Starity

Nightwish: fény derült a Nemo titkára

2016. október 10. 07:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2004-ben jelent meg a zenekar Nemo című kislemeze, amely a Once nevezetű lemez beharangozó tétele volt.

hirdetés
Nightwish: fény derült a Nemo titkára
Fotó: Toni Härkönen

2004-et írtak a naptárak amikor a Nightwish piacra dobta legújabb kislemezét, a Nemót. A finnek hatalmas sikereket értek el e kislemezzel, ám a nagy áttörést mégis a júniusban megjelent Once című lemez hozta meg számukra, amely egy mérföldkő volt a csapat történelmében. A zenekar jelenleg húszéves fennálását ünnepli, ennek fényében pedig Tuomas Holopainen és Tarja Turunen énekesnő a Teamrocknak adott interjújában visszaemlékezett a Nemo című szám születésére.

Élénken emlékszem, hogy a Nemo volt az egyik legnehezebb dal, amit valaha is írtam. Nagyon-nagyon nehéz munka volt. Hónapokig dolgoztunk rajta, csak azért, hogy a szövegek és a dallamok is tökéletesek legyenek. Nem tudom, miért. Eredetileg a dal két perccel hosszabb volt, és a zene is gyorsabb volt, de Tero [Kinnunen], a hangmérnökünk, azt mondta, Ez a rész teljesen hülye. Vedd ki, és le kell lassítani mintegy 10bpm-mel. Újra és újra átírtuk a dalt. Már nem is emlékszem, hogy eredetileg hogyan is szólt. Meg kell lennie az egyik floppy lemezen

– nyilatkozta a csapat frontembere.

Sokan ugyan abban a tévhitben élnek, hogy a már-már legendássá vált dalt a Disney-Pixar egyik klasszikusa, a Némó nyomában című rajzfilm ihlette, vagy esetleg Némó kapitányhoz van valami köze. A valóság azonban teljesen más! Ugyan a dalszerző maga is Disney-rajongó, ám a dalt mégsem az animációs film alapozta meg, hanem Tuomas akkori zavaros, érzelmi állapota. Mindazonáltal a Nemo latinul senkit jelent, így ebből adódóan született meg a Nightwish egyik legnépszerűbb „himnusza”.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek