Starity

6 kimondatlan alapszabály, amihez mindig tartsd magad, ha esküvőre vagy hivatalos

2016. július 08. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fesztiválszezonnal az esküvők ideje is eljött, így adunk egy kis útmutatót, hogy mire figyelj, ha meghívnak egy ilyen jelentőségteljes eseményre.

hirdetés
6 kimondatlan alapszabály, amihez mindig tartsd magad, ha esküvőre vagy hivatalos

Kétségtelen tény, hogy a nyár a legnépszerűbb évszak a szerelmesek körében, így nem csoda, hogy a legtöbb nász is ekkor köttetik meg, így biztosan te is ismersz olyat, aki a közeljövőben házasságot köt majd. Ha pedig már meg is érkezett a nagy napra szóló meghívód, akkor a cikkünk éppen neked szól, ugyanis elhoztuk azt a hat kimondatlan alapszabályt, melyek betartásával elkerülheted a kínos pillanatokat.

1. Felejtsd el a telefonodat!

A mai felgyorsult világban szinte mindig a kezünk ügyében van a telefonunk, hogy non-stop elérhetőek lehessünk a számunkra fontos személyek számára, de ne felejtsük el, hogy az esküvő – ha nem mi vagyunk az ünnepeltek –, nem rólunk szól.

A legbölcsebb, ha ilyenkor a táskád mélyébe süllyeszted imádott készülékedet, hiszen nem mindenkinek imponál az, ha a szertartás közben folyamatosan fotózol, megállás nélkül lövöd a szelfiket és anélkül posztolsz az ifjú pár nagy napjáról, hogy megkérdezted volna őket arról, nem bánják-e.

Végső soron ez a házasulandó felek nagy napja, akik minden valószínűség szerint béreltek maguknak fotóst, így bízzuk rá az események megörökítését. A legtöbb menyasszony és vőlegény ugyanis nem szívesen látna viszont a közösségi oldalakon egy-egy kevésbé jól sikerült képet az esküvőről, tehát hagyjuk, hogy ők válasszák ki, mely felvételek kerüljenek fel a világhálóra.

2. Okosan válaszd ki az ajándékot / a boríték tartalmát!

Nem titok, hogy egy esküvő bizony nagyon sokba kerül az ifjú pár számára, ami miatt sokan nem tudják, milyen ajándékot vagy mekkora összeget érdemes ajándékozni nekik. Amennyiben a szerelmesek nem készítettek listát azokról a potenciális ajándékokról, amiknek örülnének, úgy inkább készpénzt érdemes ajándékozni nekik, hogy maguk dönthessék el, mire költenek. Már csak azért is, mert nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése, ebből adódóan az általad jópofának tartott lila étkészlet nem biztos, hogy őket is levenné a lábáról, pláne, ha nem illik a már meglévő készleteikhez.

A másik nagy kérdés az szokott lenni, hogy ha már pénzről van szó, mekkora érték kerüljön a borítékba. Az aranyszabály szerint ilyenkor érdemes körülbelül annyit ajándékozni, amennyibe az esküvőn való ellátásod kerül, de az összeg mértéke függhet attól is, milyen minőségű a kapcsolatod a párral. A legfontosabb azonban az, hogy mindig addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, hiszen senki nem várja el, hogy csődbe menj, esetleg hetekig éhezz az ajándék miatt. 

3. Nyugodtan mondj nemet a próbavacsorára!

Az esküvőket – főleg külföldön – egy próbavacsora előzi meg, melyet a nagy nap előtti estén tartanak. Az ezen való részvétel nem kötelező, így amennyiben általad nem vállalható jelentős többletköltséget jelentene a számodra, hogy egy nappal korábban érkezz a helyszínre és plusz egy éjszakát fizess a szállásért, nyugodtan mondj nemet!

Természetesen ebben az esetben is nagyon fontos a visszajelzés, tehát ahogy az esküvőn való részvételedet is hetekkel / hónapokkal korábban jelezted, úgy ebben az esetben is időben szólj a menyasszonynak és / vagy a vőlegénynek, hogy könnyebben tudjanak kalkulálni a költségekkel.

4. Ha a lagzi végetérte előtt távozol, észrevétlenül tedd!

A szertartás és az azt követő fogadás nem csak az ifjú pár számára lehet fárasztó, így természetes, ha időközben elfáradsz, és szívesen hazaindulnál. Amennyiben úgy érzed, nincs erőd / kedved megvárni, míg a DJ az utolsó lemezt is felteszi, úgy nyugodtan dönts a távozásod mellett, minthogy unottan nézd a táncoló párokat a parketten egy pohár pezsgővel a kezedben.

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy kell-e szólni a párnak a távozásról vagy nem. Amennyiben közeli kapcsolatot ápolsz a friss házasokkal, úgy mindenképp köszönd meg a meghívást, mielőtt távoznád; de ha éppen elfoglaltak a gratulációk, a tánc és a mulatozás hevében, úgy inkább ne zavard őket, és inkább a örömanyának, -apának jelezd távozásodat, de másnap mindenképp eressz meg egy telefonhívást a pár felé is.

5. Ne vedd magától értetődőnek és ne sumákold el a plusz egy főt!

Amennyiben a meghívón a te neved szerepelt, úgy a meghívás egyedül a részedre szól. Hacsak nem állsz nagyon közeli barátságban valamelyik házasulandó féllel, nem illik megkérdezni tőlük, hogy hozhatsz-e magaddal valakit! Ehhez hozzátartozik az is, hogy ha az általad is ismert, meghívott társaság többi tagja a párjával érkezik, ne vedd magától értetődőnek azt, hogy ha ők is, akkor te is magaddal hozhatsz valakit!

Ellenkező esetben ugyanis nagyon kellemetlen helyzetben találhatjátok magatokat, hiszen ha a pár nem számol a plusz egy főddel, akkor nem biztos, hogy jut neki is teríték a fogadásnál – ebből adódóan pedig valószínűleg sem ők, sem ti nem emlékeztek majd jó szájízzel az eseményre.

6. Ha a részvételi szándéknál igen-nel jeleztél, akkor el kell menned az esküvőre!

Meghívást az utolsó pillanatban visszautasítani és lemondani alapvetően is etikátlan, pláne, ha egy esküvőről van szó, ahol nemcsak számolnak a jelenléteddel, hanem több ezer forintot is költenek az étkeztetésedre, a szuvenírre, satöbbi. Ebből adódik, hogy ha már igent mondtál a meghívásra, nem mondhatod vissza, hiszen egy esküvő mögött komoly szervezés és hetekig tartó készülődés áll. Természetesen van kivétel, ha ne adj' Isten valamilyen komoly vészhelyzet áll elő, akkor nyilván senki nem várja el, hogy jelen légy, de más esetben tartsd magad az eredeti megállapodáshoz!

via Popsugar

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek