Starity

A tudomány szerint ha ezt a 9 szabályt betartod, boldogabb leszel

2016. július 12. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbben hiszünk abban, hogy az ember arra született, hogy boldog legyen, de még ha nincs is igazunk, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, teljes és örömökben gazdag életet éljünk.

hirdetés
A tudomány szerint ha ezt a 9 szabályt betartod, boldogabb leszel

A tudomány jelenlegi állása szerint sokat számít, hogyan éljük mindennapjainkat, a munka / iskola mellett milyen tevékenységekkel foglaljuk el magunkat, illetve attól is, hogy kik vesznek körül minket. Természetesen körülményeinket mi magunk is befolyásolhatjuk döntéseink nyomán, alábbi listánkban pedig pontokba szedtük azt a kilenc, a tudósok által felállított „szabályt”, melyek betartásával boldogabb, nyugodtabb és harmonikusabb életet élhetünk. Lássuk, melyek ezek!

1. Tévézz kevesebbet! A Social Indicators Research arra az eredményre jutott, hogy a boldogtalan emberek többet tévéznek, ezáltal pedig még jobban be-, illetve elzárkóznak a külvilágtól, aminek következtében még kevésbé lesznek boldogok.

2. Öregedj! Természetesen ezt nem szó szerint kell érteni, sokkal inkább abban a tekintetben, hogy ne keresd magadon állandóan az öregedés jeleit, ne borulj ki egy-egy ősz hajszál vagy egy ránc láttán, hiszen egyrészt nem maradhatunk örökké fiatalok, másrészt viszont az öregedés egy teljesen természetes, hétköznapi folyamat. A tudomány szerint minél idősebbek vagyunk, annál boldogabbak is, és életünk legjobb időszaka korántsem a középikolás / főiskolai éveink alatt jön el, hanem amikor már a középkorúak táborát erősítjük.

3. Tervezd meg a vakációt! Egyes felmérések szerint nem a nyaralás, hanem az arra való napokig / hetekig tartó készülődés tesz minket boldoggá. A várakozás izgalma, a tervek szövögetése és a remény csal mosolyt az arcunkra a hétköznapokon, ezáltal pedig munkánkat / tanulmányainkat is eredményesebben vegezhetjük.

4. Találj magadnak szabadidős elfoglaltságokat! A hobbiknak való hódolás köztudottan javít a közérzetünket, ám nem árt vigyázni, ugyanis, ha egy tevékenység már rutinná válik, idővel elunhatjuk azt és már korántsem fog örömet okozni számunkra, így bizonyos időközönként keressünk magunknak új elfoglaltságot vagy térjünk vissza egy korábbi élvezetes időtöltéshez.

5. Vedd körül magad pozitív kisugárzású emberekkel! Ahogy mondani szokták, a vidámság, a jókedv ragadós, így próbáld magad olyan emberekkel körülvenni, akik a pozitív életszemléletet hirdetik. Természetesen ez nem egyenlő azzal, hogy a kevésbé boldog barátaidat félre kell tenni, sőt! Szervezzetek közös programokat, csempéssz egy kis vidámságot a mindennapjaikba, így nemcsak az ő életüket, hanem a sajátodat is vidámabbá varázsolhatod.

6. Élvezd a természetet! Köztudott, hogy a kint, a „zöldben” töltött időszak pozitív hatással lesz agyunk tevékenységére, ellazulunk, megnyugszunk tőle. Ha csak teheted, tölts minél több időt a szabadban, jó idő lévén szervezz bátran kerti sütögetést, pikniket, vízparti csobbanást, és töltődj fel!

7. Kulturálódj! A kultúra, a művészet és úgy alapvetően a szépség is jó hatással lehet a közérzetünkre, így ha nincs programod, látogass el egy múzeumba vagy galériába! Ezt javasolja a Journal of Epidemiology and Community Health is, melynek egyik felmérése kimutatta, hogy a kultúrában jártas egyének nemcsak boldogabbak, hanem elégedettebbek is az élet más területein (is).

8. Vegyél magadhoz egy háziállatot! Egy állatról való gondoskodás nemcsak felelősségteljességre nevel minket, hanem javítja az önbecsülésünket is a valakihez való tartozás érzésének keltésével – ezáltal pedig boldogabbnak is érezzük magunkat. Tény, hogy hatalmas felelősség, így csak akkor fogadj örökbe egy szőrmókot, ha valóban a gondját is viseled!

9. Végezz önkéntes munkát, jótékonykodj! Nincs is annál örömtelibb érzés, mint amikor segítségnyújtásunkkal örömet szerezhetünk másoknak, nem igaz? A Science című tudományos publikáció szerint e tevékenységek tovább növelhetik az élettel szembeni elégedettségünket, mások jókedvre derítése pedig ugyancsak jó hatással lehet a hangulatvilágunkra.

via Popsugar

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek