Starity

Tudj meg többet: Crohn-betegség

2016. június 13. 04:04   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1932-ben fedezték fel először a betegséget, de csak napjainkban vált ismerté, és egyre fiatalabbaknál alakul ki. Ezúttal nem kriminális, hanem orvostudományi rejtélyt hoztunk el nektek.

hirdetés
Tudj meg többet: Crohn-betegség

Eszedbe jut bármi is, ha meghallod a Crohn-betegség szót? Esetleg hallottál már róla, de nem vagy tisztában azzal, hogy pontosan milyen betegség is? Cikkünkben ezúttal egy komoly betegségről fogunk részletesen beszámolni, amelynek akár te is áldozatául eshetsz.

Mini orvosi lexikon – Avagy nem árt tudnod néhány fogalmat!

Mielőtt belekezdenénk e betegség részletezésébe, nem árt tisztázni néhány szakirodalmi alapfogalmat, amelyek e betegség megértéséhez elengedhetetlenek. Akár tesztelheted is magadat, hogy melyik fogalmat tudtad és hányban találtál olyan információt, amely hasznos a számodra!

  • Immunrendszer: Annyiszor használjuk ezt a szót a hétköznapi életben, de vajon tisztában vagy a pontos jelentésével? Az immunrendszer a szervezet működésének azon mechanizmusa, amely a fertőzés elleni védekezésben résztvevő sejtek (pl. a falósejtek, szaknyelvben fagociták), szövetek és szervek együttese alkotja. Az immunrendszer felel a láz kialakulásáért, illetve azért, hogy egy influenzából is képesek legyünk felgyógyulni.
  • Gyulladás: Megbeszéltük az immunrendszer fogalmát, így tehát ugorhatunk a gyulladásra, amely egy láncreakció válasza az immunrendszert illetően. A gyulladásnak öt fő tünete van: duzzanat, fájdalom, vöröses szín, melegség és a funkció kiesés. Több orvosi szaklexikon úgy fogalmaz, hogy a külső-belső tényezőket figyelembe véve a szervezet igyekszik megállítani a szövetkárosodást általa. (Például a gyulladás helyén a bőr körülötte azért válik vörössé, hogy megakadályozza a szövetelhalás terjedését.)
  • Vérszegénység: Korábbi cikkünk szolgáljon útmutatóként!
  • Bélrendszer: Általános iskola nyolcadik osztályában megtanultuk, hogy a tápcsatorna egyik legfőbb alkotórésze a bélrendszer. A táplálék a gyomrot követően a patkóbélbe jut, onnan a vékonybélbe továbbítódik, ahol megkezdődik a fontos tápanyagok felszívódása. Végül pedig a vastagbélbe kerül az, amit képtelen volt hasznosítani. A víz visszaszívódik a bélfalon keresztül és a hasznosíthatatlan salakanyag távozik a szervezetből.

Crohn-betegség – Mi is ez valójában?

A Crohn-betegség egy olyan gyógyíthatatlan krónikus jellegű megbetegedés, amely a vastagbelet, a vékonybelet vagy akár annak együttesét is érintheti, ám nem ritka az, ha a gyomorérintettséget is felfedeznek a szakorvosok.

Először 1932-ben Burrill Bernard Crohn belgyógyász szakorvos számolt be erről a kórképről. A betegség egyik legfőbb jellemzője – amely megkülönbözteti a fekélyes vastagbélgyulladástól (kolitisz ulceróza) –, hogy a vastagbél falának minden rétegét érinti. Időben nem kezelt Crohn-betegség esetén gyakoriak a fekélyek kialakulása, illetve a sipolyképződés is.

Súlyosságát egy speciális skálával állapítják meg, amely az enyhe fokozattól az igen súlyosig terjed. Diagnosztizálása hosszú, rengeteg vizsgálatot igénylő folyamat. Általában vastagbéltükrözés útján biopsziát vesznek az érintett bélfalból, s a szövettanra küldött minta alapján állítják fel a végleges diagnózist.

Tünetei (sokszor nehéz diagnosztizálni, ugyanis Crohn-betegségre utaló kifejezett tünet nincsen):

  • Hasmenés (a beteg akár naponta húszszor is képes lehet laza székletürítésre)
  • Fogyás
  • Étvágytalanság
  • Vérszegénység (állandó jellegű, folyamatos vérzés lehet jelen, ha a betegnél fekélyek is kialakultak)
  • ​Hőemelkedés, láz (az immunrendszer reakciója a beleket érintő gyulladásra)
  • Alhasi fájdalmak
  • Hányinger, hányás
  • Véres, nyákos széklet
  • Görcsök (ún. tenezmus, amely székelés közben elviselhetetlen fájdalmat okoz)
  • Labor eredményekben a gyulladásos paraméterek (C-reaktív protein – CRP emelkedés, emelkedett süllyedés) nagyobb fokú eltérése, illetve acetonos vizelet megléte.
  • Olykor kialakulhatnak szervezeten kívüli panaszok is – pl. hajhullás, ízületi fájdalmak vagy bőrelváltozások.

Kialakulása – Miért és hogyan?

A Crohn-betegség azon megbetegedések csoportjába tartozik, amelynek kialakulásáért a beteg szervezete a felelős, vagyis autoimmun folyamat útján jön létre. Autoimmun betegségeknek nevezzük azt, amikor a beteg szervezete nem ismeri fel a saját sejtjeit, és „idegen behatolóként” kezeli. Ilyenkor az immunrendszer saját magát támadja, amely egy folyamatosan fennálló gyulladásos állapotot eredményez.

Az ezen típusú megbetegedés legfőbb jellemzője az, hogy a betegség lefolyása hullámzó, viszont évekig tünetmentessé tehető. A Crohn-betegség esetében az immunrendszer a belekben található tápanyag lebontó baktériumokat nem ismeri fel. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, ám több teória is napvilágot látott ezzel kapcsolatban.

  • Genetika: Egy tanulmány szerint a vizsgált Crohn-betegek 90%-ánál a NOD2/CARD15 gén mutációját vélték felfedezni. Tehát ezen elmélet szerint genetikailag nem örökíthető a betegség, csupán csak a hajlamosító tényezőt vagyunk képesek tovább adni utódainknak.
  • Immunrendszer: Legújabb szakvélemények szerint Crohn-betegségre azok az emberek hajlamosabbak, akiknek az átlagnál jóval gyengébb az immunrendszerük. A gyakori megbetegedések miatt valószínűleg egy fertőzés állhat kialakulásának hátterében, amely károsítja az immunrendszert a kórokozó eltávolításának folyamatában.  Gyakran a Mycobacterium avium paratuberculosis egyik alfaját nevezik meg, amely köztudottan a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásáért felelős baktérium.
A fiatalok is aktívan résztvesznek jótékonysági kampányokban

Kezelése – Lehetséges?

Bizony, hogy lehetséges! Jelenleg több terápia is rendelkezésünkre áll, amellyel kordában tartható a megbetegedés.

  • Szteroidok: A gyulladás olykor olyan hatalmas méreteket képes ölteni, hogy ilyenkor semmi más nem segít, csak a szteroidok. A metilprednisolon (Medrol) hatóanyagú gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben nem csak csökkenti, de leviszi a gyulladást. A szteroidok széleskörű gyógyszerek, amelynek mellékhatásai kellemetlenek és függést (dependenciát) is képesek okozni, emiatt hirtelen nem szabad abbahagyni szedésüket.
  • Immunmoduláló gyógyszerek: Az immunszupresszáns kezelés hatékonyan bevált az autoimmun betegségeket illetően, hiszen a készítmény igyekszik a túlműködött immunrendszert visszaállítani eredeti állapotába. Legtöbbször azatioprin (Imuran), Methotrexát illetve cyclosporin készítményeket írnak fel a gasztroenterológusok.
  • Fellángolást megelőző készítmények: Ha sikerült tünetmentessé tenni a betegséget, akkor arra kell törekedni, hogy ez az állapot fent is maradjon. Ilyen esetben meszalazint (Pentasa) vagy a régebben használt rengeteg mellékhatással járó szulfaszalazint javasolják.
  • Biológiai terápia: A fejlett nyugaton (Egyesült Államok) már nem a gyógyszeres terápiát adják a betegeknek, hanem azon más hatóanyagú infúziókat, melyekkel a tünetmentesség is jóval rövidebb idő alatt elérhető, mely célzottan csak és kizárólag az immunsejtekre hat. Az immunsejtek egy anyagot, ún. citokint termelnek, amelyet egy egészséges szervezet önmaga képes semlegesíteni, ám ez jelen állapotban az autoimmun betegség miatt elmarad. Ilyen gyulladást kiváltó citokin a TNF-alfa, IL-6 és a IL-1, amelyeknek gátlása a biológiai terápián keresztül történik. Magyarországon egyelőre még csak kevés beteg részesül ebben a kezelésben, hiszen a gyógyszer előállítása nagyon drága.

Az orvosok széttárják kezeiket, hiszen ha a beteg rákérdez miért és hogyan alakult ki nála a betegség, nem tudják megmondani. Valamilyen szinten biztosan közrejátszik a modern életmód, hiszen a Crohn-betegség is a huszonegyedik század egyik legdivatosabb betegségévé vált. A nyugati mintára fejlődő országokban évről évre egyre többet regisztrálnak. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy bár nem halálos betegség, mégis aktív odafigyelést igényel. Ha a páciens rendszeresen szedi a gyógyszereit és megfelelően táplálkozik, akkor sokszor évekig tünetmentesen élheti életét. 

Híres Crohn-betegek – A sztárok sem adják fel a küzdelmet!

A sztárok közül is nem egy olyan van, aki bizony a Crohn-betegség kellemetlen mibenlétével éli mindennapjait – Dynamo, Anastacia, Shannen Doherty, Beth Orton és még egykoron az Egyesült Államok harmincnegyedik elnöke, Dwight D. Eisenhower is Crohn-betegséggel küzdött.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek