Starity

20 éves a Nightwish

2016. augusztus 18. 12:12   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A finn zenekar idén ünnepli fennállásának immáron huszadik évfordulóját, így lássuk, honnan indultak és hol tartanak most a metalvilág nagyágyúi.

hirdetés
20 éves a Nightwish
Fotó: Starity Illustration

Nyolc sikeres album, számos kislemez, több ezer elszánt rajongó, és tengerentúli hírnév – e dolgok csak negyedét teszik ki mindannak a sikernek, amit a Nightwish a húszévnyi zenélés alatt letett arra a bizonyos asztalra. Mindezek fényében most bemutatjuk nektek, hogy honnan indult annak idején a banda, és hol tartanak most.

A Nightwish története 1996 egyik estéjén fogant meg, amikor is Tuomas a barátaival a tábortűz körül ült. A csapat ekkor egy teljesen akusztikus dalokat játszó formációnak lett megálmodva, ám stílusuk hamar áttért a metalra. Nem sokkal később már stúdióba is vonultak, és felvették az első három dalukat, a Nightwish – amely később a zenekar nevét ihlette –, a The Forever Moments, és az Etiäinen képében. Ebben az időben mindössze háromfős volt az együttes: Tuomas Holopainen billentyűs, Tarja Turunen, a kiváló opera-énekesnő, és Erno „Emppu” Vuorinen, a gitáros.

Dob nélkül ugyebár nincs metálzenekar. 1997 elején kezdtek dobost keresni, így került képbe Emppu ismerőse, Jukka Nevalainen, aki azonnal csatlakozott is a Nightwish-hez. Még az év áprilisában és augusztusában stúdióba vonultak. Áprilisban hét, augusztusban pedig négy új dalt vettek fel – ezek megtalálhatók az Angels Fall First korlátozott példányszámú kiadásában.

Májusban két albumra szóló szerződést írtak alá a finn Spinefarm Records kiadóval. Az Angels Fall First novemberben jelent meg, és mindössze a 31. lett a finn lemezlistán. Kicsivel korábban, a The Carpenter című kislemezük 8. lett, a kislemez címadó dalához pedig videoklip is készült. Az Angels Fall First kritikai fogadtatása vegyes volt: az Allmusic két csillagot adott rá a maximális ötből, míg más források, mint a The Metal Observer, megállapították, hogy a Nightwish debütáló albuma elhalványul majd a későbbi munkáik mellett.

A Nightwish kezdetleges felállása: Emppu, Jukka, Tuomas, és Tarja

1998-ban Tuomas barátja, a basszusgitáros Sami Vänskä is tag lett. Ebben az évben adták ki a második albumukat, az Oceanbornt. Ez kicsit keményebb, és egyben sikeresebb album lett, mint elődje. Ez a lemez ugyanis az 5. helyezést érte el a finn albumlistákon. A koronghoz kapcsolódó kislemez, a Sacrament of Wilderness pedig egyenesen az első helyre került – amit azelőtt senki sem várt. A Sleeping Sun című dalhoz videoklipet is forgattak, amit később átdolgoztak.

1999-ben vették fel a Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) című kislemezüket a németországi napfogyatkozás alkalmából, amelyből megközelítőleg 15 000 példányt adtak el az első hónapban, egyedül Németországban. Augusztusban az Oceanborn aranylemez minősítést szerzett.

2000-ben a Nightwish részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál finn selejtezőjén is, a Sleepwalker című számukkal. Ugyan csak másodikok lettek a megmérettetésen, de megnyerték a közönségszavazást is. Májusban kiadták új lemezüket, a Wishmastert, ami azonnal első lett a finn listákon, és ott is maradt három hétig – ezalatt az idő alatt ráadásul „bearanyozódott”. A Wishmaster lett a hónap lemeze a német Rock Hard Magazine-nál, annak ellenére, hogy ekkor jelentek meg a régen várt Iron Maiden-, és Bon Jovi-lemezek.

2001-ben a Nightwish felvette az Over the Hills and Far Away című EP-t. A feldolgozáshoz természetesen kisfilm is készült. From Wishes to Eternity címmel pedig koncertfelvételeket adtak ki videokazettán, DVD-n, és CD-n. Rövidesen Sami Vänskä személyes okok miatt elhagyta az együttest, és szintén Tuomas egyik jó barátja, Marco Hietala lépett a helyére, aki otthagyta a Sinergyt azért, hogy a Nightwish-t tudja erősíteni. (Jelenleg a Tarotban is játszik.) Marcóval nem csak egy nagyszerű basszusgitárost nyertek, hanem egy kiváló énekest is, aki új színt festett az együttes palettájára: a duetteket.

2002-ben kiadták a Century Child névre keresztelt albumukat, valamint az Ever Dream, és a Bless the Child nevezetű kislemezeket. Az előző albumoktól a legfőbb eltérést a több dalnál megszólaló élő nagyzenekar adja, ami a hangzást a klasszikus zenére emlékeztetővé varázsolja, illetve Marco erős reszelős hangja, amely főleg a Phantom Of The Operában jelenik meg. A Bless the Child című dalhoz klipet is forgatott a Tarja Turunen vezette csapat. A Century Child két óra alatt vált arany- és két hét alatt platinalemezzé. A finn listákon új rekordot állítottak fel: sosem volt ekkora különbség az első, és a második titulus között.

2003-ban a Nightwish kiadta a második DVD-jét End of Innocence címmel. A Once című nagylemezük 2004. június 7-én jelent meg, amely hatalmas mérföldkövet jelentett a finnek történetében, ráadásul ez volt az utolsó lemez, amit még Tarjával rögzítettek. Érdekessége abban rejlik, hogy az album tizenegy számából kilencben közreműködik a London Session Orchestra, amely többek között A Gyűrűk Ura filmváltozatának zenéjét is játszotta. A fentieken túl ez a csapar második olyan albuma, amin egy teljesen finn nyelven énekelt dal is helyet kapott, Kuolema Tekee Taiteilijan (A halál tesz művésszé) néven. A Once egyébként háromszoros platinalemez lett Finnországban, platina Németországban, arany Svédországban, és első helyezett a görög, német, magyar és norvég albumlistákon.

Hatalmas sikernek örvendett a 2004-es megjelenésű Once

Az együttes fellépett a 2005-ös atlétikai világbajnokság megnyitóján Helsinkiben, ami méltán jelzi elismertségüket. Ugyanezen év szeptemberében kiadtak egy válogatásalbumot is Highest Hopes címmel, amelyen a legsikeresebb dalaik szerepelnek. A lemezen helyet kapott a Sleeping Sun felújított változata, amelyhez új videoklipet is forgattak. A Once dalai közül a Wish I Had An Angelhöz, és a Nemo-hoz klip is készült. Az előbbi dal a 2005-ben filmvásznakra került Egyedül a Sötétben nevezetű film betétdala lett, a Nemo pedig a 2004-ben megjelent A barlang című adaptációban csendült fel.

2005. október 21-én a Once album másfél éves turnéjának utolsó koncertje után – melyen felvették az End of an Era című DVD-jüket is –, az együttes aznapi döntése bombaként robbant szerte a világon, ugyanis egy nyílt levélben szólították fel a csapat arcát és hangját, Tarja Turunent, hogy lépjen ki az együttesből. Az indoklás szerint a férje és a pénz megváltoztatta, már nem illett a csapat beállítottságához, túl anyagiassá vált. Az énekesnő nélküli együttes 2006. szeptember 15-én elkezdte hatodik stúdióalbumának felvételét.

A korong 2007. szeptember 26-án jelent meg, Dark Passion Play címmel. A Kerrang! magazin a maximális öt pontra értékelte. Ezen a korongon a basszusgitáros Marco Hietala sokkal nagyobb énekesi szerephez jutott, mint korábban. Az albumhoz kapcsolódóan három kislemezt adtak ki, az Evát – amely Anette Olzon énekesnő bemutatkozója is volt egyben –, az Amaranth-ot, és az Erämaan Viimeinent (a Last of the Wilds című dal finn változata, amelyet az Indica énekesnője, Jonsu adott elő).

Az új énekesnő, és a Nightwish első közös hivatalos koncertjére a 2007. október 6-i tel-avivi fellépés keretein belül került sor. A lemez- és énekesnő-bemutató turnéjuk 2008. március 5-én Budapestre érkezett, ami óriási sikernek örvendett a rajongók körében, ráadásul a Last Of The Wilds című számot a turné során először itt adták elő. Ugyanabban az évben kiadták a Bye Bye Beautiful és a The Islander nevezetű kislemezeket, amelyekhez videoklipet is készítettek. (Ezeken kívül még az Amaranth-hoz is készült klip.)

A zenekar 2009-ig turnézott a lemezzel, majd bejelentették: ismét stúdióba vonulnak rögzíteni az új lemezüket. A korong végül 2011-ben jelent meg Imaginaerum címmel, melynek érdekessége, hogy ugyanezen néven egy évvel később debütált a Nightwish-film. Mindazonáltal a csapat egy Imaginaerum – The Score névre keresztelt, filmzenéket tartalmazó albumot is piacra dobott.

2012. október 1-jén ismét sokkolták rajongóikat, ugyanis nyilvánosságra hozták, hogy Anette és a csapat útjai közös megegyezéssel elválnak egymástól. A svéd énekesnő később elárulta, hogy semmilyen közös megegyezés nem történt a távozását illetően, sőt, azt állította, hogy ugyanúgy kirúgták őt is, mint annak idején Tarját. Mivel a zenekar nem szeretett volna egyetlen koncertet sem lemondani az Imaginaerum album turnéja során, ezért a holland Floor Jansen (ex-After Forever, ReVamp) lépett be helyettesítőként, aki 2013 őszén állandó tagjává vált a finnek legénységének.

Mindezt megelőzően a csapat denveri fellépésén Anette rosszullét következtében nem tudott színpadra lépni, így őt a Kamleot zenekar vokalistái, Elize Ryd (Amaranthe), valamint Alissa White-Gluz (ex-The Agonist, Arch Enemy) helyettesítették – dalszöveggel a kezükben. A rajongók természetesen úgy vélték, hogy egy olyan zenekar, mint a Nightwish mindezt nem engedheti meg magának, így okkal kezdték pedzegetni azt tényt, miszerint 2004-ben Tarja betegen is színpadra lépett társaival, még akkoris, ha fájdalmai voltak – ám a nagyérdemű ekkor még mit sem sejtett arról, hogy Nettie nem csupán rosszul volt, hanem várandós lett harmadik gyermekével. 

Ha mindez nem lett volna elég, 2014-ben újabb hidegzuhany érte a Nightwish-rajongókat, amikor is Jukka, valamint a zenekar  is egyhangúan egy, a Facebookon közzétett videó keretében bejelentette: a dobos beteg, és a készülő albumon már nem ő fog játszani. Jukka alvásproblémákkal küszködött már évek óta, de reménykedett abban, hogy jobban lesz. (Természetesen az együttes üzleti hátterét továbbra is ő kezeli.) Utódja, Kai Hahto, a Wintersun ütőse lett, aki már az Imagianerum elkészülésében is segítő kezet nyújtott Tuomasnak és társainak. (Ha Jukka alvászavaraira találnak megoldást, visszatér majd az őt megillető helyére, de ez még sajnos évekbe telhet.)

Ugyanebben az évben, hét hónappal a Showtime, Storytime-turné után az együttes elárulta, hogy hamarosan új albummal jelentkeznek, ami az első anyag lesz az új tagokkal, Floorral és Troy-jal a fedélzeten. Júliusban stúdióba is vonultak, és már el is kezdték a számok felvételét. Az album végül 2015. március 27-én került az üzletek polcaira Endless Forms Most Beautiful címmel.  A korongot az Élan című kislemez vezette fel februárban, majd további két kislemez kísérte az Endless Forms Most Beautiful, valamint a My Walden nevezetű kiadványok képében.

A csapat nemrégiben már azt is elárulta, hogy novemberben új DVD-t is piacra dob Vehicle Of Spirit néven, valamint azt is elmondták, hogy nem szeretnék különösképpen megünnepelni húsz éves fennálásukat. Tuomas Holopainen egy interjú során mókásan eljátszott a gondolattal, miszerint, ha a zenekar a 30 éves fennálását fogja ünnepelni, akkor mindenképp azt szeretné, ha mindhárom énekesnő színpadra lépne – természetesen, ha addig nem lesznek többen.

Utólag pedig íme egy csokorravaló érdekesség a csapatról:

  • Az első albumon Tuomas volt a férfi énekes, aki egészen 2000-ig töltötte be ezt a pozícíót, majd lemondott róla. 
  • A Nightwish olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Tony Kakko (Sonata Arctica), Tapio Wilska (ex-Finntroll), vagy Troy Donockley, aki napjainkban már teljes jogú tagja a bandának.
  • Anette-nek nem volt könnyű dolga, mint újdonsült énekesnő, hiszen még 2008-körül is Tarja nevét kántálta a közönség a fellépéseken.
  • Az első fellépésük 1997. december 31-én volt.
  • A kezdetektől fogva Tarjával 350 koncertet adtak, összesítve pedig mindez megközelítőleg 500 fellépést jelent.
  • A The Carpenter című kislemezükön helyet kapott egy Children Of Bodom-dal is, mivel a két banda nagyon jóban volt egymással.
  • A From Wishes to Eternity nevezetű DVD-n a Sinergy tagjai is részt vettek, ugyanis az egyik koncerten a Nightwish tagjaiként léptek színpadra, és szórakoztatták a közönséget.
  • 2005-ben az End Of An Era vetítésén használtak először vetítővásznat.
  • A Hartwall Areenában megrendezett utolsó fellépésen Tarjával a mikrofon mögött  Tuomas könnyekben tört ki az Ever Dream című dal közben.
  • A Nightwish nagyon jó barátságot ápol Heikki Kovalainen Forma 1-es pilótával, aki szabadidejében szívesen ül össze cimboráival egy közös zenélésre.
  • Floor már előre felkészült Olzon helyettesítésére, egészen pontosan Nettie kirúgása előtt két hónappal.
  • 2005-ig ők voltak az opera-metal megteremtői, és legjelesebb képviselői.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek