Starity

A One Direction tagjai köszönik a támogatást – hat éve alakult meg a banda

2016. július 23. 19:07   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két napja jelentette be Liam Payne, hogy szólókarriert kezd, ma pedig a hatodik évfordulóját ünnepli a banda. A tagok megköszönték az eddigi támogatást, viszont felmerül a kérdés, hogy vajon visszatérnek-e valaha?

hirdetés

2010-ben szólóként jelentkezett az öt fiatal srác, Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Zayn Malik és Louis Tomlinson, a brit X-faktorba, ahol végül egy bandát formáltak belőlük, amivel elkezdőtött világszerte a One Direction őrület (a nevet Harry Styles találta ki, mondván, hogy most már egy irányba tart az életük).

Fotó. X Factor UK

Az első dal, amit feldolgoztak akusztikus formában, az a Torn volt, majd az utolsó is, 2015-ben. A fiúk egyre nagyobb sikereket kezdtek elérni, és egyre több rajongójuk lett. Számos tehetséget hagytak a hátük mögött a műsor során, ám a népszerűségük nem volt elég a győzelemhez: csak a harmadik helyen végeztek... bár ez is elég volt számukra. A műsor végeztével a többi előadóval együtt részt vettek az X-Faktor turnén, amely február és április között zajlott le több angol és ír helyszínen 2011-ben. A verseny végeztével azonnal lemezszerződést kaptak a Sony Musictól és a Syco Recordstól.

Első daluk, és robbanásuk az Up All Night volt, amivel nemcsak hazai, hanem nemzetközi sikereket értek el. A What Makes You Beautiful kislemezük világszerte vezetett minden létező slágerlistát, és az akkoriban a Big Time Rush előzenekaraként futó banda hamarosabb népszerűbb lett, mint maga az attrakció, így az együttműködés felbomlott, és elindult az Up All Night turné. Ekkoriban, 2011-ben, még alig pár ezer ember előtt énekeltek.

Fotó: Sony Music UK

A sikeres éra után nem kellett sokat várni a folytatásra, hiszen 2012-ben megjelent a Take Me Home nagylemezük, olyan slágerekkel, mint Live While We're Young és Kiss You. Az ehhez kapcsolodó turné már jóval nagyobb szabású volt: 55 országot érintett Európában, ezenkívül pedig meglátogatták még Kanadát, az Egyesült Államokat, Mexikót, Óceániát, Japánt és Új-Zélandot is. Összesen 1,6 millió jegy kelt el, és minden show telt házas volt.  Ez a turné 15,7 millió dolláros bevételt hozott, ami a háromszorosa volt az Up All Nightnak.

A második album, a Take Me Home sikereit követően a fiúk januárban Japánba utaztak, ahol megismerkedtek az ottani kultúrával, rajongókkal, felléptek, illetve az önéletrajzi filmjükön dolgoztak. Az országban továbbá felvettek pár jelenetet a jótékonysági célból készülő One Way Or Another című dal feldolgozásához készülő videóhoz.

A This Is Us betétdala a Best Song Ever lett, ami egyben felvezető szám lett a banda harmadik nagylemezéhez, a Midnight Memorieshez. A felvétel 2013. július 22-én debütált, a hozzá készült videoklip pedig megtörte a VEVO 24 órás rekordját több, mint 20,1 milliós megtekintéssel - letaszítva ezzel Miley Cyrust a csúcsról.

Fotó: Fabulous (Zayn Malik, Louis Tomlinson, Niall Horan, Liam Payne)

Ezen a nyáron Styles Londonban stúdióba vonult, ahol megannyi dalt írt meg, és vett fel, így már akkor megindultak a találgatások, hogy a banda hamarosan feloszlik, és szólókarrierbe kezdenek a tagok.

Ez a korszak is hagyott maga után hatalmas slágereket, hiszen ki ne hallotta volna a Story of My Life-ot vagy a You & I popballadát.

A Where We Are turné keretein belül megvolt az első stadium fellépésük is, több helyszínen több száz ezer ember előtt volt lehetőségük előadni. A turné 2014. április 25-én vette kezdetét, az előzenekaruk pedig a 5 Seconds of Summer volt.

A Fourral 2014-ben megindult a banda hanyatlása. Bár slágerekben és sikerekben nem volt hiány (Steal My Girl, Night Changes), a tagok láthatóan egyre boldogtalanabbnak látszottak egymás mellett. Sokan pletykálták, hogy Harry Styles és Louis Tomlinson kapcsolata 2013 környékén visszafordíthatatlanul megromott, s Styles egyre kevésbé konfontrálódott a tagokkal, egyedül Niall Horan volt pártatlan, aki mindenkivel kijött.

Banda sikere napról-napra nagyobb lett: 50 ezer ember előtt léptek fel minden este

Zayn pedig túl komolyan vette negyedik lemezüknek címét, hiszen miután beteget jelentett a világ körüli turnéjuk kellős közepén, március 25-én bejelentette, hogy kilép a bandából, s a következő nyílt levelet tette közzé:

Az életem a One Directionnel több volt, mint amiről valaha álmodtam. De most, öt év után érzem azt, hogy itt az idő, hogy kiszálljak. Szeretnék bocsánatot kérni a rajongóimtól, de ezt kell tennem, ezt diktálja a szívem. Most elhagyom a One Directiont, mert egy normális 22 éves srác akarok lenni, aki tud pihenni és akinek van magánélete. Tudom, hogy az életben van négy remek barátom, Louis, Liam, Harry és Niall. És tudom, hogy továbbra is ők fogják alkotni a világ legjobb zenekarát.

A One Direction maradék négy tagja ezután teljesen újraütemezte a turnét, Zayn szólóit Styles, Payne és Horan kapta, és kvartetként folytatták tovább a karrierjüket.

A fiúk Zayn kiválása után rövid, 1,5 hónapos szünetre mentek, mielőtt folytatnák az On The Road Again turnéjukat Európában. Harry Styles Los Angelesben, míg a banda többi három tagja Londonban töltötte a pihenést, és állt neki ötödik stúdióalbumuk munkálatainak.

Bár a fiúk lelkesnek mondták magukat, a törés nyilvánvalóan látszott, interjúkat nem vállaltak a turné alatt, és több bennfentes nyilatkozta, hogy a hangulat teljesen megromlott a színfalak mögött.

Fotó: Sony Music UK (Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson, Niall Horan)

Zayn mindkeközben arról panaszkodott, hogy már nem állnak szóba vele régi barátai, Styles a telefont sem veszi fel neki, míg a többiek nem válaszolnak az SMS-ekre, amiket küldött, egyedül Payne ír neki vissza, néha napján. Emellett bejelentette, hogy szólókarrierjén dolgozik, amivel sokan támadták hosszú ideig, hiszen levelében az áll, visszavonulását tervezi, nem az albumát.

Az interjúk alatt Styles többször elviccelte a kérdéseket Zaynnel kapcsolatban, és nyilvánvalóvá tették, hogy nem szeretnének az esetről beszélni.

Szeretnénk nyugodtabb, lazulósabb számokat alkotni, amit bármikor, bárki meg tud hallgatni. Olyasmi lemezt szeretnénk kreálni, ami maradandó, amit bármikor elővehetsz – példának hadd hozzam fel Ed Sheerant. Izgatottak vagyunk 

– árulta el a Capital FM-nek Liam Payne az új lemezről. A One Direction emellett megnyitja a Capital FM rendhagyó Summer Time Ball fesztiválját 2015 júniusában, és mindemellett hazavihettek két díjat a 2015-ös Billboard Music Awardson. A díjátadón megköszönték a támogatást a rajongóknak, illetve a legjobbakat kívánták Zayn Malik számára.

Az ötödik albumról az első kislemez, a Drag Me Down 2015. július 31-én jelent meg meglepetésszerűen az iTuneson, és hamar a leggyorsabban fogyó kislemezzé nőtte ki magát, hiszen alig két óra leforgása alatt 80 országban debütált az első helyen - köztük Magyarországon is. A kritikus szerint könnyedén ez lehet a banda eddigi legsikeresebb dala.

Alig fél millió megtekintés hiányzik az 500 millió kattintáshoz

A Drag Me Down után bejelentették az album címét, ami a Made In the A.M. fantázianevet kapta. A korongról a második kislemez október 16-án jelent meg, Perfect címen. A dalt Harry Styles és Louis Tomlinson írta, feltételezhetően Taylor Swiftnek szólt vele vissza (ritmikailag megegyezik a Style című felvétellel, ami az énekesről szól, emellett több dalszövegbéli utalás felfedezhető).

A banda utolsó kislemeze a szünet előtt először az Infinity, majd változtatások végett a History lett, amelynek videoklipjével elbúcsúztak a rajongóktól.

A szünet pontos idejéről nem esett szó, sokak úgy tartják, 18 hónap, míg mások két évre esküsznek, de olyan is van, aki szerint sosem térnek ténylegesen vissza.

Fotó: X Factor UK – a banda Ronnie Wood legendával

Az utóbbi pletykákat támasztja alá, hogy Harry Styles amellett, hogy színészi karrierbe kezdett a Dunkirk forgatásával, leigazolt három éves szerződésre a Columbia Recordshoz, míg Niall Horan a Sycóval hosszabbította meg a szerződését, és a napokban Liam Payne is bejelentette, hogy szólólemezt ad ki a Capitol Records UK támogatásával. Louis Tomlinson sem tétlenkedik, amellett, hogy élvezi az apuka szerepet a kicsi Freddie-vel, és szerelmével, Danielle-lel, az America's Got Talentben láthattuk vendégzsűritagként.

One Direction sikere számokban: 6,5 millió lemezeladás az USA-ban / 25 millió dalletöltés az USA-ban (világszerte ez a szám meghaladja a 100 milliót) / 4 első helyezett dal a Billboard Hot 200 listán / 19 top 10 dal a Billboard Hot 200 listán / több, mint 3 billiárd YouTube megtekintés összesen / 290 millió dollár bevétel a 2014-es turnéból / a bandatagok fejenkénti, átlagos évi keresete 130 millió dollár a Forbes magazin szerint (~36 milliárd 400 millió forint)  / 28 millió dolláros bevétel az USA-ban a This Is Us & Where We Are filmekből / 5 nagylemez kiadva / 86 dal összesen18 kislemez / 39,9 millió like a Facebookon

Liam Payne tagadta, hogy ez lenne a One Direction vége, és két éves szünetről beszélt, ami alatt kiadja a lemezét:

One direction az otthonom marad örökké, ahol a családom vár, de most izgatott vagyok amiatt, mit hoz ez az új fejezet számomra

Styles továbbra sem beszél se filmjének forgatásáról, se a készülő szólólemezéről, csupán három hónap kihagyás után visszatért Twitterre, megköszönni az elmúlt hat évet:

Hat év. Szavakat nem találok arra, hogy köszönjem meg az összes támogatást, amit kaptunk. Mindenért, amik vagytok, és mindenért, amit tettetek. Köszönöm. – H

A banda hivatalos Twitter-fiókja az elmúlt hat évet ünnepli a rajongókkal, és a legjobb bejegyzéseket megosztották ők is a #6YearsOf1D hashtaggel.

Szeretnék köszönetet mondani, mert fantasztikusak vagytok. A folyamatos támogatásotok figyelemre méltó, komolyan, és mindegyikőtök szerepet játszott abban, hogy megváltozzon az életünk. Remélem, annyira büszkék vagytok, mint amennyire mi!

– mondta Louis videójában.

Legjobb megemlékezések a rajongóktól:

„Következő nagy banda lehet belőletek”

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek