Starity

Íme Svédország 10 legjobbnak titulált metalzenekara

2016. július 20. 13:01   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Teamrock.com nevezetű lap nemrégiben összegyűjtött tíz svéd metalzenekart, amelyek munkásságukat tekintve nem hiába kapták a legjobb megnevezést, így ezeket a zenekarokat most mi is bemutatjuk nektek.

hirdetés

Nem titok, hogy a skandináv országok zeneiparában többnyire a metal műfaj az ami leginkább dominál, így az ágazatnak természetesen számos remek képviselője akad. Mint ismeretes a metalzene őshazajánák Finnországot tartják, ám ezúttal a szomszédos Svédországból hoztunk el nektek tíz zenekart, amelyeket nemrégiben a Teamrock.com is tollvégre tűzött. Íme!

1. Candlemass

A csapatot 1984-ben alapította Leif Edling basszusgitáros és dalszerző. Számos zenekarhoz hasonlóan ők is doom metalt játszanak. Első lemezük Epicus Doomicus Metallicus néven jelent meg 1986-ban. E korong szinte azonnal elnyerte a nagyérdemű kegyeit, így nem volt kétséges a zenekar sikere sem. 1999-ben azonban jött a hidegzuhany: a zenekar feloszlott. 2005-ben ismét visszatértek a köztudatba a rajongók legnagyobb örömére, és azóta is megállíthatatlanok a metalszíntéren.

2. Meshuggah

Az 1987-ben alakult extrém metalegyüttes már 25 éve tengeti mindennapjait a metalvilágban, mely idő alatt hét lemezt, egy DVD-t, és öt EP-t dobott piacra. A Jens Kidman vezette csapat stílusát tekintve közel áll hozzájuk még a progresszív metal is, de más-más elemeket is szívesen használnak. A svédek egyébként idén készülnek kiadni legújabb korongjukat, melynek címét eddig még nem hozták nyilvánosságra.

3. Amon Amarth

A zenekar 1988-ban alakult Scum néven. Az Amon Amarth nevet csak 1992-ben vették fel, amelyet J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénysorozata inspirált. A Johan Hegg vezette dallamos death metalt, illetve viking metalt játszó együttes több mint tíz remek korongot tudhat magáénak – legutóbbi idén márciusban került az üzletek polcaira, amelyen hallható egy duett is a metalvilágban már legendává avanzsált Doro Pesch-sel.

A svéd vikingek emellett abban a megtiszteltetésben részesülhettek, hogy a Father of the wolf nevezetű daluk lett a betétdala a 2014-ben bemutatott Északika: A viking saga című adaptációban, amelyben a zenekar frontembere alakította az egyik viking harcost.

4. In Flames

Az In Flames egy, az 1990-es évek közepén feltűnő melodikus death metal vonal egyik alapítója, és máig legsikeresebb képviselője. Az Anders Fridén vezette formáció pályafutása során eddig 11 albumot jelentetett meg. A legutóbbi 2014-ben, Siren Charms címmel került az üzeletek polcaira, amelyet idén fog követni az új anyag. A zenekar egyébként a megalakulásától fogva az egyik legnépszerűbb csapatnak számít, ugyanis világszerte több mint 5 millió albumot adtak el.

5. At The Gates

Az At The Gates egy melodikus death metal zenekar volt, amely szintén a kilencvenes évek elején próbált szerencsét. Az együttes a dallamos, avagy göteborginak is nevezett death metal egyik alapítója, és képviselője volt. A srácok hatéves pályafutásuk során négy nagylemezt jelentettek meg, utolsó kiadványuk 1995 novemberében jelent meg Slaughter of the Soul címmel, majd a következő évben be is jelentették feloszlásukat. 2007-ben ugyan újraélesztették a bandát, ám nem sok szerencsével; 2008-ban végleges feloszlásukról tudósították a rajongókat.

6. Europe

Hatodik helyen egy olyan zenekar végzett, akit már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ki ne ismerné, és dúdolná egyfolytában a The Final Countdownt? A nyolcvanas években alakult svéd rockerek tulajdonképpen eme slágernek köszönhetik hírnevüket, hiszen hatalmas mérföldkő volt a csapat történetében – viszont nem ez az egyetlen csodás szerzemény, ami a kezük közül kikerült.

A Joey Tempest által alapított zenekar egyébként tavaly dobta piacra legújabb albumát, War Of Kings néven, amely említenünk sem kell, hogy hatalmas sikernek örvend a rajongók körében.

7. Opeth

A  kilencvenes évek elején alakult zenekar igencsak nagy népszerűségnek örvend világszerte, ugyanis a srácok immáron 25 éve rabjai a metalzenének, és természetesen előszeretettel végzik hivatásukat. A  Mikael Åkerfeldt vezette együttes pályafutása során csaknem 11 sikeres lemezt, 2 koncertfelvételt, és 2 DVD-t dobott piacra. 2001 óta már számtalan alkalommal jelölték őket Grammy-díjra, hard rock kategóriában, 2003-ban pedig P3 Gold-díjat is nyertek.

8. Katotania

A melankólia mestereiként is emlegetett zenekar 1991-ben alakult meg, Jonas Renkse és Anders Nyström jóvoltából. A formáció stílusírányát kezdetekben a death metal, valamint a doom metal keveredése határozta meg, majd később átváltottak az alternatív metalra. Az együttes eddig kilenc stúdióalbumot készített – nem kis sikerrel. Legutóbbi korongjuk, a Dead End Kings 2012-ben jelent meg, melynek turnéja jelenleg is tart.

9. Marduk

A Daniel "Mortuus" Rosten vezette formáció ugyancsak a kilencvenes évek elején robbant be a köztudatba, mely alakulat egy babiloni istenről kapta a nevét. A srácok stílusvilága a black metal, így eme műfaj egyik legismertebb, és egyben legelismertebb alakjává nőtték ki magukat az évek során. Zenéjük kompromisszummentes, billentyűktől és dallamoktól mentes nyers és brutális – úgymond igazi black-metal –, dalszövegeikben pedig a sátánizmus és a keresztényellenesség éppúgy jelen van, mint a második világháború történései.

10. Evergrey

Az együttes 1995-ben alakult Dan Bronellnek és Tom S. Englundnak hála. Dalaik leginkább sötét témáktől fűtöttek, amely a srácok megjelenésére is hatással van. Debütáló lemezük, a The Dark Discovery 1998-ban jelent meg, azt követően pedig további 8 lemezt jelentettek meg pályafutásuk során.

Hamarosan megérkezik a kilencedik albumuk is The Storm Within címmel, amelyen a frontember felesége mellett Floor Jansen (ex-After Forever, ReVamp, Nightwish) is hallható lesz majd két szám erejéig.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek