Starity

20 éve mutatták be a Sikolyt

2016. szeptember 23. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1996-ban mutatták be a hazánkban csak két évvel később debütált horrorfilmet, a Sikolyt, mellyel egy egészen új korszak köszöntött be a horrorfilmek történelmében.

hirdetés

Akik látták, minden bizonnyal egyetértenek azzal, hogy a Kevin Williamson forgatókönyve nyomán Wes Craven rendezésében készült Sikoly alapmű a horrorkedvelők körében. Ez nem is csoda, hiszen számtalan másik klasszikust ihletett, mint amilyen a Tudom mit tettél tavaly nyáron és a Végső állomás-sorozat. Mivel a film idén ünnepli bemutatásának 20. évfordulóját, elhoztunk kilenc kevéssé ismert érdekességet róla.

1. Az eredeti címe Scary Movie lett volna

A film készítői a munka során végig Scary Movie, azaz „Ijesztő film” címen emlegették alkotásukat, ám végül a mozikba kerülés előtti utolsó utáni pillanatban megváltoztatták Sikolyra. Érdekesség, hogy a filmből Scary Movie (hazánkban Horrorra Akadva) címen készült paródia, mely végül egy véget nem érő franchise-zá nőtte ki magát.

2. Valós eseményeken nyugszik

Ahogy a Péntek 13 és a Halloween, a Sikoly is megtörtént eseten alapszik – egy sorozatgyilkosén, aki 1990-ben öt főiskolás diákot végzett ki Floridában.

3. Eredetileg Drew Barrymore kapta a főszerepet

A színésznőnek ajánlották Sidney szerepét, amit Drew szívesen el is fogadott volna, de egyéb bokros teendő mellett nem tehette meg, így végül csak egy mellékszerep jutott neki. A készítők a film bemutatása előtti népszerűsítésen nem is reklámozták, hogy benne lesz ő is, mivel úgy kalkuláltak, hogy döbbenetes lesz a nézőknek látni, ahogy egy ilyen ismert színésznő elhalálozik a filmvásznon, így azt gondolják majd, hogy ha őt kiírták már az elején, senki nincs biztonságban a gyilkostól.

4. Nem ez volt az első horrorfilmje Wes Cravennek

A rendező két évvel korábban, 1994-ben már kipróbálta magát a műfajban, ugyanis ő rendezte a Rémálom az Elm utcában hetedik, Az új rémálom című epizódját.

5. A híressé vált maszk már a film előtt is létezett

Tévednek, akik azt hiszik, a Sikoly című film hívta életre a külföldön csak „Ghostface” néven emlegetett maszkot. Ez ugyanis már a film előtt is egy létező halloweeni álca volt – amit egyébként Edvard Munch A sikoly című festménye inspirált –, de igazán népszerűvé csak a film bemutatása után vált, és a mai napig ez a legtöbb darabszámban eladott jelmezkellék az Egyesült Államokban.

6. A színészek nem találkozhattak a gyilkost megszólaltató kollégájukkal

Roger L. Jackson kölcsönözte a gyilkosnak a hangját, és bár jelen volt a forgatásokon, a rendező nem engedte, hogy találkozzon kollégáival.

7. Courteney Cox majdnem elveszítette a szerepét a Jóbarátok miatt

A film forgatása idején a színésznőnek helyt kellett állnia a Jóbarátok című sorozatban is, mivel ő alakította Monica Gellert. Mindezek mellett a készítőknek fenntartásai voltak Courteney-val kapcsolatban, mivel nem tudták elképzelni, hogyan alakít a jókislány image-et fenntartó színésznő egy olyan izaglmas karaktert, mint Gale Weathers. Végül mégis lehetőséget adtak neki a kibontakozásra, és nem bánták meg.

8. A második rész lett a legnépszerűbb

A filmsorozatok esetében szinte törvényszerű, hogy az első a legsikeresebb – de nem a Sikoly esetén! Az 1997-ben bemutatott Sikoly 2. ugyanis sokkal nagyobb nézett lett az elsőnél, és a kritikusok is jobb véleménnyel voltak róla; a harmadik és negyedik rész azonban messze alulmúlta a várakozásokat.

9. Az MTV készített belőle egy tévésorozatot

Tavaly döntöttek úgy az MTV-nél, hogy beruháznak egy tízrészes minisorozatra egy teljesen új történettel, új karakterekkel és a híressé vált maszkot is hanyagolták. Ami az eredeti történetből megmaradt, az a véget nem érő horrorfilmes klisék. Az első évad viszonylag népszerű lett a rajongók körében, így készült még egy évad és egy halloweeni különkiadás is belőle.

via Metro

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek