Starity

7 kozmetikai termék, aminek mindig figyelj a szavatossági idejére és tisztán tartására

2016. július 06. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi, nők egyszerűen nem tehetünk ellene, imádunk sminkelni. Talán csak a ruhák, a táskák és a cipők hoznak hasonló lázba, mint egy szupertartós szempillaspirál, egy csókálló rúzs vagy egy gondosan ápoló alapozó.

hirdetés

Cikkünkben ezúttal hét olyan kozmetikai terméket gyűjtöttünk össze, amit valószínűleg te is nap mint nap használsz, de nem gondolsz arra, hogy esetleg komoly következményekkel járhat, amennyiben nem cseréled le őket időben. Lássuk, melyek ezek!

1. Szempillaspirál

A spirál még a leghétköznapibb sminkeknek is alappillérét képezi, így az egyik leggyorsabban fogyó termék. De vajon tudod, hogy milyen rendszerességgel kell alapvetően lecserélni? A szakértők szerint minden negyedik hónapban. Természetesen ez azokra is igaz, akik csak ritkán festik magukat és azokra a termékekre is, amiket annyira szeretünk, hogy igyekeztünk takarékosan bánni velük.

Egy 2014-es felmérés kimutatta, hogy a nők 70%-a túl sokáig használja a spirálját, ami azért is rizikós, mert minél tovább tartogatsz egy terméket, annál valószínűbb, hogy baktériumtanyává válik, ezzel pedig nem érdemes a szemed világát kockáztatni, nem igaz?

2. Rúzs

A rúzsok is hordozhatnak magukban veszélyeket annak ellenére is, hogy egy nagyon tartós, hosszú ideig elálló termékről van szó. A kozmetikusok szerint érdemes ezeket az ajakszínezőket 18 havonta, azaz másfél évente lecserélni, mivel a bennük található parabének és illóolajok veszíthetnek minőségükből, ezáltal a baktériumok táptalajává válva.

Az eltarthatóság meghosszabbítása céljából érdemes ezeket a termékeket hűtőben tartani, és minden használat előtt letörölni róluk a felső réteget. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a rúzs színe megváltozott és szokatlan illata lett, ne habozz: landoljon a kukában!

3. Ecsetek

A sminkecsetek hordozzák a legtöbb kórokozót magukon, hiszen használat közben az egész arcot bejárják, valamint sokszor nem túl higiénikus környezetben tárolják, nem is beszélve arról, hogy a legtöbben átlagosan csak havi egyszer tisztítják őket. Ha lecserélsz egy ecsetet, azt tanácsolom, hogy minden alkalom után öblítsd ki, és tárold egy baktériummentes tokban

– tanácsolja a preciousaboutmakeup.com sminkese, Natalie Wright.

Érdemes beruházni akár egy fertőtlenítő oldatra is, amit csak az ecsetre kell spriccelni minden használat alkalmával. Az ecseteket magukat pedig heti rendszerességgel érdemes kiöblíteni. Amennyiben ez elmarad, rossz esetben akne és egyéb bőrproblémák alakulhatnak ki.

4. Szemceruza

A szemceruza a fent említettek mellett az egyik leggyakrabban használt termék, és szerencsére ezt a legkönnyebb tisztán tartani – hegyezés útján, így eltüntetve a felső rétegre esetlegesen letelepedő baktériumokat. 

Mivel egy hosszan elálló termékről van szó, Natalie szerint érdemes ebben az esetben is fertőtlenítő oldatot alkalmazni a felületén. Szavatossági ideje a rúzsokéhoz hasonlóan 18 hónap, ennek letelte után cseréljük le ceruzáinkat.

5. Csillámpor

Valamennyien imádjuk a fényes, csillogó tekintetet, de mivel egy viszonylag ritkán használt anyagról van szó, ritkán is fogy – ennek ellenére körültekintőnek kell lennünk vele. Már a felvitelénél is óvatosnak kell lennünk, ugyanis a csillám durva szemcséi szembe kerüléskor irritációt és szaruhártya-gyulladást okozhatnak, melyek akár hosszú távon is megnehezíthetik életünket.

6. Alapozó

Az alapozók szavatossági ideje hivatalosan 12 hónap, de ha olyan terméket vásároltál, amibe bele tudod mártani az ujjaidat [tehát nem tubusos], akkor érdemes félévente lecserélned

– tanácsolja Natalie.

Mindig mosd meg a kezedet alapozó használata előtt, mert bár nyilvánvaló, könnyű megfeledkezni róla!

A sminkes azt is hozzáteszi, hogy mivel az alapozók számtalan irritatív összetevőt tartalmaznak, így amennyiben bőrirritációt veszel észre magadon, ne halogasd felkeresni bőrgyógyászodat, hogy a jövőben elkerülhesd a kiütést kiváltó komponenst.

7. Szempillagöndörítő

A fenti termékeken túl a kissé kakukktojásnak számító eszköz, a férfiak számára oly félelmetes szempillagöndörítő is nagy mumus lehet, amennyiben nem fordítasz figyelmet a tisztán tartására.

A szakértő szerint egy langyos, szappanos vizes kefével érdemes tisztítani minden használat után, máskülönben a korábbi használatok során rákerült szennyeződések és baktériumok egyik legérzékenyebb szervünkbe, a szemünkbe kerülhetnek, és az irritáción túl komoly szemészeti problémákat okozhatnak.

via SugarScape

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek