Starity

Ezek voltak az 1990-es évek legnépszerűbb dalai

2016. május 05. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Spotify lejátszási előzményei alapján állt össze a lista, mely a 90-es évek legtöbbet hallgatott szerzeményeit veszi sorra.

hirdetés

Polygraph járt utána annak, hogy mely dalokra voltak a legtöbben kíváncsiak a fent említett streaming szolgáltatón fent lévő slágerek közül, már ami a 90-es éveket illeti. A magazin a tíz legnépszerűbbet sorakoztatta fel, melyeket mi is elhoztunk nektek.

10. Whitney Houston – I Will Always Love You

A 2012-ben elhunyt énekesnő 1992-ben jelentette meg az I Will Always Love You című szerzeményt, mely a főszereplésével készült Több mint testőr című film betétdalait tartalmazó albumon került elhelyezésre. 

Maga a dal egyébként nem Whitney szerzeménye, szövegét ugyanis Dolly Parton énekesnő írta. Az eredeti verzió 1974-ben jelent meg Dolly Jolene címet viselő tizenharmadik nagylemezén, ám legtöbben mégis a Whitney-féle feldolgozást ismerik a mai napig.

9. Radiohead – Creep

Szintén 1992-ig kell visszautaznunk a múltba, ugyanis ebben az évben jelentette meg Pablo Honey című bemutatkozó albumát az ekkor már nyolc éve zenélő Radiohead, és ezen a lemezen került elhelyezésre a Creep is olyan örökzöld slágerek mellett, mint a Stop Whispering és az Anyone Can Play Guitar.

Érdekesség, hogy a dal megírásában közreműködött Albert Hammond és Mike Hazlewood is, a kislemez pedig jelentős sikereket tudhatott magáénak.

8. Metallica – Enter Sandman

1991-et írtak a naptárak, amikor az üzletek polcaira került a Metallica saját magáról elnevezett ötödik stúdióalbuma, melyen a kultikus Nothing Else Matters, a The Unforgiven és a Sad But True mellett elhelyezésre került az Enter Sandman című szerzemény is.

A dal sikere a mai napig töretlen, a megjelenése óta pedig olyan előadók dolgozták fel, mint az Apocalyptica, a Sum 41, a Motörhead éléről ismert Lemmy, az Alter Bridge és a paródiáiról híres Weird Al Yankovic.

7. Dr. Dre – Still Dre feat. Snoop Dogg

Dr. Dre 1999-ben alkotott nagyot, amikor elkészítette Snoop Dogg-gal közös slágerét, mely végül 2001 címet viselő korongján kapott helyet. Érdekesség, hogy a szerzemény betétdalként bekerült a Szökés című sorozatba és a Kiképzés című filmbe, valamint felcsendült a Grand Theft Auto V videójátékban is.

Ami a fogadtatást illeti, Drének nem volt oka panaszra, hiszen a Still Dre egyre feljebb és feljebb kúszott a slágerlistákon, az eladások után pedig négyszeres platina minősítést szerzett az Egyesült Államokban.

6. Nirvana – Come As You Are

Ismét egy 1992-ben megjelent kislemezről van szó, mely alig két évvel a zenekar frontemberének tragikus körülmények között bekövetkezett halála előtt került az üzletek polcaira. A dal az 1991-es megjelenésű második Nirvana-lemezen, a Nevermindon került elhelyezésre. A dal egyik különlegessége, hogy bár többször elhangzik Kurt Cobain szájából a Nincs fegyverem mondat, halála körülményeinek ismeretében hátborzongatóan hathat.

További érdekesség, hogy az énekes otthonában, a Washington állambeli Aberdeenbe vezető úton kiállításra került egy Come As You Are (Gyere, ahogy vagy) feliratú tábla is, így csalogatva a néhai zenész rajongóit a városba.

5. Blackstreet – No Diggity feat. Dr. Dre & Queen Pen

Kicsit ugrunk az időben, a No Diggity képében ugyanis egy 1996-os slágert köszönthetünk, mely a Blackstreet nevű hiphop banda második, Another Level című nagylemezén található meg. Érdekesség, hogy amellett, hogy számtalan slágerlistát meghódítottak a szerzők a dallal, még Grammy-díjat is nyertek vele az 1998-as átadón.

Kevesen tudják, de egyébként két verzió készült a nótából: míg a rádióbarát verzióban mindannyiuk hangja felcsendül, addig a felnőtt verzióban csak a Blackstreet srácok szórakoztatják a hallgatóságot.

4. Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge

Ismét csak 1991-ig kell visszalapozzuk a naptárat – ekkor jelent meg ugyanis az Anthony Kiedis vezette csapat Blood Sugar Sex Magik című ötödik lemeze, melyen a Give It Away, a Breaking The Girl és az If You Have To Ask mellett az Under The Bridge is megbújt, és végül a korong legnépszerűbb szerzeménye lett.

Az együttes szinte minden slágerlistát meghódított a dallal, mely több országban is aranylemez minősítést szerzett. Reményeink szerint pedig ez is felcsendül majd a zenekar szeptember 1-jei budapesti fellépésén.

3. Oasis – Wonderwall

A nemrégiben a minden idők legjobb brit nótájának választott Oasis megjelenése 1995-re tehető, mely a Gallagher-testvérek vezette formáció (What's the Story) Morning Glory? című második korongján került elhelyezésre.

A többszörös platina minősítésű nótát számtalan előadó feldolgozta a megjelenése óta, így hallhattuk Ed Sheeran, Alex Goot, Jake Coco, a Boyce Avenue és a The Pretty Reckless előadásában is.

2. Goo Goo Dolls – Iris

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az Iris a buffalói származású csapat legnépszerűbb és legtöbbet játszott szerzeménye, mely a 90-es évek végén, 1998-ban került a piacra, és a mai napig az egyik legmeghatározóbb nóta a pop-rock ipar történelmében.

Az eladások után platina minősítést szerzett John Rzeznik írta dal még évekkel a megjelenését követően is felkerült a slágerlistákra, ami nem is meglepő, hiszen olyan sztárok dolgozták fel, mint Taylor Swift, a Boyz II Men, a Sleeping With Sirens, Avril Lavigne és Deryck Whibley.

1. Nirvana – Smells Like Teen Spirit

A Come As You Are mellett az aberdeeni trió másik nagy slágere, a szintén az 1991-es Nevermindon elhelyezett Smells Like Teen Spirit is felkerült a listára – méghozzá a dobogó legfelső fokára. Ez a dal hozta meg ugyanis a világhírnevet a zenekarnak.

A dühödt hangvételű szöveg egyaránt asszociál Cobain szülei és akkori barátnője iránt érzett érzéseire. A több országban is első helyen nyitott nótát az X generáció és az eltévelyedett kamaszok himnuszaként tartották számon, melyet olyan sztárok bújtattak új köntösbe az elmúlt két és fél évtizedben, mint Tori Amos, Paul Anka, az Imagine Dragons és Miley Cyrus – többek között.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek