Starity

10 sztár, aki nyíltan vállalta terméketlenségét

2016. július 04. 07:07   |   Szerző: SpecialError

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokszor nem is sejtik az emberek, hogy egy-egy pár mennyit küzd és mennyit áldoz fel azért, hogy egyszer szülővé válhasson. Legújabb cikkünkben 10 olyan sztárt gyűjtöttünk össze, akik nyíltan beszéltek arról, hogy milyen küzdelmes volt, mire megtapasztalhatták a gyermekáldást.

hirdetés
10 sztár, aki nyíltan vállalta terméketlenségét
Fotó: Sarah Prall Photography

A mesterséges megtermékenyítés más néven lombikbébi program vagy IVF (in vitro megtermékenyítés) olyan nőknek segít, akiknek természetes úton nem sikerül teherbe esniük. Maga a folyamat sok kellemtlenséggel, folyamatos hormonkezeléssel és vizsgálatokkal jár, ezért sok pár megijed tőlük, azonban az esetek zömében megéri a küzdelem.

De sajnos ez a program sem ígér 100%-os sikert, ilyenkor van lehetőség béranyát fogadni vagy adoptálni. Sok híresség azért vállalja, hogy elmondja saját történetét, hogy ezzel is erőt adjon azoknak, akik küzdenek a gyermekvállalásért, vagy éppen ők maguk merítenek erőt sorstársaik történeteiből. 

Khloe Kardashian

Khloe 2009-ben ment feleségül az NBA sztár Lamar Odomhoz, de hiába szerettek volna mindketten gyermeket, ez nem adatott meg nekik. A Kardashian családról szóló valóságshow egyik, 2013-as epizódjában Khloe elmondta, hogy nem tud teherbe esni, hiába próbálkoznak a mesterséges megtermékenyítéssel. A pár szakított (jelenleg is folyamatban van a válásuk), és a celeb már úgy gondolja, jobb, hogy végül nem jött össze a gyermekáldás:

Akkoriban nagyon szerettem volna gyereket. Ez volt minden vágyam. Azt gondoltam, ez majd megoldja a gondokat. De végülis örülök, hogy nem jött össze. Túl fiatal voltam, mindössze 27 éves, és azt hittem, hogy a baba megoldana mindent.

– nyilatkozta Khloe, majd hozzátette, reméli, hogy egy napon lesz majd gyereke.

Chrissy Teigen

Chrissy Teigennek és zenész férjének, John Legendnek idén áprilisban született meg kislánya, Luna Simone Stephens, akiért sokat kellett küzdeniük. Elmondásuk szerint szinte mindent kipróbáltak, majd végül a mesterséges megtermékenyítés járt sikerrel. Sőt, azt is elmondták, hogy a folyamat során a lány embriókat részesítették előnyben, amiért sok kritika érte őket. Ezekre így reagált a modell:

Persze, és azt is megválasztottuk, hogy szalonna ízű legyen és 37-es legyen a lába, hogy könnyen találjon cipőt!

Hugh Jackman

Az ausztrál színész és felesége, Deborra-Lee Furness mindig is tudta, hogy egy napon szeretnének majd adoptálni egy gyermeket, azonban előbb szerettek volna vér szerintieket is. Összesen kétszer próbálkoztak a mesterséges megtermékenyítéssel, de minden ciklus vége vetélés lett és ez nagyon megviselte őket.

Minden nap azt reméled, hogy most megmarad, most megmarad... Tudod, hogy bizonytalan és hogy mennyi mindenen ment keresztül [a feleséged]. És a vetélés hatalmas csalódás. Nagyon nehéz dolog – főleg nőként

– nyilatkozta Jackman.

A párnak végül 2000-ben az Egyesült Államokban sikerült örükbe fogadnia egy kisfiút, 2005-ben pedig egy kislányt. Elmondásuk szerint azért döntöttek úgy, hogy az Államokban fogadnak örökbe, mivel Ausztrália törvényei nem teszik lehetővé, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel egyidejűleg az örökbefogadás folyamata is elinduljon.

Elizabeth Banks

Banksnek és férjének Max Handelman 2011-ben és 2012-ben született fia, akiket béranya hordott ki, miután a színésznő a folyamatos próbálkozások ellenére sem tudott teherbe esni. Miután megszületett első fiuk, a színésznő a Women’s Health magazinnak árulta el, hogy más párok tapasztalatai segítették őket abban, hogy a béranyaság mellett döntsenek.

Segített, amikor más anyukák elmondták, hogy miután megszületett a baba, el is felejtették a terhességet. Tehát a hangsúly átkerült a terhességről a babára.

Courteney Cox

A Jóbarátok sztárjának számtalan vetélese volt, mielőtt az orovosok megállíptották, hogy egy ritka antitest van a vérében, ami megakadályozza, hogy a magzat megmaradjon. A színésznő kétszer próbálta a mesterséges megtermékenyítést, mielőtt 2004-ben megszületett volna kislánya, Coco. Azt is elmesélte, milyen nehéz volt számára tovább forgatni a Jóbarátokat – ami egy nagysikerű vígjátéksorozat volt, miközben belül folyamatosan szenvedett a vetélések miatt:

Emlékszem volt egy vetélésem, amikor a sorozatban Rachel éppen szült. Istenem, mintha egy szörnyű tréfa lett volna.

– elevenítette fel a fájdalmas emléket Courteney.

Nicole Kidman

Az ausztrál színésznőnek két örökbefogadott gyermeke van Tom Cruise-zal és két vér szerinti Keith Urbantól. Az Australia’s Who magazinnak adott interjúban mesélt a gyermekáldásért folytatott küzdelem nehézségeiről:

Megpróbáltam, de elbuktam, és elbuktam, és elbuktam. Volt méhen kívüli terhességem, vetélésem, voltam mesterséges megtermékenyítésen, de elegem lett. Mindent megtettem, amit csak lehetett azért, hogy teherbe essek. Minden nő, aki átment ezen, tudja, hogy a depersszió vele jár. Szóval, amikor egy vasárnap megtörtént [a teherbe esés], csak annyit mondtam, hogy Mi van?. Tudtam, hogy kicsi az esély a terhességre. Ez egy csoda volt.

Sarah Jessica Parker

Parkernek és férjének, Matthew Brodericknek 2002-ben született meg első gyermeke, majd 2009-ben ikerlányai. Míg előbbit Parker hordta ki, addig az utóbbiak béranya segítségével születtek, aminek okát soha nem osztották meg a nyilvánossággal. A színésznő azt azonban elmondta, hogy amint meglátta a lányait, egyből el is felejtette, hogy más hordta ki őket.

Brooke Shields

Brooke 2005-ben írt könyvet a küzdelmekről, amik a szülésig vezettek, majd az utána következő depresszióról. A színésznő 36 éves volt, amikor belevágott a mesterséges megtermékenyítésbe. Számtalan sikertelen beavatkozás után, 2002-ben úgy döntött, hogy még egyszer utoljára aláveti magát a kezeléseknek, amelynek köszönhetően 2003-ban megszületett a kislánya.

Az egész folyamat nagyon megterhelő. A napszakok és a gyógyszeres fiolák rabjai lettünk. Amikor egy baráti vacsorán voltunk, kisurrantunk a ruhatárba, hogy megkapjam az injekciót. Mindenhová kis hűtőtáskával mentünk, amiben ott voltak a fecskendők és a gyógyszerek

– írta a színésznő, akinek horomonkezelés és minden egyéb orvosi beavatkozás nélkül 2006-ban ismét sikerült teherbe esnie és megszülnie második kislányát.

Emma Thompson

Emmának és férjének, Greg Wise-nek 1999-ben született meg első gyermeke, hála a mesterséges megtermékenyítésnek. Azonban, amikor szerettek volna egy testvért is kislányuknak, a beavatkozások már nem voltak hatásosak. A színésznő elmondása szerint az volt a gond, hogy a kezelések hatására mély deperesszió tört ki raja: voltak olyan napok, amikor az ágyból sem kelt ki.

A mesterséges megtermékenyítés nagyon nyugtalanító. Nagyon brutális folyamat és nagyon érzelmes is. Rettentően nehéz. De összeszeded magad, körülnézel és látod a gyönyörűszép kisbabát, akit minden áron akarsz

– nyilatkozta 2014-ben a The Daily Mailnek. Az angol színésznő és férje végül az újabb próbálkozás helyett egy 16 éves ruanadai árvát fogadott örökbe.

Celine Dion

Az énekesnő és néhai férje, René Angélil összesen hét alkalommal vettek részt a mesterséges megtermékenyítés programban, melynek eredményeként három gyermekük született. Először Dion 33 éves korában vágtak neki a folyamatnak, melynek eredményeként 2001-ben megszületett fiuk, René-Charles Angélil. A második alkalommal 42 éves volt, és elmondása szerint ez már sokkal nehezebb volt, mint az első. Sokszor elvetélt, de végül 2010-ben két kisfiút hozott a világra, Eddyt és Nelsont.

Szükségem volt arra, hogy védjem magam, arra gondoltam, már van egy gyermekem. Nem tudtam, hogy az életem, a spiritualitásom, az erőm, a boldogságom a következő terhességemtől függ. Azt mondtam a fiamnak, hogy Remélem lesz egy kisöcséd vagy egy kishúgod. És minden alkalommal, amikor nem sikerült, azt mondtam Ez nem műkdött, de újra megpróbáljuk.

– nyilatkozta a The Daily Mailnek 2013-ban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek