Starity

Durva! Minden hetedik másodpercben férjhez adnak egy 15 év alatti lányt

2016. október 13. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A probléma valós – erre próbálja felhívni az emberek figyelmét a gyermekházasság ellen tüntető Save the Children nevű nonprofit szervezet.

hirdetés
Durva! Minden hetedik másodpercben férjhez adnak egy 15 év alatti lányt
Fotó: A kép illusztráció

Ha még hajadon vagy, biztosan Te is elképzelted már, milyen lesz a nagy napod: milyen ruhát viselsz majd, hogyan tűzöd fel a hajad, hol lesz a szertartás és hová utaztok a majdani férjeddel nászútra. Amikor erről a csodás jövőbeli képről vizualizász, valószínűleg meg sem fordul a fejedben, hogy kiskorú tinédzserként kerül majd sor a pillanatra, amikor hűséget fogadsz valakinek.

Sajnos vannak lányok, akik nem olyan szerencsések, hogy eldöntsék, mikor jön el az esküvő ideje, ugyanis szüleik még azelőtt kiválasztják nekik jövendőbelijüket, hogy megérnének a feladatra. Sok helyen a gyermekházasság még mindig nem bűn, így lányok millióit adják férjhez nagykorúvá válásuk előtt. A UNICEF információi szerint éves szinten legkevesebb 14 millió lányt adnak férjhez szüleik 18 éves koruk előtt.

A gyermekházasság semmibe veszi a lányok alapvető, a tanuláshoz, a fejlődéshez és a felnövéshez való jogait. Azok a lányok, akiket korán férjhez adnak, gyakran el sem végzik az iskolát, és ki vannak téve a családon belüli erőszaknak, abúzusnak és az akaratuk elleni közösülés veszélyének. Mindezeken túl már azelőtt teherbe esnek, hogy a testük felkészülne egy magzat kihordására, ami pusztító következményekkel járhat mind a saját, mind gyermekük egészségére nézve

– nyilatkozta Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children vezérigazgatója.

A Seventeen magazinnak megszólalt egy 17 éves lány, aki testközelből tapasztalhatta meg a gyermekházasság hátrányait, ugyanis családja öt évvel korábban férjhez adta őt, és a mai napig viseli a döntésükkel járó következményeket.

Tizenkét éves voltam, amikor férjhez adtak. Nem örültem neki, hogy meg kell házasodnom, de az apám azt mondta, nincs más aki gondoskodna rólam, mióta édesanyám nincs velünk. Nagyon nem örültem. Zokogtam. Nem akartam, hogy így kihasználjanak. (...) Aztán amikor teherbe estem, a férjem elhagyott

– elevenítette fel a történteket a neve elhallgatását kérő fiatal, aki ma egy ötéves lány édesanyja és minden vágya az, hogy visszaülhessen az iskolapadba a rendes élet reményében.

A gyermekek elleni bántalmazás ellen egyébként globális kampány indult ebben a hónapban, ami mellett a legnagyobb sztárok is kiálltak, élükön Zac Efronnal, Tyler Blackburnnel és a Hemsworth-fivérekkel.

via Seventeen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek