így jársz el? Lássuk!

1. Stressz. A velünk szemben támasztott elvárások következtében stresszhelyzetek mindannyiunk életében előfordulnak, ám ennek komoly hatása lehet orális egészségünkre, ugyanis a feszültség hatására nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki lyukak a fogainkon. A rossz szájhigiénének köszönhetően pedig akár gyulladások is kialakulhatnak, ami további stresszhelyzetekhez vezethet.

2. Cukorbetegség. Fogmosás nélkül kezdeni a napot több okból sem egészséges, ugyanis a nem megtisztított szájüreg tökéletes táptalajt szolgáltathat a baktériumok – ezáltal a betegségek – számára. Ez akár a diabétesz kialakulásához is vezethet. Amennyiben genetikailag hajlamos vagy e betegségre, érdemes még több figyelmet fordítani fogaid tisztán tartására: ha van egy kis szabadidőd, ne habozz elővenni a fogselymedet vagy cukormentes rágót használni, mivel így megtisztíthatod fogaidat azoktól a molekuláktól, melyek a vércukorszint szabályozásában tesznek kárt.

3. Kognitív problémák. Már most gondolj a jövődre, hogy később se kelljen aggódnod fogaid miatt, ugyanis egészségük az agy működésére is kihathat. Tanulmányok kimutatták, hogy a fogak megbetegédése miatti rágásproblémák hozzájárulhatnak a látás gyengüléséhez és az Alzheimer-kór későbbi kialaukásához.

4. Csontritkulás. Fogaid és nyelved tisztán tartása a csontok megerősödését eredményezi. A National Institutes of Health kutatása kimutatta, hogy a túl sok baktérium a kötőszövetek hanyatlását eredményezheti (ezek tartják a helyükön a fogakat), valamint gyengítheti a szervezet immunrendszerét, vagyis kevésbé leszünk képesek védekezni a betegségek ellen. 

5. Szívbetegség. A szájban található kórokozók és baktériumok úgynevezett plakkok kialakulását idézhetik elő az artériákban, ami azért problémás, mivel ezek növelik a szívroham és -infarktus kialakulásának esélyét.

A fentieket illetően valószínűleg egyetértünk abban, hogy kiemelten fontos fogaink és szájüregünk tisztán tartása, így lássuk, mit tanácsolnak a fogorvosok!

  • Naponta legalább kétszer mossunk fogat – felkelés után és lefekvés előtt –, egy-egy fogmosás pedig legalább két percig tartson!
  • Amennyiben lehetőségeink engedik, használjunk szájvizet!
  • Naponta legalább egyszer fogselymezzünk, lehetőleg este!
  • Háromhavonta váltsunk fogkefét, és mindig a sajátunkat használjuk fogmosáskor!
  • Ha valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőségünk fogat mosni, rágjunk cukormentes rágógumit!

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek