Starity

A Fantom nem megy még Amerikába

2010. október 03. 16:04   |   Szerző: rheuska

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden idők egyértelműen legsikeresebb musicaljének, az Operaház fantomjának folytatását májusban mutatták be Angliában a West Enden. A broadwayes bemutatóra azonban még fél évet kell várni.

hirdetés
A Fantom nem megy még Amerikába

Sir Andrew Lloyd Webber zeneszerző és író (Macskák; Jézus Krisztus szupersztár; Evita stb.) híres végtelen maximalizmusáról. Talán ez is az oka annak, hogy legújabb darabját, a Love never dies-ot, amely az Operaház fantomjának folytatása, nem mutatják még be a tengeren túlon – ugyanis a szerző még nem elégedett a kiviteletzéssel.

A Fantom musical formájában (melynek alapjául Gaston Leroux  francia író regénye szolgált) egyébként 1986-ban indult hódító körútjára, hét darab Tony-díjat zsebelt be, a közönség imádta. Azóta a világon rengeteg országban bemutatták (köztük Magyarországon is a Madách Színházban), világhírre tett szert. 2004-ben pedig egy új filmadaptáció készült belőle Gerard Butler és Emmy Rossum főszereplésével, a film munkálatai fölött pedig szintén Webber bábáskodott.  A zeneszerző végül annyira elégedett volt a végeredménnyel, hogy amikor már komolyabban felmerült egy lehetséges folytatás gondolata, a két színészt kérte fel a második rész főszerepeire a színházi verzióhoz. Butler és Rossum azonban inkább filmes pályáján szerettek volna tovább dolgozni, ám mindketten csak kitérő választ adtak, arra a kérdésre, mit szólnának egy második filmadaptációhoz. Ki tudja?

Így hát Webber ismét a színház felé fordult, és az ottani színészek között kellett gondolkodnia. Így esett a választása a kanadai Ramin Karimloora és a gyönyörű hangú és csodaszép Sierra Boggesre, akik örömmel mondtak igent a felkérésre.

A darab május 9-én debütált Angliában, és azóta készítik elő a broadwayes premiert, azonban még nem érzik úgy a készítők, hogy a minősége, a kivitelezése megfelelne az ottani elvárásoknak.

A történet tíz évvel az előző rész után játszódik. A fiatal énekesnő, Christine Daáe és szerelme, Raoul azóta házasok, van egy gyermekük is, Gustave. A pár anyagi gondokkal küzd, a férfi szerencsejátékon elverte a pénzük nagy részét, Christine pedig nem tud zenével foglalkozni, mert férje félti. Eközben a Fantom és a meleltte hűen kitartó Madame Giry és lánya, Meg Amerikába érkeznek, Conney Islandre, ahol a Fantom kiépíti saját kis világát egy vidámpark formájában. Zenét írni azonban képtelen, mióta nem látta Christine-t. Így hát úgy dönt, hogy meghívja a lányt, hogy lépjen fel nála. Ám Christine-nek fogalma sincs, kitől is érkezett a meghívás.

Itt meghallgatható a darab egyik legszebb száma, a Till I Hear You Sing Ramin Karimloo előadásában:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek