Starity

20 érdekesség, amit nem tudtál a Jégvarázsról

2016. augusztus 18. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ősz közeledtével csempészünk egy kis telet az egyre hűvösebb napokba, ugyanis elhoztunk nektek 20 érdekességet a Jégvarázs című animációs Disney-filmről, melyet három évvel ezelőtt mutattak be a mozik. Nosztalgiázásra fel!

hirdetés
20 érdekesség, amit nem tudtál a Jégvarázsról
Fotó: Walt Disney Studios

1. Elsa gyönyörű frizurájának megalkotásához egy új szoftvert kellett létrehozni, amit Tonic névre kereszteltek el. Az irigylésre méltó fonat megalkotása még így is rengeteg idejébe került a készítőknek, ugyanis nem kevesebb, mint 420.000 hajszálat rendeztek össze a karakter fején a CGI-technikának köszönhetően. (Viszonyításképp: egy átlagos ember fején körülbelül 100.000 hajszál található.)

2. Jennifer Lee volt az első női rendező, aki Disney-filmhez adhatta a nevét. Ez azért is nagy dolog, mert a stúdió nevével fémjelzett első ilyen film (Hófehérke és a hét törpe) 1937-ben jelent meg.

3. Az animálásért felelős csapat csinált egy hókészítő gépet, mely kétezer különbözű hópihét volt képes létre hozni, és ezeket mind-mind fel is használták a filmben, hogy minél realisztikusabb látványt érhessenek el.

4. Az Elsát megszólaltató Idina Menzel és a hangját Annának kölcsönző Kristen Bell közösen vették fel a jeleneteiket a stúdióban, mert a producerek azt szerették volna elérni, hogy minél emberközelibbek legyenek a párbeszédek, hogy „átjöjjön” a köztük lévő kémia. Ez azért is érdekes, mert erre csak ritkán akad példa animációs művek készítésénél – a hangokat külön szokták rögzíteni.

5. Santino Fontanát Flynn szerepéért is meghallgatták az Aranyhaj és a nagy gubanc című filmhez, de mivel nem kapta meg a lehetőséget, felajánlották neki Hans szerepét.

6. Hans, Kristoff, Anna és Sven neve Hans Christian The Snow Queen, azaz A Hókirálynő című művéből ered.

7. Aranyhaj és Eugén is feltűnnek a filmben, méghozzá Elsa koronázási ünnepségén.

8. Amikor Elsa jégpalotáján kezdtek dolgozni a készítők, Québecbe utaztak, hogy egy ottani jégből készült hotelből merítsenek ötletet. A Hotel De Glace szállodában azóta nyílt egy Jégvarázs nevű lakosztály az ott dolgozók a film iránti tiszteletének jeléül.

9. Josh Gad Olaf szövegének nagy részét improvizálta, mert azt tekintette céljának, hogy megnevettesse a producereket.

10. Az eredeti forgatókönyv alapján Elsa lett volna a történet „főgonosza”, aki örök téllel sújtotta Arrendelle királyságát, a tervezetet aztán az utolsó pillanatban megváltoztatták.

11. A filmet összesen 41 különböző nyelvre fordították le – többek között ezért is lehetett olyan sikeres.

12. Anna lovának a neve Sitron, ami norvégul citromot jelent.

13. Anna és Hans közös dala, a Love is an Open Door (magyarul Nyitom a szívem) volt az első alkalom, hogy egy Disney-filmben duettet ad elő egy jó és egy rossz karakter.

14. A Jégvarázs minden idők legtöbb bevételt hozó animációs filmje: több mint egymilliárd dollárt kaszáltak vele a készítők.

15. A Sven nevű rénszarvas mozgását John Lasseter executive producer kutyájáéról mintézták. Érdekesség, hogy a készítők megvásároltak egy valódi rénszarvast is az állat mozgásának megalkotása érdekében, ám mivel az nem volt hajlandó megmozdulni, így került a kutya a képbe.

16. Sven eredeti neve Thor volt, amit a Chris Hemsworth által alakított Marvel-karakter miatt változtattak meg.

17. Arrendelle megalkotásához a stáb elutazott Norvégiába ihletért, hogy megtudják, hogyan és milyen körülmények között élnek ott az emberek.

18. Chris Buck rendező korábban olyan Disney-klasszikusokon dolgozott a Jégvarázs előtt, mint A kis hableány, a Pocahontas és a Mentőcsapat a kenguruk földjén.

19. A Jégvarázs volt az első kizárólag a Disney gondozásában megjelenő olyan animációs film, ami Golden Globe-díjat nyert a kategóriájában.

20. Ötven ember harminc órán át dolgozott azon jeleneten, amikor Elsa felépíti jégbirodalmát, ami a filmben mindössze 36 másodpercet igényelt.

via Sugarscape

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek